Cunoscutul interlop clujean, Ladislau Rus, a intrat din nou în atenţia presei. Acesta a reuşit să îi creeze probleme lui Cosmin Părţilă în afacerea imobiliară din Floreşti, pe strada Muzeul Apei, iar acum Molnar Szabo Istvan, un alt interlop clujean, s-ar putea să fie tras la răspundere pentru afacerile dezvoltate împreună cu Ladislau Rus. Afacerile marca „Ladislau” sunt deficitare, atât pentru asociaţii lui, cât şi pentru sute de cumpărători ai apartamentelor care nu vor putea intra în posesia unor apartamente construite la standardele promise, ba mai mult, sunt şi problematice din punct de vedere al autorizaţiilor. În momentul de faţă, acesta dezvoltă un proiect imobiliar de opt imobile în cartierul „Bună Ziua”, care, momentan, nu sunt racordate la reţeaua de gaz, fiind foarte probabil ca nici în perioada următoare cumpărătorii apartamentelor să nu poată profita de „binefacerile” unui aragaz.
Proiectele imobiliare derulate de interlopii clujeni sunt din ce în mai numeroase. În urmă cu o lună, Gazeta de Cluj v-a prezentat situaţia ansamblului imobiliar din Floreşti în care este implicat Rus Ladislau. Acesta a intrat din nou în atenţia noastră cu un alt proiect imobiliar „problematic”. Rus Ladislau, împreună cu Molnar Szabo Istvan, este implicat în ansamblul de locuinţe dezvoltat pe strada Mircea Zaciu din „Bună Ziua”. Ansamblul este format din opt imobile situate într-o zonă atractivă. Preţul relativ scăzut de care beneficiază apartamentele e datorat materialelor de construcţie de calitate scăzută. Cei aproximativ 700 de euro/mp i-a ajutat pe cei doi interlopi să vândă 90 % din apartamentele din ansamblu în scurt timp. Din cauza problemelor pe care Rus Ladislau le are cu autorităţile, numele acestuia nu figurează în niciun act. Cu toate acestea, mai multe surse ne-au confirmat faptul că persoanele din spatele afacerii sunt într-adevăr Rus Ladislau şi Molnar Istvan Szabo. În Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) emis de Consiliul Local, la capitolul „beneficiar”, figurează Jakab Marton, persoana de la care cei doi interlopi au achiziţionat terenul. Hotărârea de Consiliu Local prin care s-a aprobat PUD a fost adoptată în 27.02.2007, HCL 84/27.02.2007 şi prevede construirea de opt locuinţe colective D+P+2E. În februarie 2009, în urma controalelor efectuate de Poliţia Comunitară, s-a ajuns la concluzia că la patru din cele opt imobile de locuinţe nu s-a respectat proiectul vizat spre neschimbare şi s-au aplicat amenzi între trei şi cinci mii de lei, în funcţie de constatările făcute.
Cel puţin trei probleme majore pentru cumpărători
În urma sesizării făcute de reporterii Gazetei de Cluj la Primăria municipiului Cluj-Napoca, Poliţia Comunitară urmează să investigheze în ce măsură s-au remediat problemele. Dacă acestea nu au fost soluţionate, proprietarii nu vor putea să îşi întăbuleze apartamentele. Pe lângă problemele legate de nerespectarea proiectului, ansamblul situat pe strada Mircea Zaciu mai are probleme şi cu racordarea la conducta de gaz metan. Pe strada Mircea Zaciu nu există încă magistrala de gaz de la care blocurile să îşi facă racodurile necesare, dar, în cel mai scurt timp, vor începe lucrările în acest sens. Totuşi, sursele noastre ne-au confirmat că ansamblul lui Ladislau Rus nu va beneficia de racordul la gaz metan deoarece nu are actele necesare. A treia problemă sesizată de reporterii Gazeta de Cluj se referă la subsolurile imobilelor. Acestea sunt inundate, în stâlpii de susţinere sunt infiltraţii serioase şi, cel puţin în prezent, nu se lucrează la rezolvarea problemei. Pe lângă aceste nereguli severe, vopseaua de pe imobil a început să se scorojească din cauza materialelor de calitate inferioară, asta în condiţiile în care blocurile nu sunt finalizate complet.
Locuieşte pe şantier
Din declaraţiile vecinilor, în ansamblul de pe strada Mircea Zaciu există un singur proprietar care a decis să îşi ocupe locuinţa, cu toate că în zonă şantierul nu este încă terminat, gazul metan nu există şi la câţiva metri de apartamentul acestuia situat la demisol se află parcarea inundată.
Căutat de reporterii Gazetei de Cluj, proprietarul nu a fost găsit acasă, deşi s-a încercat localizarea acestuia în mai multe zile şi intervale orare diferite.
Afaceri păguboase pentru Ladislau
Până acum sunt două ansambluri imobiliare care au creat neplăceri clienţilor lui Ladislau Rus. Din nefericire, spiritul antreprenorial a lui Rus nu s-a oprit aici. Împreună cu Cosmin Părţilă, Rus a achiziţionat un teren în cartierul Zorilor, pe Calea Turzii, în valoare de 600.000 de euro. Cei doi „afacerişti” au contractat un credit în valoare de 500 de mii de euro pentru achiziţionarea terenului. Avântul pe care piaţa imobiliară l-a avut în Cluj-Napoca i-a determinat pe aceştia să realizeze un proiect pe urma căruia trebuia să aibă un profit de şase milioane de euro. Un investitor clujean le-a propus acestora să îi vândă terenul şi proiectul contra sumei de 2,5 milioane de euro. Din aceşti bani, Rus şi Părţilă ar fi putut să achite creditul şi să rămână cu un profit deloc neglijabil. Lăcomia l-a determinat pe Rus să nu accepte însă afacerea, astfel încât, în prezent, nu sunt şanse să poată finaliza construcţiile şi din cauza crizei nu mai au niciun potenţial cumpărător.
Rus cu Rus se ajută
Firma lui Cosmin Părţilă, „asociatul” lui Rus Ladislau, nu este alta decât LUC Invest, firmă care se află în CIP BANCAR, adică această companie a emis cecuri şi bilete la ordin fără acoperire. Afacerile celor doi continuă pe piaţa clujeană cu toate problemele existente pe numele acestora. Situaţia este posibilă din cel puţin două motive : mediul interlop în care aceştia se „învârt” şi colaborarea cu Toma Rus. După cum s-a mai scris în Gazeta de Cluj, Toma Rus este fostul adjunct al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI, care a renunţat la „haina” de poliţist, înaintând conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor actele pentru trecerea în rezervă şi, implicit, intrarea în rândul pensionarilor. Comisarul a decis să renunţe la trese la doar 43 de ani şi după doar 24 de ani de când a îmbrăcat pentru prima dată haina de miliţian. Totuşi, gestul lui este oarecum ciudat şi ascunde o serie de probleme, legate în principal de trecutul său cu caracter penal.
Ştefan Trandafir
Ne-a luat banii,nesimititu ,asteptam sa termine blocurile,politia ne-a indrumat sa nu depunem plangera ca ar fi posibil sa nu ne mai vedem aprtamentele.
Si eu cumparat pe str. Mircea Zaciu de la Rus Ladislau ,avea termen de predare in luna August 2008 si de atunci ne tot minte saptamanal zice ca face gazul si oricum nu stiu cei de la PRIMARIE ce fac ei, nu se inplica nimeni de acolo?,in legatura cu darea in folosinta nu avea un termen sau si pe cei din PRIMARIE i-a mituit Rus Ladislau
este trista situatia si ar trebui sa gasim o solutie , sau sa ne intalnim, dintre asa zisi proprietari si sa vedem ce se poate face.
Eu sunt curios ce pregatire au ziaristii de la Gazeta de Cluj, incat sunt in masura sa evalueze stara unei fundatii. Parca voi ati fi decani la toate facultatile de va dati cu parerea cu atat avant.
Eu personal l-as da in judecata pe mafiotul ala pentru ce a facut cu bietii oameni care nu faceau decat sa isi doreasca un apartament, dar si pe handicapatul de ziarist si de fapt toata redactia.
Cum poti sa „emiti” asemenea ineptii?? Sau poate ca nu s-a cotizat catre gazeta de cluj si iaca asa s-a ajuns la acest articol, semi-adevarat si exagerat puternic pe alocuri.
Mass-media=mass-maniPULAtion