Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a contestat la Directia Nationala Anticoruptie decizia de incepere a urmaririi penale in cazul sau, pentru modul in care a cumparat locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii.

Corneliu Dobritoiu trebuia sa se prezinte marti la DNA, pentru a da o declaratie in fata procurorilor militari anticoruptie in dosarul in care este acuzat ca a inchiriat şi ulterior a cumparat, la un pret subventionat, o locuinta de serviciu de la MApN, folosind declaratii false. Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale in cazul generalului maior in rezerva Corneliu Dobritoiu, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participatiei improprii.

Dobritoiu nu a mai venit marti la DNA, surse judiciare declarând pentru MEDIAFAX ca acesta a depus o plângere in cazul rezolutiei procurorului privind inceperea urmaririi penale.

Contestatia va fi solutionata de procurorul ierarhic superior din sectia de la DNA. Potrivit procedurii penale, in cazul unei solutii nefavorabile, decizia procurorului ierarhic intr-un astfel de caz poate fi contestata şi la instanta.

in dosarul privind achizitia ilegala a unor locuinte de serviciu de la MApN, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala in cazul generalilor in rezerva Corneliu Dobritoiu, fost ministru al Apararii, Traian Pigui, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircea Chelaru, Constantin Nastase şi Floarea Şerban.

Aceştia au fost saptamâna trecuta la DNA, fiind anuntati de procurori ca a fost inceputa urmarirea penala in cazul lor pentru ca au cumparat locuinte de serviciu fara a respecta normele legale in vigoare.

Generalul Sergiu Medar a fost consilier prezidential pe probleme de securitate in primii doi ani de mandat ai preşedintelui Traian Basescu. in perioada 1999 – 2005, Medar a fost şef al Directiei de Informatii Militare.

Generalul Gheorghe Rotaru a fost şef al Directiei Generale de Informatii a Armatei (DGIA) şi consilier al preşedintelui interimar Crin Antonescu.

Floarea Şerban, general-maior in rezerva, a fost secretar de stat pentru Armamente la Ministerul Apararii Nationale din mai 2012 pâna in aprilie 2013. Pâna sa fie trecuta in rezerva, Floarea Şerban a condus Directia de Legislatie şi Asistenta Juridica din MApN. Floarea Şerban, prima femeie general din Armata Româna, a fost avansata in grad, la sfârşitul anului 2009, devenind, din general de brigada cu o stea, general maior cu doua stele.

Directia Nationala Anticoruptie anunta, in 16 aprilie, ca a fost inceputa urmarirea penala in acest dosar in cazul generalilor Corneliu Dobritoiu şi Traian Pigui. De asemenea, procurorii au anuntat ca se fac acte de urmarire penala in cazul altor zece persoane cu functii de conducere din MApN care ar fi achizitionat, in conditii nelegale, locuinte de serviciu la pret subventionat.

Generalul de brigada in rezerva Traian Pigui, şef al Directiei domenii şi infrastructura din MApN la data faptelor, este cercetat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participatiei improprii, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, potrivit DNA.

in rezolutia de incepere a urmaririi penale se arata ca exista date şi indicii temeinice ca, in calitate de şef al Directiei domenii şi infrastructura din Ministerul Apararii Nationale, Traian Pigui s-a implicat in atribuirea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu, dintre care unele preluate de la RAAPPS, pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de catre cadre militare cu functii de conducere din MApN (la data faptelor).

„Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei legii, locuinte de serviciu apartinând Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care, titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chiriaş in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul României, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat”, potrivit DNA.

Valoarea prejudiciului in dauna Ministerului Apararii Nationale a fost estimat la 1,2 milioane de lei.

Presa relata, in 2007, ca numeroşi membri ai conducerii Ministerului Apararii şi-au cumparat locuintele de serviciu, fara respectarea prevederilor legale. Printre aceştia apareau inclusiv Corneliu Dobritoiu, secretar de stat la acea vreme, alaturi de directorul adjunct al Statului Major General, Ştefan Oprea, contraamiralul Costi Ioan Gunther, directorul adjunct al Statului Major General, generalul Tudor Munteanu, loctiitorul şefului Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul, generalul de brigada Adrian Bantaş, loctiitorul şefului Directiei de Comunicatii şi Informatica, care şi-ar fi cumparat locuintele de serviciu cu preturi mult mai mici decât cele ale pietei, deşi mai aveau o locuinta sau casa de vacanta.

Ministerul Apararii informa ulterior ca subiectul locuintelor de serviciu pentru militari se afla in atentia nou-infiintatei Directii de Prevenire şi Investigare a Coruptiei şi Fraudelor, care a inceput verificarile inca din primele zile ale lui ianuarie 2007.

Sorin Frunzaverde, ministru al Apararii la acea vreme, declara ca majoritatea militarilor care şi-au cumparat locuintele de serviciu au facut-o conform legii.

in 2007, liberalul Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apararii, declara ca vânzarea locuintelor de serviciu catre personalul angajat al MAp s-a facut prin declaratii pe propria raspundere, dar dupa mandatul sau, printr-o lege aprobata in Parlament.

Directia de Prevenire şi Investigare a Coruptiei şi Fraudelor (DPICF) din MAp a stabilit, in noiembrie 2007, ca, din cei 160 de ofiteri superiori a caror situatie locativa a fost verificata, 30 au beneficiat fara drept de locuinte de serviciu, dosarele acestora urmând sa ajunga la DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.