În cadrul sedintei extaordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca, sustinuta saptamâna trecuta, conslierii locali au adoptat proiecte de hotarâre care îi vizeaza pe soferii indisciplicati în trafic, au aprobat alocarea unor importante sume de bani pentru activitatile cultural-stiintifice si au decis alocarea sumei de 200.000 de lei pentru organizarea manifestarilor de 1 decembrie la Cluj.
Sanctiuni dure pentru soferii indisciplinati
Membrii Consiliului Local (CL) Cluj – Napoca au decis saptamâna trecuta sa aplice o noua sanctiune soferilor care încalca regulile de circulatie. Aceasta se va manifesta prin blocarea rotilor la masinile parcate ilegal, în locuri nepermise, cum ar fi trecerile de pietoni, sensurile giratorii sau strazile aglomerate. Consilierii au aprobat în sedinta extraordinara de saptamâna trecuta regulamentul pentru imobilizarea/blocarea autovehiculelor sau remorcilor stationate neregulamentar pe domeniul public si privat al Clujului. “Aceasta masura este absolut necesara orasului. Opt municipii aplica deja aceasta masura, în baza unei hotarâri de Consiliu Local. Nu vom începe o vânatoare într-o competitie socialista, de blocare a rotilor prin cartiere. Vrem sa aplicam aceasta regula în zonele centrale unde sunt deja date în folosinta parkinguri”, a explicat propunerea primarul Emil Boc. Acesta a specificat ca hotarârea este cu atât mai benefica cu cât autovehiculele de mare tonaj nu puteau fi ridicate cu autoutilitarele din dotare. “Soferii de jeepuri, autospeciale si tiruri ne râd în nas pentru ca nu avem instrumentele necesare pentru a le ridica masinile. Acesti soferi se aleg cu cel mult o amenda de un pachet de tigari”, a mai afirmat edilul.
Instrumentele de blocare a rotilor vor fi folosite pentru autoutilitare, dar si pentru autoturismele parcate ilegal în zone în care autilitara de ridicat masini nu are spatiu de manevra. În cazul în care masina este blocata, proprietarul este obligat, în termen de patru ore, sa plateasca o taxa de deblocare. În caz contrar, acesta va trebui sa scoata din buzunar, pe lânga taxa de deblocare, penalitati care cresc direct proportional cu timpul scurs de la imobilizarea vehiculului. Pentru deblocarea rotilor, in cazul unor masini cu masa maxima mai mica sau egala cu 3,5 tone, taxa este de 100 de lei. Pentru autovehiculele cu o masa ce depaseste 3,5 tone taxa este de 150 de lei, iar pentru toate categoriile de remorci aceasta însumeaza 100 de lei. Conform regulamentului, pentru fiecare 12 ore de întârziere, soferul va plati 20 lei penalizare. De asemenea, pe stâlpi vor fi amplasate semne aditionale cu atentionarea “Atentie, se blocheaza rotile.”
Primarul municipiului, Emil Boc, a declarat ca activitatea va fi gestionata de Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP). “Nu vrem sa facem afaceri cu nimeni. Nu avem o firma pusa pe tusa pe care asteptam sa o îmbogatim. RADP se va ocupa de aceasta activitate”, a afirmat acesta. Totusi, consilierii locali PNL sustin ca aceasta hotarâre, odata adoptata, poate fi usor atacata în Contencios Administrativ, pentru ca se suprapune unor prevederi juridice existente. Totodata, Gheorghe Vuscan, consilierul local din partea PSD, a considerat proiectul nu tocmai potrivit pentru Cluj – Napoca. “Ati vazut în Praga roti blocate? Sau în Paris? Nu stiu daca noi ar trebui sa ne luam tocmai dupa Botosani”, a afirmat acesta.
Mai multi bani pentru cultura
În aceeasi sedinta, consilierii locali au aprobat alocarea a 1,1 milioane de lei pentru activitatile cultural-stiitifice din a doua jumatate a anului curent. Suma de peste un million de lei va fi înpartita între 34 de institutii, fundatii, societati culturale si organizatii non-guvernalemtale. Teatrul Maghiar de Stat va primi cea mai mare suma propusa – 350.000 de lei de la bugetul local – pentru organizarea editiei a saptea a “Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa”. “Acest eveniment este unul de o foarte mare anvergura si este normal sa alocam o suma atât de mare. În toamna vor fi prezente la Cluj cele mai mari companii de teatru din Europa. Acest festival este cel mai mare eveniment dupa Festivalul International de Film Transilvania”, a afirmat Emil Boc. Primarul a propus alocarea a 30.000 de lei pentru Organizatia Studenteasca a Universitatii Babes Balyai (OSUBB) în vederea organizarii festivalului studentesc UrbanFest. În aceeasi ordine de idei a fost aprobata suma de 9.500 de lei pentru un proiect al cadrelor militare “Borne în istorie”, iar Ligii Apararii Omului i-a fost alocata suma de 23.500 lei.
1 Decembrie valoreaza 200.000 de lei
În sedinta extraordinara de saptamâna trecuta, ultima dinaintea concediului consilierilor, s-a decis alocarea sumei de 200.000 de lei pentru organizarea manifestarilor de 1 Decembrie, Ziua Nationala a României, sarbatorita la Cluj printr-un concert si focuri de artificii. Din aceasta suma, 100.000 de lei vor fi cheltuiti de Biroul de Învatamânt, cultura, culte, sport si societate civila pentru scena, lumini, sonorizare, scenografie, decoratii si onorariile artistilor. Artistii care vor concerta la Cluj cu aceasta ocazie vor fi norocosi pentru ca vor primi de la CL 65.000 de lei. Restul banilor vor fi împartiti între artificiile care vor lumina cerul în noaptea de 1 decembrie si care vor goli bugetul local cu 60.000 de lei si protocol. Din suma alocata protocolului, 37.000 de lei vor fi cheltuiti pentru receptia organizata, 2.000 de lei vor costa coroanele de flori, iar 1.000 de lei invitatiile. “sunt foarte încântat de aceasta propunere, mai ales ca Clujul este un oras cu traditie în ceea ce priveste sarbatorirea Zilei Nationale a României”, a declarat Teo Peter Jr. Acesta s-a declarat multumit de transparenta existenta în alocarea banilor pentru aceasta sarbatoare. “Ma bucur cpa am fost informati exact pe ce se vor cheltui banii. În acest fel nu exista nici un dubiu, nu avem de ce sa ne opunem”, a încheiat acesta.
Blocuri printre case
Una dintre cele mai controversate hotarâri adoptate saptamâna trecuta de Consiliul local Cluj – Napoca a fost aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru complexul rezidential Plaiuri din zona cartierului Andrei Muresanu. Beneficiarul acestei investitii este omul de afaceri clujean Sorin Dan, care detine si centrul de afaceri City Plaza. Complexul imobiliar Plaiuri presupune construirea a aproape o mie de locuinte. Totusi, este posibil ca pe viitor sa apara probleme în calea acestui proiect, deoarece hotarârea de consiliu local poate fi atacata în istanta pentru a fi declarata nula. Proiectul Plaiuri a mai fost supus aprobarilor si în alte rânduri, dar de fiecare data a fost trimis spre reanalizare la comisia de urbanism din cadrul municipalitatii clujene. Problema întâmpinata era lipsa unor cai de acces cu o situatie juridica clara, dar care, în momentul de fata, a fost remediata..
Adina Fartusnic