O instanta a Curtii de Apel Cluj a decis, marti, arestarea elevei de la Liceului particular 'Gheorghe Pop de Basesti' din Ulmeni, judetul Maramures, Ileana Botici, implicata în fraudarea Bacalaureatului, si a respins solicitarea directoarei liceului, Meda Leordean, de a fi cercetata în stare de libertate.
Curtea de Apel Cluj a decis ca eleva în vârsta de 36 de ani, acuzata de complicitate la trafic de influenta si cumparare de influenta, sa fie arestata pentru 29 de zile, asa cum s-a hotarât si în cazul directoarei, în urma unei decizii de joi, 10 iulie, a Tribunalului Cluj.
Directoarea acuzata de fraude la Bacalaureat, Virginica Meda Leordean, a cerut, marti, Curtii de Apel Cluj, sa fie cercetata în stare de libertate, dupa ce saptamâna trecuta a fost arestata. Directoarea a recunoscut ca a strâns bani de la elevi pentru a-i ajuta pe acestia sa promoveze examenul de Bacalaureat, însa spune ca a adunat banii de la elevi în urma presiunilor venite din partea membrilor Comisiei de Bacalaureat. Avocatul Veronica Gavris spune ca Meda Leordean, clienta sa, a solicitat cercetarea în stare de libertate pe motiv ca nu prezinta pericol social, nu a încercat sa influenteze ancheta si, în plus, are probleme de sanatate si un copil minor care are nevoie de ea. Procurorii sustin ca, în cursul lunii iunie 2008, Meda Leordean, cu complicitatea Ilenei Botici, a pretins de la unii absolventi ai scolii pe care o conducea în calitate de director câte 1.000 lei, promitându-le ca va interveni pe lânga membrii Comisiei de Bacalaureat si pe lânga profesorii supraveghetori pentru a le asigura reusita la examen. Suma astfel primita de la elevi a fost de 106.000 lei (echivalentul a aproape 30.000 euro). Potrivit DNA, pentru a pune în practica cele promise, Leordean, sprijinita de Botici, a angrenat în activitatea de fraudare a examenului de Bacalaureat peste 100 elevi si peste 40 de profesori (persoane încadrate la mai multe scoli din judetul Maramures). Directoarea le-a determinat pe aceste cadre didactice ca în zilele de 27 iunie si 1,2 si 3 iulie sa rezolve subiectele de examen în biroul sau din incinta Grupului Scolar de Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, imediat dupa extragerea subiectelor pentru proba scrisa. Dupa redactarea rezolvarilor, cu complicitatea profesorilor supraveghetori, ea le-a împartit elevilor în salile de examen. Inculpatelor li s-au adus la cunostinta acuzatiile iar pe data 9 iulie procurorii anticoruptie au dispus retinerea lor pe o perioada de 24 de ore. La data de 10 iulie, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventiva a inculpatei Meda Leordean pe o perioada de 29 de zile. Aceasta a declarat recurs si a cerut cercetarea în stare de libertate. În paralel, DNA cere respingerea recursului, pe motiv ca exista la dosar o serie de dovezi audio si video care o incrimineaza pe directoare. În instrumentarea acestei cauze, procurorii DNA au colaborat cu lucratori din cadrul Serviciului de Informatii si Protectie Interna Maramures. (A.R.)