Jaful armat de la Banca Transilvania este primul care are loc în România, după 50 de ani, ultimul jaf de acest gen având loc în anul 1959, la sediul BNR din Bucureşti. În anul 2009, când securitatea este mult mai strictă decât la jumătatea secolului trecut, doi bărbaţi înarmaţi au intrat într-o unitate a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur şi au reuşit să sustragă suma de 60.000 de euro. De la jaf au trecut patru luni, dar poliţia nu a reuşit să prindă făptaşii. Mai mult, până în momentul de faţă, nu au niciun suspect. În schimb, Banca Transilvania şi-a recuperat banii de la asigurator.

Cei doi spărgători au intrat în sediul BT, au lovit paznicul cu un pistol cu electroşocuri şi au sustras aproximativ 60.000 euro din casierie. Banii erau asiguraţi, aşa că nu a existat risc de pierderi pentru clienţi, au declarat reprezentanţii băncii. Totul a durat mai puţin de două minute, iar potrivit martorilor, cei doi bărbaţi purtau cagule pe cap. Filmul înregistrat de camerele de supraveghere arată cum cei doi bărbaţi fac totul „ca la carte”, fără a întâmpina probleme. Cu toate că poliţiştii au fost chemaţi imediat la faţa locului, spărgătorii nu au fost prinşi. Cele şase camere de supraveghere aflate în perimetrul băncii au înregistrat incidentul, însă, până în prezent, Poliţia nu a reuşit să dea de urma hoţilor care se bucură de libertate.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Gina Pop, ne-a declarat că nu există nicio informaţie relevantă, care să poată fi dată publicităţii, referitoare la jaful din luna februarie. Aceasta a declarat că ancheta este în curs de desfăşurare, aşa cum a rămas deja de patru luni de zile. Directorul regional al Băncii Transilvania, Patriţiu Abrudan, este nemulţumit de felul în care decurge ancheta şi de faptul că făptaşii nu au fost încă prinşi. Totuşi, norocul băncii a fost că banii furaţi au fost recuperaţi, aceştia fiind asiguraţi. „Din câte ştiu eu, hoţii nu au fost încă prinşi. Asta înseamnă că cei care sunt responsabili de prinderea lor nu îşi fac bine datoria. Cele şase camere de supraveghere aflate în incinta băncii au surprins momentul jafului, filmare care a fost pusă la dispoziţia organelor de anchetă pentru a ajuta la prinderea hoţilor, dar până în momentul de faţă nu am sesizat niciun progres”, a declarat Abrudan.

Hoţi în libertate, alte atacuri bancare

La câteva ore de la producerea jafului de la Banca Transilvania, Poliţia a dat câteva informaţii despre cei doi bărbaţi. Se ştia că sunt doi tineri, cu o înălţime de aproximativ 1,85 metri şi îmbrăcaţi în haine închise la culoare, adică nimic concret care să ajute la prinderea celor doi făptaşi. Nici până în prezent nu se ştie cine a comis jaful, iar informaţiile date despre suspecţi nu au avut nici un rezultat. Chiar dacă BT a decis să ofere o recompensă celor care pot da informaţii Poliţiei să ajute la prinderea autorilor jafului, după patru luni de zile, hoţii se bucură, în continuare, de „prada” de la BT. La câteva săptămâni după acest incident, o casă de amanet şi o benzinărie din oraşul Cluj-Napoca au fost sparte. Luna aceasta, a avut loc, de asemenea, un jaf în Constanţa, la Banca Carpatica, hoţii reuşind să fure aproximativ 69.000 de lei. Banii se aflau la casierie, iar în momentul atacului, angajaţii băncii făceau monetarul. La fel ca şi în jaful din Cluj-Napoca, angajaţii băncii au apăsat butonul de panică prea târziu, hoţii au reuşit să dispară, cu tot cu bani. Chiar dacă mai multe echipaje de poliţie au ajuns la faţa locului, câinii au pierdut urma hoţilor şi aceştia nu au mai fost de găsit. În prezent, din declaraţiile oficialilor din cadrul Poliţiei, organele de anchetă au început demersurile pentru identificarea şi prinderea hoţilor.

Jafuri aproape identice

Incidentul petrecut la Constanţa seamănă izbitor cu cel petrecut în urmă cu patru luni la Cluj-Napoca. Jaful a fost realizat de către doi bărbaţi, unul dintre ei a fost înarmat, dar nu a folosit arma, exact ca şi în cazul jafului de la BT din Cluj. Hoţii de la Cluj au reuşit să fugă în 70 de secunde de la BT Cluj-Napoca, iar cei de la Constanţa au avut nevoie de 32 de secunde pentru a se face nevăzuţi.  Hoţii din ambele jafuri purtau cagule şi au avut un al treilea complice, care se afla într-un autoturism. Nicio maşină nu a fost găsită, iar hoţii sunt în libertate. Mai mult, organele de anchetă au confirmat faptul că este posibil ca în ambele jafuri să fi fost implicate şi persoane din cadrul instituţiilor bancare jefuite, însă această informaţie a rămas la stadiul de supoziţie.

Jaful de la casa de schimb valutar din Cluj-Napoca

O casă de schimb valutar din Cluj-Napoca a fost spartă în data de 4 martie, la o lună de zile după jaful de la Banca Transilvania. Totul s-a petrecut în timpul nopţii. Casieriţa a vrut să deschidă uşa şi a observat că este spartă. Hoţii au rupt clanţa uşii şi au tăiat cablul de la camerele de supraveghere, neexistând imagini care să le ofere poliţiştilor indicii. Potrivit patronului casei de schimb, hoţii au furat 200.000 de lei, atât în valută, cât şi în lei.

La două săptămâni după jaful de la casa de schimb valutar şi la aproximativ o lună şi jumătate de la comiterea jafului din Banca Transilvania, un tânăr cu un fular în jurul feţei a furat din casa unei benzinării 1.400 de lei. Jaful a avut loc în cartierul Mănăştur, în momentul în care în benzinărie nu s-a aflat niciun client. Hoţul a ameninţat angajatul benzinăriei cu un pistol, a luat banii şi a plecat. Imaginile camerei de supraveghere au arătat că autorul jafului este un tânăr de 1,70-1,75 m.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.