Imobilul din Piaţa Mărăşti nu va fi demolat. Autorităţile locale ridică din umeri. Poliţia Comunitară a epuizat sancţiunile. Boc a pierdut în faţa lui Pocol

Hardughia afaceristului Costică Pocol din Piaţa Mărăşti a fost declarată „legală”. Cu toate că se vede cu ochiul liber că respectivul „centru comercial” nu respectă nicio normă de disciplină în construcţie, organele competente au respins toate solicitările autorităţilor de a-l pedepsi pe Pocol sau de a demola clădirea. Gazeta de Cluj v-a prezentat, în repetate rânduri, ilegalităţile construcţilor marca Pocol.
 
Astfel, reporterii Gazeta au dezvăluit faptul că imobilul situat în incinta Pieţei Mărăşti este construit ilegal, la respectiva construcţie fiind sesizate o mulţime de nereguli. Problema cea mai mare, sesizată şi de cei care locuiesc în vecinătatea imobilului, este faptul că, între blocul vecin şi centrul comercial este, pe alocuri, mai puţin de un metru distanţă. Reprezentanţii Poliţiei Comunitare au sancţionat contrucţia lui Pocol, aplicându-i amenda maximă pentru neregulile depistate. Inspectorii Serviciului Control Urbanism şi Disciplină în Construcţii au epuizat toate căile legale care se impuneau în acest caz.
 
Astfel, Pocol s-a „îmbogăţit” de pe urma controalelor cu un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, cu amenzi în valoare de 17.000 de lei şi o plângere penală. Mai mult, autorităţile au dispus întreruperea imediată a lucrărilor şi demolarea construcţiei realizate fără autorizaţie de construire, adică aproape 80 % din imobil. Cu toate acestea, Costică Pocol nu s-a supus deciziei şi a continuat să îşi „modernizeze” imobilul, când cu o scară rulantă, când cu o terasă.

Toate instanţele i-au dat dreptate

Costică Pocol a contestat procesul-verbal şi amenda primită. Printr-o sentinţă judecătorească irevocabilă, Pocol a primit câştig de cauză. Instanţa a considerat că „hardughia” respectă autorizaţia de construire, cu toate că reprezentanţii Poliţiei Comunitare au insistat asupra neregulilor. „Procesul nostru verbal a fost anulat de instanţă sub pretextul că are autorizaţie de construire perfect valabilă şi că este emisă legal şi nu a fost încălcată. Sentinţa este irevocabilă”, a declarat directorul Poliţiei Comunitare, Minodora Fritea.

 
Singura şansă a clujenilor rămânea decizia judecătorească, prin care municipalitatea putea să demoleze această construcţie. În anul 2008, în urma unei întâlniri cu locuitorii cartierului Mărăşti, Emil Boc a declarat că imobilul în discuţie are autorizaţie de construire doar pentru un nivel. „Pocol a construit mai mult decât prevede autorizaţia. Nu este normal să se întâmple aşa ceva. El a venit la mine de mai multe ori ca să îi aprob contrucţia. L-am trimis afară. Eu nu permit ca în acest oraş să apară monstruozităţi ca acea construcţie”, declara în 2008 Emil Boc.
 
La iniţiativa lui Boc, s-a depus o plângere penală împotriva lui Pocol, în speranţa că astfel se va putea demola clădirea. „Nu putem să dispunem demolarea din cauză că imobilul este construit pe domeniul privat. Dacă era construit pe domeniul public, construcţia era demolată demult. Avem nevoie de o decizie judecătorească, iar când o vom obţine, vă garantez că imobilul va fi demolat”, a mai precizat fostul edil al municipiului Cluj-Napoca. În urma deciziei din 29 mai anul curent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui Costică Pocol. Adică imobilul din Piaţa Mărăşti rămâne „în picioare” şi Pocol îşi poate continua „investiţiile” fără să mai fie contrat de autorităţi.
 
Întrebat care este poziţia Primăriei vizavi de rezoluţia Parchetului, primarul Sorin Apostu a declarat că se pune problema iniţierii unui recurs la decizia cu pricina, dar că aceasta nu este singura opţiune. „Recursul la decizia judecătorească este una dintre opţiunile pe care le avem. Cetăţenii şi mass-media trebuie să întrebe justiţia de ce a luat această decizie. Să se intereseze să vadă de ce s-a luat această decizie, din moment ce este vizibil că este construit ilegal. Chiar dacă instanţa a decis că s-a respectat autorizaţia de construire, realitatea nu este aceasta. Dacă cea mai înaltă instanţă care trebuia să analizeze situaţia a zis că totul este în regulă, nu ştiu ce putem face. O să urmărim în continuare respectiva clădire, o să dăm în continuare sancţiuni, între timp s-au mai ridicat etaje, s-au mai pus scări, dar probabil că imobilul va rămâne acolo. Pasul următor este să oprim construcţiile care nu sunt legale”, a declarat primarul Sorin Apostu.

Legal, autorităţile nu pot demola construcţia

Decizia Parchetului a fost luată în urmă cu o lună. Cu toate acestea, autorităţile locale au evitat să ia măsuri concrete împotriva lui Pocol. Primarul municipiului nu ne-a comunicat nicio măsură fermă care urmează să fie luată împotriva constructorului, iar Poliţia Comunitară nu mai dispune de mijloace legale pentru a-l sancţiona pe Pocol. „Ştiu că locuitorii sunt foarte nemulţumiţi, dar noi am epuizat toate căile de sancţionare pe care le avem puse la dispoziţie de lege. Noi nu putem să aplicăm mai multe sancţiuni pentru aceeaşi abatere, mai ales acum, că există o sentinţă irevocabilă. Nu putem să o luăm de la capăt din acest motiv”- Minodora Fritea.

Neregulile marca Pocol, invizibile pentru lege

Realitatea contrazice toate deciziile luate în favoarea lui Pocol. Construcţia din Piaţa Mărăşti a întâmpinat, de-a lungul timpului, nenumărate probleme. Autorizaţia de construire emisă pentru imobilul din Piaţa Mărăşti îi permite lui Pocol să contruiască spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, având regim de înălţime S+P+2E – S+P+5E. Singura problemă e că în autorizaţie se precizează faptul că imobilul urmează să fie construit pe bulevardul 21 Decembrie 131 – 135, iar pe partea cu Piaţa Mărăşti sunt numai numere pare, deci autorizaţia îi permite lui Pocol să contruiască pe partea cealaltă a bulevardului. Această eroare administrativă nu s-a mai întâlnit în istoria municipiului Cluj-Napoca. La începutul anului trecut, Pocol a fost nevoit să „asigure” construcţia cu mai mulţi stâlpi de susţinere la etajul unu, în principal din cauza că imobilul era în pericol să se dărâme. Acest aspect a demonstrat faptul că respectiva clădire suferă foarte mult din cauza erorilor de proiectare şi de execuţie. Alte nereguli asupra cărora Gazeta de Cluj a atras atenţia în repetate rânduri se referă la faptul că imobilul este realizat fără fundaţie, existând oricând pericolul să se prăbuşească. Mai mult, imobilul este construit pe magistrala de apă, motiv pentru care, în cazul unei defecţiuni, echipele de intervenţie nu vor putea face nimic pentru a rezolva problemele.

Pocol a „urâţit” Clujul

Imobilul din Piaţa Mărăşti nu este singura construcţie dubioasă marca Pocol. Acesta a mai reuşit să ridice şi alte construcţii ilegale, fără a fi sancţionat de către autorităţi. Tot în anul 2008, Emil Boc a acuzat fostul Consiliu Local  Cluj-Napoca pentru că a acordat autorizaţii de construire pentru nişte „monstruozităţi urbanistice”, făcând referire la un alt imobil „celebru” realizat de Pocol, hotelul Cristian din Piaţa Mihai Viteazu. La vremea respectivă, Boc a anunţat că a dorit să demoleze construcţia cu pricina încă din 2006, dar autorizaţia de construire era valabilă şi, în consecinţă, a fost nevoit să lase lucrurile aşa cum sunt. Vina principală pentru acest lucru aparţine instituţiei conduse, în perioada respectivă, de liderul PRM, Gheorghe Funar, fostul primar al municipiului.  

Silvia Boncuţiu

3 COMENTARII

  1. Pentru Colonelul Otel.
    Cel putin trei cladiri ale lui Pocol sint construite ne legal si asta o stie intreg Orasul.Sint caladiri fara fundatii (Hotel Eunicia, Cladirea din piata Mihai viteazu si Marasti)Ele sint lipite pe alte cladiri pre existente si care din cauza greutatii constructiilor alipite pot sa fie atrase in colaps. Pe linga acest fapt se mai intimpla urmatorul fenimen- Eunicia a fost construita pe o bucata de cladire doua camere apartinint unui bar din acea vreme.
    Cladirea din mihai Viteazi este lipita de casa scarii, cea din Marasti de fatada fostei cladiri a autogarii marasti. Materialel de constructii folosite nu sint cele prevazute in documentatie, dar pentru toate acestea, d’le Colonelai nevoie de un bun cunoscator in constructii, si unul care sa stie si ce s-a intimplat in timp, pentru ca constructiile au fost incepute in anii 90 si sint inca ne terminate.

  2. Tov. Pocol face parte dintr-o grupare securisto-comunista mai potenta decit guralivul utecist Boc din Rachitele si felcerul moldovean Aluiprostu.Mai facura si mascarada cu tovaraseii corupti din asa-zisa justitie clujeana pentru a le inchide gura la contestatari. Pai tov. Pocol este un vechi securist asa ca baiatul stie cine sint gunoaiele care populeaza justitia clujeana si a procedat in consecinta,le-a atras ATENTIA!!!!!

  3. ziarul…..tot timpu gasiti sa va legati de oameni,culmea de aceelasi cerc de oameni,aceelasi cerc de prieteni…toma,cecan,pocol,nicoara,ludusan nicidecum de altii.dati in aceeasi oameni,nu ati publicat un numar in ultiam vreme fara toma,nicoara,cecan,pocol.jalnici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.