Într-un vadit „avânt electoral”, Marius Nicoara, în calitate de presedinte al Consiliului Judetean Cluj a a semnat, la sfârsitul mandatului sau o serie de contracte cu firme clujene si nu numai. Ulterior, acestea au ramas neplatite. Cel care va trebui sa îsi dramuiasca acum banii este noul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
Desi starea spitalelor clujene ar trebui sa nu fie motiv de disputa politica, aceasta a intrat de mai multe ori în colimatorul politicienilor.
Politician versat cu certe abilitati de om de afaceri, Marius Nicoara a considerat, mai ales în preajma alegerilor, unitatile spitalicesti ca moneda de schimb între candidati si electorat sau, în cel mai rau caz, prilej de a faulta firmele prestatoare de servicii si pe urmasii lui de la cârma judetului. El a avut mai multe controverse cu Consiliul Local pe marginea modului arbitrar în care le sunt atribuiti banii spitalelor clujene. A reiesit ca, de fapt, CL a reprtizat mai multe fonduri spitalelor clujene dar a uitat Spitalul de Recuperare, iar CJ a ajutat mai mult Spitalul din Zorilor si le-a neglijat pe celelalte. În acel moment, pentru a echilibra situatia, Marius Nicoara a semnat, imediat dupa, în primavara, o serie de contracte cu mai multe firme de constructii si amenajari pentru refacerea unui numar impresionant de unitati spitalicesti. Dupa alegeri, reprezentantii firmelor respective asteapta sa fie platiti…Alin Tise trebuie sa se descurce.
Si cu banii cum ramâne?
Reprezentantii unor firme de constructii din Cluj se plâng ca, desi au avut contracte încheiate cu Consiliul Judetean Cluj pentru efectuarea unor lucrari la anumite spitale din Cluj, nu si-au primit banii. Ei afirma ca aceasta stare de fapt îi pune în dificultate dat fiind faptul ca sume importante de bani le sunt blocate în acest moment în conturile Consiliului. Din pacate, ei sunt mereu amânati când vine vorba de efectuarea platilor, ceea ce le creaza neplaceri de cele mai multe ori.
Aproximativ 30 de firme clujene lucreaza, în acest moment în stabilimentele spitalicesti din oras. Unele dintre acestea sau dintre cele care deja si-au terminat lucrarile nu au primit înca banii pentru munca efectuata. De aceea, momentan, firmele care au avut încredere în organele administratiei, stau si asteapta sa se întâmple ceva, sa le fie platiti banii, deoarece au acceptat contractele fara ca acestea sa includa precizari privitoare la termene de plata. Suma care trebuie împartita de catre constructori este impresionanta dat fiind faptul ca în acest an a fost demarat un volum de lucrari, fara precedent în judetul Cluj. Majoritatea banilor vor trebui platiti din bugetul Consiliul Judetean, dat fiind faptul ca cele mai multe dintre unitati au intrat în subordinea acestuia.
Spitalele, doar intermediari ai banilor
Reprezentanta Spitalului Judetean Cluj, Anca Cerchizan a declarat pentru Gazeta ca, de fapt, spitalul este doar un intermediar între firmele de constructie care efectueaza lucrarile si consiliile care trebuie sa vireze banii. Ea a precizat ca se stabilesc sumele din bugete alocate reparatiilor sau constructiilor necesare, se organizeaza ulterior licitatii, iar firma declarata câstigatoare efectueaza lucrarile. Pe baza chitantelor eliberate de prestatorul de servicii, consiliile vireaza sumele în contul spitalelor care, în cel mult doua zile efectueaza platile.
Anca Cerchizan a recunoscut ca uneori procedurile dureaza mai mult, dar „toti constructorii, în momentul în care se prezinta la licitatii stiu ca nu noi avem banii si ca trebuie sa urmam procedurile tipice pentru eliberarea sumelor”.
În acest moment se fac reparatii la 27 de cladiri de spital din Cluj, de aceea sunt implicate în reabilitarea sau refacerea constructiilor mai mult de 27 de firme de profil si, potrivit reprezentantei Spitalului, este foarte greu de spus care dintre ele si-au primit banii si care nu.
Spitalul de Urgenta – joc la cacealma
De fapt, în ceea ce priveste spitalele nu e prima data când fostul presedinte al CJ Cluj, Marius Nicoara joaca la cacealma. El le-a promis în urma cu câteva luni clujenilor construirea „de urgenta” a…spitalului de urgenta. Problema UPU este cu atât mai serioasa cu cât Clujul va fi, potrivit unui ordin al Ministerului Sanatatii, centru regional pentru preluarea urgentelor, iar de avantajele doritului UPU se vor bucura si bolnavii cu probleme serioase din judetele limitrofe.
De fapt, Marius Nicoara s-a dovedit extrem de inventiv când a rezolvat electoral problema spitalului…În momentul în care ipoteza construirii acestuia în Floresti a cazut, el a venit cu o solutie salvatoare pentru clujeni, dar mai ales pentru…Partidul National Liberal. Astfel el anunta la sfârsitul lunii mai, în plina campanie electorala, cu surle si trâmbite noul edificiu la Câmpenesti. În planul al doilea, pentru scaunul de primar al Apahidei concura un alt liberal cunoscut, Ionel Farcas. Mai mult, Nicoara stia ca Farcas are nevoie de un „impuls” pentru a câstiga Primaria…Solutia demagogica a spitalului le-a convenit ambilor liberali în acel moment. Chiar daca fostul presedinte al CJ Cluj a pierdut batalia, apahidenii l-au votat pe septagenarul primar pentru înca un mandat si fiindca acesta le-a aratat ca „le face spital în comuna”, deci se mai face un pas catre urbanizarea comunei.
Deloc surprinzator, dupa numai câteva saptamâni de la aflarea rezultatelor de la alegerile locale clujenii au aflat ca nu vor mai avea Spital de Urgenta la Câmpenesti si ca terenul prezentat de catre liberali ca fiind ideal va ramâne la fel. Din pacate pentru localnici si nu numai, Ministerul Sanatatii a avizat deja majoritatea proiectelor prezentate de catre celelalte comunitati din România care au cerut fonduri. S-ar putea, deci, ca din cauza demagogiei Clujul sa fi întârziat la împarteala si saramâna pe afara…
Declaratia lui Nicoara a venit nemiloasa. Noul presedinte al Consiliului Judetean; Alin Tise, a fost însarcinat de Nicoara sa rezolve aceasta problema.
Promisiuni si datorii uitate la CJ
Fostul presedinte al Consiliului Judetean s-a laudat în timpul campaniei cu performantele sale… În programul sau electoral Nicoara afirma ca „eforturile CJ vor fi directionate catre o colaborare cu Ministerul Sanatatii, astfel încât judetul sa beneficieze de servicii medicale la standarde europene. Modernizarea spitalelor, evaluarea starii de sanatate a populatiei, optimizarea serviciilor medicale, încurajarea natalitatii sunt prioritati ale judetului Cluj. În mod evident, sanatatea populatiei asigura progresul si prosperitatea unei comunitati, iar tema trebuie privita cu responsabilitate. Implicarea CJ este necesara, mai ales în contextul descentralizarii, o realitate ce reclama o abordare directa de catre CJ, în colaborare cu ministerul de profil si cu administratiile locale. Asigurarea sanatatii comunitatii este o forma concreta prin care autoritatile statului îsi arata respectul fata de cetatean”.
Dincolo de cuvintele mari si de frazele emotionante, Marius Nicoara se pare ca s-a folosit de spitale mai mult ca si moneda electorala decât ca de ceva cu adevarat necesar clujenilor.
Ligia Popa