Guvernul şi-a asumat răspunderea, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, pe proiecte de lege privind Codul Civil şi Codul Penal. Este pentru prima dată când actualul Guvern recurge la o asemenea metodă de lucru. Demersul Guvernului a provocat reacţii negative, atât din partea magistraţilor, cât şi din partea politicienilor clujeni. Reprezentanţii PNL au lansat o moţiune de cenzură împotriva guvernului Boc.

Proiectul noului Cod Penal prevede o reaşezare la limitele normale a regimului de sancţiuni. Astfel, noul cod îşi propune simplificarea unor proceduri de judecată şi scurtarea procesului penal. “În cadrul dezbaterilor din Parlament, nivelul sancţionator a fost, în mare parte, menţinut, dar a suferit şi unele modificări, în sensul creşterii sau reducerii pedepselor pentru anumite infracţiuni. Astfel, au fost reduse limitele de pedeapsă pentru infracţiuni precum: uciderea la cererea victimei, uciderea ori vătămarea nou-născutului săvârşită de către mamă, favorizarea făptuitorului, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. Pe de altă parte, au fost majorate limitele de pedeapsă pentru anumite infracţiuni, cum ar fi: infracţiunile de corupţie, tortura, camăta, pornografia infantilă. De asemenea, în privinţa infracţiunii de vătămare corporală, s-a revenit la sistemul de încadrare a faptei în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Şi proiectul noului Cod Civil a suferit câteva modificări care vizează respectul vieţii private şi al demnităţii persoanei şi apărarea drepturilor nepatrimoniale.

„Nu este normal ca un Guvern să adopte coduri”

Într-un interviu realizat de reporterii Gazetei de Cluj, judecătorul Cristi Danileţ, preşedintele SoJust, a declarat că, în România, lucrurile stau puţin atipic. Guvernul face coduri, iar Parlamentul rezolvă dosarele. „Nu este normal ca un Guvern să adopte coduri. Codurile sunt legi fundamentale, care trebuie aprobate de către Parlament. Acesta este organismul legiuitor al oricărui stat. În România, lucrurile stau puţin atipic. Guvernul face coduri, iar Parlamentul rezolvă dosare. Deci, parlamentarii astăzi au putere judiciară. Dacă politicienii vor să publicăm ceva pozitiv  în ultimul raport de ţară, care va fi anul acesta, logic că singura soluţie pe care o au este aceea de a-şi asuma răspunderea. Dar nu este ceva normal, pentru că orice cod trebuie să treacă prin dezbaterea Parlamentului, ceea ce nu se va întâmpla cu actualele coduri”, a susţinut Cristi Danileţ.

PRM şi PNL Cluj se opun Guvernului

Aşa cum era de aşteptat, mulţi politicieni se opun Guvernului si consideră că acesta nu este în măsură să îşi asume răspunderea pentru coduri. Printre aceşti politicieni sunt şi cei clujeni, care nu par foarte mulţumiţi de faptul că Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pentru proiectele codurilor penal şi civil. Preşedintele PRM Cluj, Gheorghe Funar, este total împotriva deciziei guvernului. Acesta consideră că legile ar trebui dezbătute de către Parlament, iar faptul că s-au adoptat doar Codul Penal şi Codul Civil, fără codurile de procedură, nu este tocmai o reuşită. „Guvernul a făcut o greşeală când şi-a asumat această răspundere asupra codurilor. Sunt nişte legi importante, care trebuie dezbătute în Parlament şi pe urmă adoptate. Încă de la Alexandru Ioan Cuza, legile au fost foarte bune, însă acum acestea trebuiau adaptate la realitatea cu care ne confruntăm şi nu prin asumarea răspunderii de către Guvern. Adoptarea codurilor, fără cele de procedură, este ca un avion care zboară cu o singură aripă şi, până la urmă, se prăbuşeşte”, a declarat Gheorghe Funar. Consilierul judeţean PNL Cluj, Ioan Petran, este de părere că asumarea răspunderii guvernamentale pentru coduri nu ar trebuie sa fie o prioritate pentru executiv. „Codurile trebuie dezbătute în Parlament, nu prin asumarea răspunderii de către Guvern”, a susţinut Petran. Întrebat de ce consideră că UDMR nu s-a aliat cu PNL pentru a depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, Ioan Petran a declarat că „probabil UDMR se pregăteşte să intre la putere şi noi nu ştim”.

Moţiune de cenzură împotriva Guvernului

După ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru coduri, în termen de trei zile se poate depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului. “Din momentul asumării răspunderii Guvernului în şedinţa comună a Parlamentului, începe să curgă un termen de trei zile în care poate fi depusă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului. Dacă nu va fi depusă o moţiune de cenzură, atunci fiecare cod va fi considerat adoptat, urmând procedura clasică a adoptării unei legi. Dacă va fi depusă o asemenea moţiune, Birourile permanente, reunite în mod special, stabilesc, într-un termen de cinci zile de la depunerea moţiunii, data unei noi şedinţe comune a celor două Camere, în care moţiunea de cenzură va fi prezentată”, a declarat Ioan Chelaru, chestorul Senatului. În acest caz, adoptarea moţiunii de cenzură va atrage după sine respingerea celor două proiecte de lege şi căderea Guvernului. Dacă moţiunea de cenzură nu va obţine voturile necesare, proiectele de coduri se vor adopta. Asumarea răspunderii Guvernului asupra celor două coduri juridice a fost atacată de către liberali  cu o moţiune de cenzură. Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat că documentul are valoarea unei moţiuni adresate întregii activităţi a cabinetului Boc.

UDMR nu susţine moţiunea

Deşi, la început, UDMR părea să fie de acord cu ideea iniţierii unei moţiuni de cenzură împotriva codurilor, se pare că reprezentanţii UDMR nu o vor susţine. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că parlamentarii Uniunii nu au niciun motiv să susţină o moţiune de cenzură pe coduri, alături de PNL. Liberalii au doar 93 de parlamentari, număr prea mic pentru depunerea unei moţiuni de cenzură. „Am declarat săptămâna trecută că, dacă textul proiectelor de Coduri pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea coincide cu ce s-a convenit în Comisiile speciale, texte semnate de colegii mei, nu vom semna o moţiune de cenzură. De data aceasta, guvernanţii şi-au respectat promisiunea. În ceea ce priveşte conţinutul, nu avem motive să susţinem o moţiune de cenzură”, a declarat Marko Bela. De asemenea, preşedintele UDMR susţine că nu este vorba de un refuz la adresa liberalilor, însă conducerea Uniunii a ajuns la o altă concluzie.

PSD Cluj crede în Guvern

Deputatul PSD, Vasile Soporan, este de părere că Guvernul Boc este în stare să îşi asume răspunderea pentru Coduri, însă există şi unele riscuri. „Cred că sunt în stare să îşi asume răspunderea, dar, în timp, ar putea apărea riscuri pentru această decizie, care, probabil, va afecta Guvernul. Totuşi, consider că o dezbatere a Codurilor la nivel parlamentar ar fi fost importantă, existând dorinţa din partea formaţiunilor politice de a realiza cele două Coduri la un nivel cât mai înalt”, a declarat Soporan. Şi analistul politic Vasile Dâncu este convins că Guvernul are curajul să-şi asume răspunderea pentru Codul Civil şi Codul Penal. „Guvernul a promis că îşi va asuma răspunderea pentru aceste Coduri. Cred că este în stare şi se vede că are curaj să îşi asume o astfel de sarcină”, a declarat analistul politic. În ceea ce priveşte UDMR, Vasile Dâncu consideră că acest partid doreşte să fie, din nou, la putere. „UDMR joacă un rol dublu. S-au obişnuit la putere şi nu vor să se afle în opoziţie”, a continuat Dâncu.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.