Clujenii mai au doar două posibilităţi să scape de hardughia din Piaţa Mărăşti. Uneori, realitatea din teren nu are câştig de cauză în instanţă. Pocol ar fi putut sta trei ani la închisoare pentru construcţia „monstruoasă”
Lupta cu morile de vânt
Construcţia marca Pocol este ilegală pentru toată lumea, mai puţin pentru cei care sunt plătiţi să aplice legea. Primarul municipiului Cluj-Napoca afirma săptămâna trecută că mass-media şi cetăţenii ar trebui să se intereseze de ce instanţele nu decid în favoarea realităţii. „Cetăţenii şi mass-media trebuie să întrebe justiţia de ce a luat această decizie. Să se intereseze să vadă de ce s-a luat această decizie, din moment ce este vizibil că este construit ilegal. Chiar dacă instanţa a decis că s-a respectat autorizaţia de construire, realitatea nu este aceasta”, a declarat Sorin Apostu. Părerea este împărtăşită şi de Radu Moisin. „Lucrurile sunt cât se poate de evidente acolo. Dar iată că evidenţa şi realitatea din teren, din păcate, uneori nu au câştig de cauză în instanţă. Dar respectăm deciziile instanţelor de judecată din România şi ale celorlalte structuri abilitate. Vom epuiza toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie. Nu pot să vă spun eu de ce instanţele au dat câştig de cauză, pentru că eu am văzut o parte din motivări şi nu mi se par fundamentate. Fiind toate hotărârile definitive şi irevocabile, trebuie să le respectăm. Şi este cât se poate de dramatic şi supărător pentru noi că s-a ajuns la această situaţie, pentru că trebuie să apărăm interesele cetăţenilor din Mărăşti şi iată că, în afară de cetăţenii din Mărăşti şi mass-media, nu există altceva de partea noastră, pentru că instanţa hotărăşte până la urmă şi instanţa a hotărât altfel decât era evident”, a menţionat Radu Moisin.
Centrul comercial, caz dramatic pentru autorităţi
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, prevede la Art. 21, alineatul „b” ca infracţiune „continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control”. Poliţia Comunitară a dispus oprirea lucrărilor, dar Pocol şi-a continuat construcţia fără nicio reţinere. Este adevărat că instanţa a dispus anularea decizilor luate de Poliţia Comunitară, dar Costică Pocol nu a aşteptat hotărârea instanţei pentru a relua construcţia. Potrivit aceleiaşi legi, infracţiunea prezentată mai sus se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă de la o sută de lei la 5.000 de lei. Mai mult, potrivit Art. 23 al aceleiaşi legi, constituie contravenţie executarea lucrărilor cu nerespectarea autorizaţiei de construire. Iar in cazul Pocol, autorizaţia de construire a fost respectată numai pentru instanţele care au judecat cazul. „Construcţia este situată la o distanţă foarte mică de balconul cetăţenilor, sunt foarte multe probleme. S-au dat nenumărate amenzi şi s-a dispus oprirea lucrărilor. Cu toate acestea, lucrările au continuat şi plângerea penală a fost făcută pentru nerespectarea dispoziţiilor de încetare a lucrărilor, dar, cu toate acestea, s-a dispus neînceperea urmăririi penale”, a precizat Moisin. În ceea ce priveşte reacţia locuitorilor din cartierul Mărăşti şi a celor care locuiesc în vecinătatea construcţiei, Radu Moisin a menţionat că este un caz dramatic. „Locuitorii sunt nemulţumiţi, dar trebuie să ştie că tot ce a putut face Primăria din punct de vedere legal pentru oprirea lucrărilor, a făcut. Mai departe, dacă instanţa a considerat că totul este în regulă, din păcate aceasta este situaţia de astăzi. Este un caz dramatic, atât pentru noi, ca instituţie, cât şi pentru cetăţenii din zonă, chiar este o anomalie, din păcate, ceea ce s-a întâmplat acolo. Primăria a încercat, în prima fază, să vorbească cu oamenii, să le explice care este situaţia, dar, din moment ce toate discuţiile nu au dus la niciun rezultat, mai mult, cand s-a dispus intreruperea lucrărilor, acestea au continuat, finalitatea se vede si in ziua de astăzi, din păcate”, a declarat Moisin.
„Cel care a construit în dispreţul comunităţii va suporta repercursiunile”
Utilitatea centrului comercial din Piaţa Mărăşti este contestată de mulţi clujeni. Cu toate acestea, mulţi clujeni aleg să viziteze periodic această construcţie. Aparent, construcţia îi aduce lui Pocol venituri „frumuşele”. Radu Moisin a declarat însă că, din punctul lui de vedere, construcţia nu este viabilă din punct de vedere economic. „Nu cred că această investiţie, modul în care a fost gândită, poate corespunde societăţii moderne în care trăim. A construit fără să respecte întocmai anumite aspecte legate de autorizaţia de contruire, de buna vecinătate şi iată ce s-a întâmplat. Eu pot să vă spun un singur lucru. Din punctul meu de vedere, o asemenea construcţie nu este deloc viabilă şi, din câte am înţeles, clădirea în sine a fost scoasă la vânzare, tocmai pentru că nu este viabilă din punct de vedere economic. Cine a construit acolo în dispreţul comunităţii, împotriva a tot ceea ce înseamnă vecini şi oamenii care locuiesc în zonă, va trebui să facă faţă unor repercursiuni negative. Dar, din punct de vedere legal şi administrativ, suntem ţinuţi de deciziile instanţelor de judecată. Noi trebuie să respectăm legea. Dacă instanţa i-a dat dreptate acestui cetăţean, de fiecare dată, noi trebuie să respectăm legea, chiar dacă este neplăcut. Suntem cei care trebuie să aplicăm legea şi să o respectăm”, a conchis Moisin.
Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să consulte dosarul „Pocol”. Răspunsul de la Parchet nu a fost unul pozitiv, deoarece dosarul „se află în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca şi, având în vedere caracterul nepublic al activităţii de urmărire penală, solicitarea dumneavoastră de consultare a dosarului nu poate fi aprobată”.
Silvia Boncuţiu