Justiţia, de partea lui Pocol. Construcţia „pocoliană”, zgârie-nori în devenire. Comerţ după legislaţie proprie. „Caracatiţa” relaţiilor se „întinde” până la Finanţe

Locuitorii cartierului Mărăşti au acuzat, săptămâna trecută, Primăria Cluj-Napoca pentru lipsa de interes faţă de cazul Pocol. Potrivit acestora, procesele împotriva lui Costică Pocol au fost pierdute prin neprezentare. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a negat aceste acuzaţii. „Primăria s-a prezentat, şi-a adus argumentele, a plătit taxele pentru participare la acest proces şi, din nefericire, ca şi în alte cazuri, am pierdut. În mod inexplicabil. Acea construcţie, potrivit ultimei decizii judecătoreşti, este legală”, a declarat Apostu. Reamintim faptul că măsurile împotriva lui Costică Pocol au început să fie luate în anul 2008. De atunci încoace, toate sancţiunile şi procesele-verbale au fost anulate în instanţă. Autorizaţia de construire „suspectă”, realitatea din teren, concluziile Poliţiei Comunitare, toate au fost irelevante pentru instanţele de judecată. Primăria a depus şi o plângere penală împotriva lui Pocol, dar rezoluţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a fost de neîncepere a urmăririi penale. În timp ce autorităţile locale încearcă să demoleze clădirea şi locuitorii din imediata vecinătate a construcţiei „pocoliene” nu ştiu ce să mai facă pentru a „scăpa” de „monstruoasa” construcţie, Costică Pocol îşi continuă „capodopera” şi a început construcţia unui nou etaj.

Boschetarii lui Pocol

Stadiul actual al procesului şi lipsa de încredere în justiţie a vecinilor i-au determinat pe aceştia să se gândească la soluţii extreme. „Locuiesc în blocul de lângă celebra şi eterna construcţie Pocol şi am ajuns să ne dorim un cutremur. Fiind construită la firul ierbii, e singura şansă ca această construcţie să ‹‹pice››”, a declarat un locatar din blocul vecin hardughiei. Motivul pentru care locuitorii din zona contrucţiei îşi doresc demolarea acesteia nu se reduc doar la problemele de ordin estetic. Din cauza  poziţionării construcţiei, în zonă şi-au stabilit domiciliul mulţi oameni fără adăpost. „Noaptea este plin de boschetari care fac scandal. În fiecare noapte, se declanşează sistemele de alarmă ale magazinelor din imobil, iar până vin agenţii să vadă despre ce e vorba şi să oprească alarma, toţi vecinii se trezesc. Este înfiorătoare situaţia, nu mai avem siguranţă. Mai mult, avem ziduri în faţa geamurilor, în camere nu mai avem lumină, semnal la telefon, nimic. Apartamentele din acest bloc nu se mai pot vinde, cu toate că este o zonă bună”, a declarat unul dintre cetăţenii nemulţumiţi.

Finanţistul Pocol

Hardughia lui Pocol nu îi nemulţumeşte numai pe vecini. Chiriaşii din centrul comercial sunt şi ei, în mare parte, nemulţumiţi de afaceristul Pocol. Unul dintre chiriaşii centrului comercial a explicat reporterilor Gazetei de Cluj care sunt problemele de cealaltă parte a zidurilor. Potrivit acestuia, chiria pe care Pocol o percepe este mult peste preţul pieţei. „Chiria este foarte mare, facturile pentru aceşti bani fie nu ni se dau, fie ni se dau pe o sumă mult mai mică, dar nimeni nu poate să facă publice aceste informaţii, pentru că riscurile sunt prea mari. Este un dezastru absolut, funcţionarele de la Finanţe ne-au întrebat mai demult ce se întâmplă, de ce în cazul acestui complex se aplică principiile unui „stat în stat”. Totuşi, ei ştiu că lui Pocol îi este asigurată protecţia. Ne-au spus că au primit „ordin” să ne accepte actele aşa cum sunt”, a declarat chiriaşul. Problemele în cazul „bazarului” din Mărăşti nu se opresc aici. Astfel, respectiva zonă este catalogată drept una centrală şi, implicit, locatarii plătesc impozitele aferente celei mai bune zone din oraş. Totuşi, situaţia nu este nici pe departe „roză”, zona cu princina seamănă mai mult cu un „peisaj” specific ghetourilor din Mumbay sau Calcutta, nici pe departe cu unul dintr-un oraş de cinci stele, cum este Cluj-Napoca. Mai mult, locatarii ne-au confirmat că Pocol a ajuns, la un moment dat, la o înţelegere cu o parte din locatarii din blocurile vecine construcţiei, cărora le-a oferit spaţii comerciale în schimbul „bunăvoinţei” şi a unei semnături. Şi, ca situaţia să fie şi mai ciudată, niciunul dintre cei care au semnat respectivul document şi, implicit, au primit spaţiile comerciale, nu mai locuieşte în blocurile vecine, aceştia fie au vândut, fie au închiriat apartamentele.  

Explicaţii foto

Foto 1. Dezastrul de deasupra pieţei

Foto 2. Construcţia de pe acoperiş. Pocol "întinde coarda" şi tranformă hardughia într-un zgârie-nori.

Foto 3. "Panarama" semnată Pocol. Peisajul pe care îl pot admira vecinii lui Pocol.

Foto 4. Ca la Auschwitz. Clujenii trec prin pasajul "boschetarilor" ca să ajungă de pe Calea Dorobanţilor pe bulevardul 21 Decembrie.

Foto 5. Comerţ pe "scări rulante". Prezentare de modă "rulantă", posibilă graţie scărilor "statice".

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.