Poliţia este afectată serios de criza economică. Agenţii şi ofiţerii de poliţie nu mai primesc nici sporuri, nici bani de chirie. Poliţiştii clujeni au fost detaşaţi la mare şi cazaţi în condiţii mizere

Meseria de poliţist este cunoscută ca fiind una dintre cele mai sigure şi bănoase  din România şi mulţi români au încercat să intre în rândul apărătorilor legii, chiar dacă riscurile pe care aceştia şi le asumă de cele mai multe ori nu compensează remuneraţia de la stat. Mai mult decât atât, conform ultimelor sondaje de opinie, profesia de poliţist este printre cele mai nepopulare ocupaţii din nomenclatorul meseriilor, deşi ei sunt cei care apără legea, uneori chiar şi cu preţul vieţii.

Cătuşe … în cui

La fel ca în cazul militarilor, medicilor, profesorilor, criza economică globală a atins, inevitabil, şi Poliţia română. Dacă salariile poliţiştilor erau, pînă nu demult, printre cele mai „consistente”, în momentul de faţă aceştia trebuie să aducă de acasă hârtie pentru imprimantă şi pixuri pentru a-şi putea face meseria. De asemenea, poliţiştilor le-au fost suspendate şi primele pentru vacanţe până în luna octombrie, iar banii aferenţi chiriilor pentru oamenii legii care îşi desfăşoară activitatea în alt oraş decât în cel în care îşi au domiciliu sunt în întârziere. Mai mult, din cauză că angajările au fost suspendate, în anumite posturi comunale se simte o criză acută de personal, poliţiştii angajaţi acolo fiind nevoiţi să suplinească şi locurile rămase vacante. Astfel, există situaţii în care un poliţist este nevoit să desfăşoare munca a trei colegi, lucrând trei ture complete. Din cauza crizei din sistem, unii angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) se gândesc să îşi dea demisia şi să îşi schimbe meseria. Majoritatea celor care vor să renunţe la meseria de apărător al legii sunt poliţiştii tineri, în timp ce agenţii „bătrâni” sunt mult prea obişnuiţi cu meseria de poliţist pentru a renunţa la ea. Surse din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) susţin că salariul poliţiştilor ar putea deveni mai mic decât în prezent, iar sporurile să le fie tăiate total. Astfel, un agent ar putea câştiga doar nouă milioane de lei pe lună. Poliţiştii se alătură astfel altor bugetari care sunt afectaţi de criza financiară. Magistraţilor li s-au tăiat sporurile pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, micşorându-li-se astfel salariile cu aproximativ 50 de procente, iar în ceea ce îi priveşte pe angajaţii Ministerului Apărării Naţionale, acestora li s-au micşorat salariile cu 25%, prin tăierea a două sporuri.

Fără prime de vacanţă şi plata chiriilor întârziată

Una dintre cele mai drastice măsuri la care sunt supuşi poliţiştii este îngheţarea primelor de vacanţă, sporuri care nu vor mai fi acordate mai devreme de luna octombrie a acestui an. „Agenţii de poliţie îşi vor primi drepturile salariale, mai puţin primele de vacanţă, care sunt suspendate până în luna octombrie. Banii de chirie sunt în întârziere, însă aceştia vor fi acordaţi cât de curând. Acestea sunt informaţiile pe care le-am primit de la Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, care a purtat discuţii cu şefii Inspectoratului General al Poliţiei Române şi MAI”, a susţinut Constantin Mandache, şeful Structurii Teritoriale Cluj din cadrul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP). Şeful SNAP Cluj susţine că a fost anunţat de numeroşi poliţişti că au probleme financiare şi că au datorii. “Sunt agenţi de poliţie care au datorii, a căror soţii nu lucrează şi ar dori o poziţie oficială din partea MAI în ceea ce priveşte drepturile salariale şi sporurile pe anul 2009. Avem nevoie de acest lucru pentru a detensiona starea de incertitudine din cadrul Poliţiei”, a mărturisit Mandache.

Poliţiştii aduc pixuri şi hârtie de acasă

Agenţii de poliţie din Cluj au ajuns să aducă hârtie pentru imprimantă şi pixuri de acasă pentru a-şi putea desfăşura activităţile zilnice. „În privinţa logisticii, agenţii de poliţie îşi aduc hârtie de scris şi pixuri de acasă ca să aibă cu ce să îşi facă datoria şi pentru a-şi putea exercita, în cele mai bune condiţii, atribuţiile de serviciu”, a declarat Constantin Mandache. Şeful SNAP Cluj a mărturisit că poliţiştii ar fi mulţumiţi cu grila unică de salarizare, care ar trebui să intre în vigoare începând cu anul viitor, iar până în prezent nu s-au gândit să facă greve. „Nu ne-am gândit, până în prezent, să ieşim în stradă. Poliţiştii nu pot ieşi în stradă decât în timpul lor liber. Suntem mulţumiţi cu legea unitară de anul viitor”, a susţinut şeful SNAP. Poliţiştii clujeni ar vrea să primească de la statul român o locuinţă, în locul plăţii chiriei şi propun un program alternativ la Prima Casa. „Poliţiştii ar trebui să fie ajutaţi de stat, conform legii 360, să îşi construiască sau cumpere o locuinţă în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea. Guvernul ar putea să facă un program de genul Prima Casa, cu credite pentru poliţişti pe 30 de ani. Ar fi o variantă mult mai bună decât plata chiriei lunare”, a precizat Mandache.

Detaşaţi la mare în condiţii mizere

Cei aproximativ zece agenţi de poliţie din Cluj detaşaţi pe litoralul românesc au fost cazaţi în condiţii mizerii. „În ceea ce priveşte agenţii de poliţie care au fost detaşaţi pe litoralul românesc, aceştia m-au informat că au fost cazaţi în condiţii insalubre, iar camerele care le-au fost repartizate erau cu mucegai. De asemenea, agenţii nu aveau balcon pentru a-şi usca hainele, iar camerele nu erau dotate cu frigider sau televizor, ceea ce este considerat minimul necesar. Poliţiştii nu aveau minimul necesar pentru a trăi decent ”, a continuat Mandache.  După ce oficialul SNAP şi-a anunţat superiorii în privinţa condiţiilor în care sunt cazaţi agenţii de poliţie clujeni, aceştia au fost mutaţi în alt hotel, dar cu alte probleme. „După trei zile, au fost mutaţi în alt hotel. În schimb, grupurile sanitare lăsau de dorit”, a susţinut şeful Structurii Teritoriale Cluj din cadrul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie. Mandache consideră că suma acordată pentru diurnă este prea mică. „Agenţilor de poliţie detaşaţi la mare li s-au acordat 13 lei pe zi, reprezentând bani de masă, însă agenţii cheltuie pe puţin 20 de lei, deoarece numai o apă minerală costă cinci lei pe litoral”, a relatat agentul de poliţie. O altă problemă a poliţiştilor din judeţul Cluj este lipsa oamenilor în anumite posturi de poliţie. „ La posturile de Poliţie, agenţii întâmpină aceleaşi probleme ca şi cei din oraş: lipsa hârtiei şi a tonerului pentru imprimantă. În plus, sunt posturi de Poliţie care au un singur lucrător, cum ar fi la Palatca. Munca este foarte greoaie pentru acel angajat, în contextul în care el face munca pentru trei oameni, care este minimul legal pentru constituirea unui post de Poliţie. Nu este normal ca un agent să facă munca a trei oameni”, a explicat Mandache. Şeful sindicatului ofiţerilor clujeni  a susţinut că acel agent nu are timp liber, acesta fiind de serviciu tot timpul. „Acel agent nu poate  participa la un eveniment familial, pentru că nu poate lipsi de la serviciu ”, a continuat Mandache. În ceea ce priveşte faptul că numeroşi  agenţi de poliţie vor să părăsească structurile MAI şi că salariile poliţiştilor ar ajunge doar la nivelul salariului de bază, Mandache consideră că acest lucru ţine doar de zvonistică.  „Tot ce se aude în ceea ce priveşte scăderile salariale ale poliţiştilor sunt doar elemente de zvonistică, deoarece nu am primit nicio declaraţie oficială de la MAI în acest sens”, a declarat Mandache.

Tiberiu Hrihorciuc

5 COMENTARII

  1. Mai Tibi ai ajuns avocatul de cacat al militienilor,pai mai pula tu crezi ca 9 milioane nu-i deajuns pt. un puturos spagar cind in alte domenii de activitate transpiri din greu pt. 6 milioane. Nu-i tine nici dracul in militie daca nu le convine dar deee este o smechereala cu salariul mic pt. ca veniturile sint inzecite pe cai oculte si in 2-3 ani orice militian are gip si vila. Ce sa mai zicem de strungarul Pacurar din Apahida seful militienilor spagari care este mare baron local si national din simbria de militian si securist.

  2. ma sisu cred ca nu esti intreg la cap tu crezi ca daca un singur politist e corupt si alte cele inseamna ca toti sunt ? esti un prost si un ignorant si poti sa taci daca nu stii ce si cum..

  3. ma sisu cred ca nu esti intreg la cap tu crezi ca daca un singur politist e corupt si alte cele inseamna ca toti sunt ? esti un prost si un ignorant si poti sa taci daca nu stii ce si cum..

  4. si inca ceva sisule cei care iau spaga sunt doar de la politia rutiera, iar asta nu e chiar rau. imagineaza-ti urmatorul scenariu: te plimbi cu masina prin oras, nu observi semaforul care e pe culoarea rosie si treci prin intersectie fara sa te loveasca nimeni. agentul de la circulatie te observa si te opreste pentru ca ai incalcat grav o regula de circulatie. ce preferi, sa dai 100-200 lei din buzunar sau sa stai pe dreapta 3 luni cu permisul suspendat? mai gandestete inainte sa faci afirmatii de genul asta.
    Bravo Tibilica , felicitari pentru erticol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.