Emil Boc nu a dus o luptă adevărată cu PNL şi PSD nici când a fost prim-ministru, doar nu o va face acum când este doar primar al municipiului Cluj-Napoca. Mai mult, el le dă autorizaţii de construire “pe bandă rulantă” firmelor apropiate de cele două partide aflate în opoziţie cu afinităţile sale politice. Boc dovedeşte că oricât ar încerca să mimeze opoziţia, starea conflictuală dintre el şi USL este doar o mascaradă ieftină. Culmea este că numitorul comun dintre cele două proiecte este şeful proiectului Planului Urbanistic General (PUG), arhitectul Adrian Borda. Dacă în cazul firmei din sfera liberală, Fimaro Invest, acesta este acuzat de consilierii PNL că face PUG-ul după propriile interese, în proiectul firmei din sfera social-democrată, SC Florisal, a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte încercarea ginerelui lui Ioan Rus de a încălca legea.
Anastase (USL), preşedinte USL din coincidenţă
Societăţile care au primit săptămâna trecută două autorizaţii de construire de la municipalitate sunt Fimaro Invest, una dintre societăţile apropiate mediului liberal şi SC Florisal, societate deţinută de ginerele vicepreşedintelui PSD, Ioan Rus. Culmea este că preşedintele de şedinţă din Consiliul Local este de trei luni de zile un consilier local de la USL, Claudia Anastase. Surse din PDL ne-au declarat că această înţelegere a fost făcută între PDL şi USL pentru o perioadă de 3 luni de zile şi că este puţin probabil ca după această perioadă să mai fie un consilier de la opoziţie preşedinte de şedinţă. Aceleaşi surse din PDL au declarat că primarul Emil Boc nu ar fi putut respinge autorizaţiile de construcţie, chiar dacă vin de la firme apropiate mediului USL, pentru că altfel ar fi un abuz în serviciu.
Liberalii care se opun liberalilor
Fimaro a obţinut o autorizaţie de construire pentru locuinţe colective pe strada A, paralelă cu strada Janos Zsigmond. Construcţia trebuie să aibă parter şi două nivele, conform avizului primit de la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi de Urbanism. Acest aviz a fost oferit în luna mai a anului 2012. Culmea, acest proiect a fost criticat chiar de către un consilier local al PNL. Surse politice ne-au declarat că membri PDL au rămas stupefiaţi când au văzut reacţia liberalilor, care a fost împotriva unui proiect din sfera lor de influenţă, făcându-le meseria în locul lor. Consilierul local PNL Doru Stoica a acuzat proiectul societăţii ca fiind un abuz al arhitectului Adrian Borda, care este şeful proiectului PUG. De fapt, liberalii au spus despre acesta că defineşte urbanismul din municipiu într-o strânsă legătură cu proiectele sale. Arhitectul şef Ligia Subţirică i-a luat rapid apărarea lui Borda spunând că proiectul respectă regulamentul local de urbanism.
Protejat de şeful DIICOT
Fimaro Invest este o firmă care până nu demult era în sfera de influenţă a trioului liberal Mircea Gheorghe Pinte, actualul şef al Rotary Cetăţuie, Radu Horaţiu Ţaică şi Liviu Claudiu Sugar. Mai precis, în urma unei adunări generale a acţionarilor din 2011 Liviu Claudiu Şugar era desemnat cu mandat pe durată de patru ani, Mircea Gheorghe Pinte a devenit reprezentantul pentru negocierea şi semnarea contractului de administrare, iar Radu Horaţiu Ţaica era preşedintele de şedinţă.
Ţaică şi Pinte sunt acţionarii Target Capital, societatea care a făcut tot timpul afaceri prolifice în mediul liberal. Una dintre cele mai notabile afaceri este devalizarea fabricii Clujana, pe vremea când Marius Nicoară era preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Astfel, societatea de pantofi a cumpărat acţiuni prin intermediul unor firme din sfera liberală, precum Target Capital. Liberalii sunt dintre cei care au “pus umărul” la starea jalnică din punct de vedere financiar în care se află fabrica de pantofi, fapt care ar putea duce chiar la o intrare în insolvenţă şi poate chiar în faliment.
Un lucru foarte important de menţionat despre Mircea Gheorghe Pinte este că acesta este şeful în organizaţia Rotary a lui Mircea Hrudei, şeful DIICOT Cluj, un alt om acuzat în repetate rânduri de favorizarea liberalilor. Cel mai notabil caz în care Hrudei a favorizat liberalii este sentinţa definitivă din dosarul Gazeta 2, unde Arpad Paszkany a fost achitat definitiv şi irevocabil în faţa unor acuzaţii care l-ar fi favorizat pe patronul Iulius Mall, Iulian Dascălu, un alt afacerist de speţă liberală. Cu toate acestea, Hrudei este în continuare şef la DIICOT Cluj, de unde poate oferi protecţie bunului său prieten Mircea Gheorghe Pinte. Momentan societatea Fimaro este deţinută de Voicu Baciu, Ştefan Lască, Victor David, dar şi de alţi acţionari, persoane fizice şi juridice.
Au încercat să încalce legea
În ceea ce priveşte autorizaţia de construire a societăţii Florisal, aceştia sunt la a doua strigare, ei încercând în primă instanţă să “şmecherească” Planul Urbanistic General, care prevede lărgirea în viitor a străzii Constanţa. Membrii comisiei de urbanism a consiliului local au trecut mai multe amendamente în ceea ce priveşte oferirea spaţiului pentru lărgirea străzii de la Florisal municipalității şi încadrarea în toţi parametrii legali. Probabil ginerele vicepreşedintelui PSD şi al fostului ministru de Interne Ioan Rus, Vasile Puşcaş, a rămas puţin cu buza umflată că a trebuit să intre în legalitate, dar nu poţi tot timpul să te bazezi pe relaţii familiale pentru a încălca legea.
Scrisoarea lui Bordea către Boc
„Referitor la proiectul de hotărâre privind aprobarea PUZ str. Constanța- str Ploiești, pentru schimbare funcțiune zonă și construire și a PUD-construire ansamblu multifuncțional de birouri, comerț și locuințe colective S+P+5E+2R, str. Constanța nr. 12-14-16, aflat pe ordinea de zi a ședinței programate pentru 15 martie 2013, la poziția 22, dorim să vă comunicăm următoarele:
Proiectul se află în contradicție atât cu prevederile PUG 1999, cât și cu cele ale PUG în curs de reactualizare în ceea ce privește organizarea străzii Constanța ca arteră esențială în rețeaua majoră de trafic a municipiului.
În ceea ce privește prevederile PUG în curs de reactualizare pentru zona în cauză: în cadrul PUG sunt marcate grafic, la scară, servituțile pentru obiectivele de utilitate publică-în cazul străzii Constanța, în dreptul amplasamentului se prevede o retragere față de actualul aliniament ce variază între 8,2 m la colțul sudic și 9,2 metri la coțul nordic, în timp ce în PUZ retragerea este de 0.
Regimul de înălțime prevăzut este (1-3S)+P+4+1R pentru parcelele curente și (1-3S)+P+5+1R, (1-3s)+P+6 pentru parcele de colț, în timp ce în puz propus acesta e S+P+5+2r; CUT prevăzut este 2,4 pentru parcelele curente și 3,0 pentru parcelele de colț, în timp ce în PUZ propus aceasta e 3,4.
Nerealizarea retragerii față de aliniamentul actual al străzii Constanța ar compromite definitiv orice perspectivă de dezvoltare a acestui segment al tramei stradale majore a orașului, cu consecințe negative multiple și complexe în evoluția traficul urban, în general și cu precădere în și în jurul centrului istoric”, arată arhitectul Adrian Borda, șeful proiectului PUG, într-o scrisoare scrisă către Boc care a retras anterior proiectul ginerelui lui Rus de pe ordinea de zi. Astfel, în urma sesizării trimise de arhitect către primar, proiectul societății Florisal, deținută de Vasile Pușcaș, a fost modificat drastic, fiind realizată atât retragerea de la stradă, cât și scăderea regimului de înălțime. De această dată Boc nu i-a mai refuzat nici pe liberali, nici pe social-democraţi. Probabil nu a putut…
Tiberiu Hrihorciuc