Bistriţeanul Marcel Borodi a primit de la începutul anului şi până în prezent licitaţii în valoare de 2.219.281 lei de la statul român. La unele licitaţii societatea sa, Brinel, a participat singură, iar la altele poate fi bănuită de conflict de interese. Borodi este membru al marelui Senat al Universităţii Babeş-Bolyai, partener al acestei universităţi, şi, pe deasupra, primeşte contracte de achiziţie publică de la aceeaşi instituţie de învăţământ superior. Culmea este că Borodi a primit şi contracte de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu”, el fiind coleg cu rectorul Alexandru Irimie în cadrul Rotary Parc.

Rotarianul Marcel Borodi este coleg cu o serie de oameni de vază în clubul Parc al Rotary. O parte dintre aceştia au funcţii publice şi îl recompensează cu favoruri pe colegul lor. Dacă Mircea Hrudei, membru în cadrul clubului Rotary Cetăţuie, îi protejează şi le oferă bani publici colegilor săi, cum ar fi achiziţionarea sediului pentru DIICOT de la Gheorghe Terheş, acelaşi lucru se întâmplă şi în cadrul Rotary Parc. Singura diferenţă este că atunci când Hrudei a condus ancheta cu Ciorcilă, Gânscă şi Silaghi, colegii săi de la Rotary Parc le-au luat apărarea. Astfel, printre membrii de vază ai clubului din Parc sunt: Horia Ciorcilă, patronul Băncii Transilvania, Gicu Gânscă, patronul ACI, Radu Şter, fostul patron al UPC, Vasile Leordean, un alt coleg cu Borodi în Marele Senat al UBB, Octavian Buzoianu, patronul Opera Plaza, Eugen Bâlc, Dorel Goia, Sorin Dan, patronul City Plaza, Robert Rekkers, fostul director al Băncii Transilvania, Marius Bojiţă, fostul rector al UMF, Liviu Zăpârţan, Dan Danci, Viorica Cristea, Alexandru Irimie, rectorul UMF, Mircea Todea şi Nicolae Hâncu.

Unul dintre contractele primite de Borodi de la colegul său de la Rotary Alexandru Irimie via UMF este pentru achiziţionarea de tehnică de calcul în valoare de 5.570 de lei. Un alt contract a fost de asemenea pentru achiziţionarea a tehnicii de calcul în valoare de 1.750 de lei.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a oferit două contracte societăţii Brinel în acest an: unul de 402.902 lei pentru abonament utilizare software Microsoft şi unul de 3.794 de lei pentru un computer portabil. La licitaţia pentru abonamentele la software-ul Microsoft cei de la Brinel au fost singurii care s-au înscris la procedură. Ei au fost desemnaţi şi câştigători.

Două de la UBB

Universitatea Babeş-Bolyai este o altă instituţie care a acordat doar în acest an două contracte către favoriţii lor de la Brinel: unul de 215.052 lei pentru servicii de software şi unul pentru licenţa produsului de antivirus Small Office Security în valoare de 28.896 lei. La primul dintre proiecte s-a înscris doar societatea Brinel, care a fost declarată inevitabil câştigătoare, iar în cadrul celei de-a doua proceduri s-au mai înscris încă două companii. Culmea este că Marcel Borodi face parte chiar din Marele Senat al Universităţii Babeş-Bolyai, acesta fiind chiar şi partenerul instituţiei de învăţământ superior în una dintre proiectele de master. Ne întrebăm dacă această relaţie de colaborare dintre UBB şi Marcel Borodi, respectiv Brinel, este legală sau cel puţin morală având în vedere că acesta îşi oferă serviciile pentru universitate, care îl răsplăteşte la rândul ei cu contracte. Colaborarea ar putea stârni chiar un proces de conflict de interese. Oficialii UBB nu au putut fi contactaţi în ciuda insistenţelor reporterilor Gazeta de Cluj. Prorectorul pe comunicare, Flaviu Călin Rus, a fost sunat de şase ori de reporterii Gazeta de Cluj pentru a comenta acest caz, el necontactându-i înapoi pe jurnalişti. Surse din cadrul UBB ne-au declarat că ei nu au ce face dacă alte societăţi nu se înscriu la licitaţii.

Ministerul Administraţiei şi Internelor este o altă instituţie publică care a acordat un contract de 79.275 lei pentru societatea Brinel în vederea achiziţiei de echipamente de comunicaţii şi tehnologia informaţiei.

Chiar şi Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a atribuit trei din cele şapte loturi pentru “echipamente T.I.” către societatea Brinel: un contract de 290.000 lei, un alt act de 135.000 de lei şi un ultimul contract de 20.064 lei.

Universitatea Tehnică din Iaşi a acordat un contract în urma unei proceduri de licitaţie către Brinel. Valoarea actului intitulat “echipamente pentru reţelele de date şi supraveghere din campusul studenţesc” este de 582.125 lei. De această dată şase societăţi au depus oferte, dar doar patru dintre participanţi au fost declaraţi admisibili.

Compania de Apă Someş este prima companie de stat care a acordat societăţii Brinel un contract în acest an. Procedura, intitulată “echipamente tehnică de calcul şi software”, a fost adjudecată de firma clujeană la valoarea de 36.429. Culmea este că, în cadrul acestei proceduri oficialii Companiei de Apă Someş nu au estimat o valoare, aşa că cei de la Brinel puteau să ofere orice preţ vroiau ei. Mai ales că dintre cele trei oferte primite pe adresa companiei, doar una a fost declarată admisibilă, cea câştigătoare.

Firmele radiate

Marcel Borodi spunea într-un interviu din presa centrală că grupul Brinel conţine patru firme. Acesta a uitat să menţioneze că el deţine numeroase firme, unele radiate: Brineta, Promoart, unde este asociat cu Florin Flueraş, Victor Bob şi Mircea Borodi, Micronet Financial, unde este asociat cu Mirel Ioan Borodi, unde pe lista de acţionari se află Vasile Dorel Năsui, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania care acum îşi desfăşoară activităţile în Statele Unite ale Americii, Georgiana Năsui, Victor Teodor Badea, Marian Niţu, Eugen Preotu, Mircea Turdean, Theodor Mircea Vaida, Ioan Secheli, Crişan Olimpiu Lidenţiu, dar şi persoanele juridice IMSAT Bucureşti, Sircom, Imsat Ardeal, Exe şi Sirius, dar şi It Brinel Distribution. O altă societate radiată din grupul Brinel este Micronet Financial, dar şi Promoart, B Invest, Real Business Consulting.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.