Surpriza. Liderii Grupului de la Cluj, Vasile Dâncu, Ioan Rus si Vasile Puscas si-au dat demisia din toate functiile detinute în PSD. PSD Cluj bate pasul pe loc.
Anul electoral 2008 a dat peste cap viata politica clujeana, si nu numai. Cine s-ar fi gândit ca rezultatele celor doua scrutine electorale din 1 si 15 iunie vor face atâtea victime. Primul pas a fost facut de PNL, dupa ce liderul partidului, Calin Popescu-Tariceanu a hotarât ca e timpul ca liberalii sa fie ,,reorganizati”. Astfel, chiar si cel mai mare cap liberal, cel al lui Ludovic Orban, presedintele PNL Bucuresti a fost decapitat fara nici o retinere. Preluând ,,modelul” Tariceanu si social-democratii au trecut la treaba prin persoana lui Ion Iliescu, presedintele de onoare al organizatiei. În urma cu doua saptamâni, Iliescu, împins de la spate de presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu a grait: filialele care au obtinut sub scorul partidului trebuie sa fie dizolvate, iar liderii clujeni, Vasile Dâncu, Ioan Rus si Vasile Puscas trebuie sa fie anihilati. Bineînteles ca vestea eliminarii nu le-a cazut cu ,,tronc” liderilor de la Cluj si au declarat razboi organizatiei centrale a partidului. Însa acest razboi nu a durat mult. Dupa doar doua saptamâni, Grupul de la Cluj s-a ,,predat”. Vasile Dâncu, presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, vicepresedintele PSD pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Vest si Vasile Puscas, membru al Consiliului National s-au saturat sa lupte singuri cu întreaga armata social-democrata si au aruncat armele. Martea trecuta, acestia si-au înaintat demisiile din toate functiile detinute în PSD.
Au spus ,,adio” PSD
Având în vedere cu câta înversunare s-au împotrivit deciziei de dizolvare a conducerii Grupului de la Cluj, cine s-ar fi gândit ca ,,capii” organizatiei PSD de la Cluj îsi vor da demisia din toate functiile detinute în formatiune. ,,
Astazi, 8 iulie 2008, am transmis presedintelui PSD, spre luare la cunostinta, demisiile individuale din toate functiile detinute în Partidul Social Democrat, la nivel central si local. Ramânem membri ai PSD. Vom continua sa promovam în România social-democratia moderna, de tip vest european. Fundatia Institutului Social Democrat din Transilvania, ai carei membri fondatori suntem, este cadrul în care vom dezvolta proiectele noastre social-democrate”, se arata în comunicatul de presa emis de PSD Cluj. În urma cu câteva zile înainte de a renunta la toate functiile din PSD, Vasile Dâncu a declarat ca este tot mai sceptic în ceea ce priveste reconcilierea cu conducerea partidului si ca asteapta decizia Consiliului National din data de 11 iulie. Însa, se pare ca conducerea Grupului de la Cluj nu a mai rezistat presiunii la care era supusa si dorind sa evite sa fie umiliti de Consiliul National al PSD, care mai mult ca sigur ar fi decis dizolvarea lor, au hotarât sa iasa din toata povestea asta cu fruntea înainte, înaintându-si demisiile cu doar câteva zile înainte de sedinta Consiliului National.
De ce?
Demisia Grupului de la Cluj a socat pe toata lumea, inclusiv pe Mircea Geoana, liderul PSD care nu se astepta la un astfel de final al întregului scandal. ,,Discutiile din ultima perioada au evoluat spre tema functiilor, pozitiilor, scaunelor si ciolanelor, si nu cum ar fi fost firesc, spre chestiuni importante care tin de partid”, a declarat Vasile Puscas pentru Rompres. Potrivit aceleiasi surse, Puscas a precizat ca se astepta sa se ajunga la o discutie de nivel statutar fata de situatia creata, însa acest lucru nu s-a întâmplat nici în Biroul Permanent al PSD. Totodata, acesta a mentionat ca discutiile din ultima perioada dauneaza organizatiilor social-democrate din Transilvania si ca acestea vor continua, în loc ca eforturile sa se concentreze spre alegerile parlamentare din toamna. În acelasi timp, Vasile Dâncu a precizat pe blogul sau personal, ca la cei 46 de ani ai sai nu mai poate trai în mijlocul lasitatii fara sa faca nici un gest în aceasta privinta. Cel mai destept cedeaza! Era un conflict prea lung si fara sens, în care se calcau zilnic în picioare chiar si lucrurile bune facute în PSD: proiectele de pe vremea lui Adrian Nastase, bruma de descentralizarea din mandatele lui Geoana. PSD este prea obsedat de sine, de cum va arata în poza guvernarii, iar conflictul cu noi aducea mari prejudicii stângii”, si-a motivate decizia fostul lider al PSD Cluj. ,,Este dincolo de limitele demnitatii noastre sa acceptam participarea cotidiana la o discutie cacofonica de tip talk-show, unde, ba trebuie sa ne înjuram noi, ba îsi dau adversarii politici cu parerea despre niste lucruri care nu au legatura cu ei sau cu realitatea. Externalizarea în spatiul mediatic a acestui pseudo-conflict a aratat lipsa de forta a conducerii în a gira evenimentele interne. Nici macar nu era un dialog, pentru dialog este nevoie de doua parti cu univers macar partial de reprezentare comun. E un dialog al surzilor, Iliescu vorbeste doar despre o realitate sociala sau politica pe care nu a putut-o realiza în anii ‘80, noi vorbim despre un prezent la care ne-au dus 19 ani de orchestrare a unei schimbari ce trebuia sa tina România ancorata la cheiul revolutiei. Unora le era frica sa nu ne îndepartam prea mult pentru a nu simti aerul libertatii din larg. Poate si pentru a nu vedea cadavrele plutind…”, a comentat Dâncu pe blogul sau.
Previziuni social-democrate
Acum ca Grupul de la Cluj, practic nu mai exista, social-democratii sunt în impas. Pâna ce conducerea centrala a partidului va decide care este urmatorul pas, social-democratii clujeni bat pasul pe loc. Cristian Diaconescu, vicepresedinte a PSD are o munca grea de îndeplinit, acesta fiind desemnat de Biroul Permanent National sa preia frâiele conducerii filialei de la Cluj. Potrivit lui Valentin Cuibus, fostul prefect al Clujului, restructurarea organizatiei clujene a PSD a început deja. În perioada urmatoare va fi desemnat noul lider al organizatiei municipale, dupa ce fostul presedinte, Remus Lapusan si-a dat demisia din functie în urma alegerilor locale. De asemenea, vor fi alesi si noii presedinti ai filialelor din municipiile Turda, Câmpia Turzii si Huedin, dupa ce Ucu Faur, Marius Bordea si respectiv Ioan Bota si-au dat demisiile de la conducere în urma rezultatelor slabe obtinute în urma celor doua scrutine electorale. Mai mult ca sigur, Dâncu, Rus si Puscas nu vor participa la competitia interna din partid. În aceste conditii, se prefigureaza promovarea unor lideri din esalonul doi al formatiunii. Probabil ca primarul municipiului Dej, Costan Morar, va deveni secretarul general al filialei judetene sau chiar prim-vicepresedinte, având în vedere faptul ca Morar este singurul social-democrat care a câstigat alegerile pentru Primarie din mediul urban. Totodata, functia de lider al PSD Cluj ar putea fi ocupata de deputatul Vasile Soporan, fost candidat al PSD pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean. Iar în fruntea organizatiei din Cluj-Napoca ar putea reveni fostul presedinte Remus Lapusan sau postul va fi ocupat de Valentin Cuibus, fostul prefect al Clujului.
Timea Moldovan