Declaraţiile de avere. O dată pe an funcţionarii publici sunt obligaţi să îşi facă publică agoniseală din ultimele 12 luni. Trei dintre deputaţii USL au fost prinşi de reporterii Gazeta de Cluj cu ceea ce par a fi nişte falsuri grosolane în declaraţia de avere. Unul dintre ei şi-a descoperit peste noapte o casă pe acte, un altul a deschis un cont de 480.000 de lei fără nici o acoperire, iar o alta nu îşi trece nici sumele câştigate, nici cui a vândut un imobil cu 550.000 de euro. Nişte fleacuri pentru deputaţi, câştigurile unei vieţi pentru simplii muritori.
Deputaţii trădători Mircea Vicenţiu Irimie şi Ioan Moldovan s-au îmbogăţit peste noapte într-un mod mai mult decât suspect. Oare nu cumva această îmbogăţire să fie tocmai o urmare a actului de trădare pe care l-au făcut cu atâta mândrie? Dacă Mircea Vicenţiu Irimie şi-a descoperit o casă pe care a uitat să o treacă pe declaraţia de avere de la sfârşitul anului trecut, Ioan Moldovan a devenit mai bogat într-un an de zile cu un surplus 480.000 de lei. Mircea Vicenţiu Irimie a trecut de la PDL la PC, iar Ioan Moldovan a trădat PPDD pentru acelaşi PC.
Irimie Vicenţiu Mircea a descoperit pe declaraţia de avere din acest an că are o casă de 282 de metri pătraţi şi 25.000 de lei în conturi. Declaraţia de avere precedentă a fost depusă pe 19 decembrie 2012. Culmea este că acea locuinţă nu apărea pe declaraţia de avere depusă pe 19 decembrie 2012. Sumele pentru construcţia casei şi din conturi nu pot fi justificate de niciunul dintre veniturile sale şi în plus de asta terenul de sub casă nu există pe declaraţia de avere a deputatului. Dar probabil aceste creşteri nejustificate ale averii ar putea fi mai bine verificate de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Moldovan, mai bogat cu jumate de miliard
Trădătorul Ioan Moldovan a descoperit în acest an că are un cont de 480.000 de lei, deşi nu a avut venituri decât de 19.000 de lei împreună cu familia sa. Astfel, el şi-a deschis un cont cu o sumă de 25 de ori mai mare decât cea pe care a câştigat-o.
Suntem curioşi dacă oficialii ANI vor demara anchete în ceea ce-i priveşte pe cei doi deputaţi.
Cristea cu falsurile ei
Deputatul PSD Aurelia Cristea şi-a completat declaraţia de avere într-o totală bătaie de joc faţă de contribuabilii care o plătesc. Aceasta nu şi-a trecut mai multe lucruri pe declaraţia de avere, care nu respectă legislaţia: nu a precizat care este persoana căreia i-a vândut casa pentru 550.000 de euro şi care a fost venitul pe care l-a obţinut de la PAID. Cristea este pasibilă doar de o amendă contravenţională pentru falsul cu ascunderea sumelor câştigate de la PAID. Reporterii Gazeta de Cluj vor sesiza inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în această privinţă.
Social-democraţia mai ieftină cu 200.000 de euro
Gazeta de Cluj a fost primul ziar care a publicat informaţia conform căreia Aurelia Cristea îşi vinde casa de la Cluj-Napoca cu 750.000 de euro. Deşi aceasta recunoaşte pe declaraţia de avere că şi-a vândut fosta locuinţă cu 550.000 de euro încă din februarie 2013, ea nu a completat o declaraţie de avere rectificativă, aşa cum prevede legea. Cristea a pierdut 200.000 de euro în această tranzacţie.
Culmea este că deputatul social-democrat a vândut casa pe care o deţinea în cartierul Andrei Mureşanu pentru a-şi achiziţiona o nouă locuinţă cu o suprafaţă mai mică. Fostul imobil avea 396 de metri pătraţi, pe când actuala casă are 300 de metri pătraţi şi un teren de 600 de metri pătraţi. Conform unui calcul simplu, Aurelia Cristea şi-a achiziţionat noua locuinţă cu 330.000 de euro, având în vedere diferenţele din conturile sale de anul trecut şi din acest an.
Prietenia în cercetarea ANI
Concubinul Aureliei Cristea este nimeni altul decât Pop Puşcaş Teodor, care ar fi renunţat la poziţia sa de consilier judeţean pentru a o lăsa pe doamna sa să intre în acest for. Din consiliul judeţean a trecut în Parlament şi uite aşa se înaintează în politică dacă cunoşti pe cine trebuie. Culmea este că amândoi au probleme cu ANI şi nu le-a plăcut să îşi facă publice contractele cu statul.
“Când aud de cultură îmi vine să trag cu pistolul”, spunea Joseph Goebbels fără să ştie că miliţienii vor asigura securitatea în mod abuziv şi incompatibil la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. În schimb, miliţienii precum Pop Puşcas Teodor şi cei care-l înconjoară ar fi trebuit să audă de fostul ministru al propagandei naziste pentru că dacă nu fac propagandă cu bani publici, fac propagandă pentru candidaţi, respectiv pentru propria amantă, Aurelia Cristea.
“Referitor la adresele Ds Nr. 30083 si 30084-19.11.2012, va comunicăm următoarele: Instituţia noastră are un contract de prestări servicii cu SC PP Protect SRL. Contractul a fost atribuit prin achiziţie directă.”
Donaţiile Aureliei către PSD
Aurelia Cristea, a doua deputată USL, în ordinea colegiilor, reprezentantă a clujenilor din centru şi Gheorgheni, a fost, înainte de a fi parlamentar, consilier judeţean. Din această poziţie, Cristea a donat USL-ului 10.000 de RON în mai 2012, 32.750 în octombrie 2012 şi 2.000 în noiembrie 2012. Dintr-un venit declarat de aproape 140.000 de lei de la firme de asigurări, putem spune că a fost cel puţin la fel de generoasă ca alţi colegi.
Cristea, în spatele lui Rus şi Puşcaş
Aurelia Cristea este cunoscută în mediul politic clujean ca fiind susţinuţi de doi bărbaţi: Ioan Rus şi Teodor Pop Puşcaş, după cum arătam într-un articol anterior. Dacă primul a reuşit să primească avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor pentru societatea Autosicron Broker de Asigurare în perioada când Cristea era chiar membru al CSA, cel de-al doilea locuieşte în casa proaspătului parlamentar. Cristea a devenit consilier judeţean după ce Pop Puşcaş Teodor s-a retras din activitatea politică.
Aurelia Cristea a fost şefă a Pool-ul de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAID) şi a fost angajată de către Adrian Ivan la Universitatea Babeş-Bolyai, fiind doctoranda acestuia. Ea este din septembrie 2010 angajată ca profesor asociat al cursului “securitatea asigurărilor sociale.” Între 2006 şi 2009 a fost membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Primul job al candidatului Aurelia Cristea a fost în cadrul societăţii Alianţa SA din Huedin, societate care a avut printre acţionari pe Taica Radu Horaţiu … Cariera şi-a continuat-o la Nufărul Com, o societate care este momentan suspendată, deţinută anterior de Antal Anna Zsuzsanna. Ea a făcut un curs la Universitatea de Apărare între anii 2004-2005. Este cetăţean de onoare al comunei Negreni, sat Bucea. Cariera politică şi-a început-o acum 18 ani în PSD, mai precis în organizaţia Huedin. În prezent este membru al Consiliului Naţional al PSD.
Precedentul amantului
Fostul consilier judeţean Pop Puşcaş Teodor (PSD), fostul şef al Miliţiei din Cluj-Napoca, a acordat contracte propriei firme din bugetul pe care el însuşii l-a votat. Mai precis, dintre toate instituţiile unde şi-a înfipt coada Puşcaş este chiar o instituţie de cultură, Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Aproximativ 5.000 de lei a primit în afara legii fostul consilier judeţean, având un contract de 86,80 de lei pe lună. Puşcaş a girat şi alte afaceri ilegale, dând mese pentru amanta sa, candidata PSD pe Colegiul 3, Aurelia Cristea.
Ce spune LEGEA
“ART. 29: (1) Nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare.
(2) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 6 de către persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi conducătorului entităţii respective, dacă acesta nu îndeplineşte obligaţiile prevăzute de prezenta lege”, se arată în Legea 176 din 1 septembrie 2010.
Tiberiu Hrihorciuc