Senatorul Ghiţă şi premierul Ponta ne oferă pe tavă SRI-ului

În plin scandal generat de operaţiunile de spionaj efectuate de americani prin programul PRISM, România se pregăteşte să adopte o serie de măsuri care privesc ascultarea convorbirilor telefonice şi interceptarea comunicaţiilor prin reţelele de socializare gen Facebook, Twitter, Google. În numele bătăliei împotriva terorismului, trei vajnici luptători de pe arena politică românească sunt pregătiţi să ne sacrifice libertatea şi intimitatea, invocând veşnicul pretext al siguranţei naţionale.

Practica interceptărilor convorbirilor telefonice se va extinde în România, în ciuda numeroaselor condamnări suferite la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului la viaţă privată, în urma ascultărilor abuzive. În ultimii ani, CEDO a condamnat România în mai multe cauze, pe motiv că mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice ce au ca pretext  siguranţa naţională contravin dispoziţiilor din Convenţia  Internaţională a Drepturilor Omului. Autorităţile române ignoră cu bună știinţă o hotărâre a CEDO, care datează din 2007, când în cauza Popescu vs. România, CEDO a decis că mandatul de siguranţă naţională intră în contradicţie cu dispoziţiile Convenției. În mod firesc, urma executarea hotărârii CEDO, şi anume,  România ar fi trebuit sa modifice legea siguranţei naţionale în privinţa ascultărilor telefonice. Dar, deși este membră a Uniunii Europene și a ratificat CEDO de aproape 20 de ani, România pare să se orienteze spre modelul american, pentru care, se ştie, ascultarea convorbirilor telefonice şi interceptarea datelor care circulă pe internet a devenit o practică obişnuită după atentatele teroriste din septembrie 2001.

 

Autorităţile de la Bucureşti intenţionează să sporească puterile SRI

 

La Bucureşti se lucrează intens pentru crearea cadrului legal în vederea extinderii controlului serviciilor secrete asupra populaţiei. Sebastian Ghiţă, senator PSD,  doreşte să promoveze un proiect de lege prin care să fie permisă interceptarea de către serviciile secrete a cartelelor telefonice prepay, interceptarea comunicaţiilor prin reţelele de socializare gen Facebook, Twitter, Google. Mai mult, Sebastian Ghiţă intenţionează să propună un cadru legislativ pentru implementarea unui program PRISM în România. „În ceea ce priveşte politica pe cyber-securitate, lucrurile vor căpăta amploare şi va deveni mai importantă discuţia despre ce informaţii luăm din spaţiul oarecum public, respectiv Facebook, Google, alte date luate de pe alte site-uri, social media, despre cetăţenii din România şi cei din afară care vizează România, decât despre ce se întâmplă cu cartelele sau cu telefoanele sau cu ascultările (…) Să ştiţi că astăzi informaţia aflată pe net este de multe ori mult mai valoroasă decât o convorbire telefonică”, declară senatorul pentru Hotnews.

În ajutorul senatorului sare directorul SRI, George Maior, care a afirmat în urmă cu câteva zile, imediat după întâlnirea cu directorul delegaţiei CIA, John O. Brennen, la Bucureşti,  că România este singura ţară în care problema interceptării cartelelor prepay nu a fost rezolvată. Maior si-a exprimat speranţa că acest va fi reglementat, pentru ca România sa nu aiba o vulnerabilitate în plus faţa terorismului. La câteva zile dupa ce George Maior se plângea de faptul ca nu există posibilitatea de a afla identitatea persoanelor interceptate care discută de pe cartelele prepay, premierul Victor Ponta a declarat joi, 18 iulie 2013, că susţine rezolvarea acestei problemei. “Exista decizia încă din luna august, dar la partea de implementare mai avem de lucru. Anul trecut, ea a fost adoptată de CSAT”, declară premierul.

 

În contratimp cu Europa,Ghiţă visează PRISM pentru România 

 

În condiţiile în care programul american PRISM a indignat presa şi cetăţenii statelor occidentale  prin cel mai mare scandal care a zguduit lumea după căderea blocului comunist, senatorul Ghiţă recunoaşte cu dezinvoltură  apropierea sa ideologică de cea mai controversată acţiune de spionaj a Statelor Unite la acest moment.  ”Da, cred foarte tare că serviciile româneşti ar trebui, fie în relaţie cu ceilalţi parteneri de afară, fie ele direct, să îşi construiască astfel de instrumente. Dacă nu şi-au şi construit. (….) De urgenţă trebuie să se gândească şi trebuie să le alocăm resurse financiare astfel încât (serviciile secrete – n.red.) să fie capabile să culeagă aceste informații”, arată Ghiţă în interviul pentru Hotnews.

Deputatul PSD ratează astfel dezbaterea momentului din presa occidentală şi, mai grav, revoltele din toate colţurile lumii în legătură cu acţiunile de spionaj efectuate de americani prin programul PRISM  în numele luptei împotriva terorismului. Invocând caracterul strict secret al datelor obţinute în urma supravegherii efectuate de către NASA, administraţia Obama păstrează şi în acest moment tăcerea asupra subiectului, lăsând fără nicio explicaţie pe cei care consideră că, de data aceasta, s-a depăşit o limită greu de digerat,  intrându-se cu bocancii în intimitatea fiecărui utilizator al unui calculator conectat la internet.

 Ce este PRISM

 

PRISM, un program de supraveghere operat de Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite, foloseşte eforturile de procesare a datelor pentru a colecta informaţii şi pentru a analiza datele, în căutarea unor indicii privind terorismul sau alte activităţi potenţial infracţionale. În ultimele săptămâni, PRISM beneficiază de o largă atenţie, ca urmare a suspiciunilor legate de folosirea datelor obţinute de la serverele marilor companii internet precum Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo!, AOL, Skype şi YouTube. Se presupune că aceste informaţii includ e-mailuri, documente, fotografii, chaturi  şi datele de conectare ale utilizatorilor. Potrivit directorului comunităţii naţionale de informaţii a SUA, PRISM este folosit sub strictă supraveghere şi nu poate fi operat pentru a urmări în mod premeditat americani sau pe oricine din Statele Unite.

 

Radu Lungu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.