Stadionul a fost mai multa vreme samânta de scandal dintre alesii clujeni.
Cel mai nou dintre acestea este contestarea, din nou, a licitatiei care a desemnat-o câstigatoare pe UTCN pentru proiectarea arenei sportive.
Stadionul “Ion Moina” a reprezentat de multa vreme samânta de scandal între alesii Clujului, licitatia pentru proiectarea acestuia trecând prin mai multe faze si amânari. La ultima licitatie organizata în vederea proiectarii s-au prezentat doua firme: Universitatea Tehnica Cluj – Napoca (UTCN) – care mai câstigase o data licitatia în fata Institutului Carpati Proiect Bucuresti, dar rezultatul a fost contestat – si compania spaniola Obrascon Huarte Lain (OHL). Comisia Consiliului Judetean a decis ca grupul spaniol OHL trebuie eliminiat, întrucât oferta acestuia pentru proiectarea stadionului “Ion Moina” nu respecta procedura de licitatie. Astfel, cea de-a doua oferta, propusa de Universitatea Tehnica Cluj – Napoca (UTCN), a fost desemnata câstigatoare. Numai ca, nemultumiti de rezultatul licitatiei, cei de la OHL au trimis o scrisoare de notificare Consiliului Judetean (CJ) Cluj prin care cer reanalizarea documentatiei.
Proiecte marete
Pentru a doua oara consecutiv, UTCN a fost numita victorioasa pentru proiectarea stadionului “Moina”, care vine la pachet cu un complex de cantonament în localitatea Jucu. Stadionul municipal urmeaza sa fie construit pe actualul amplasament al arenei pe care joaca “U” Cluj. Varianta propusa de UTCN include în apropierea batrânului “Moina” o cladire turn, pe mai multe niveluri, care ar urma sa gazduiasca spatii comerciale, un hotel si amenajarea unui teren de fotbal cu pista de atletism lânga stadion. Totodata, noul stadion va avea o capacitate de 30.00 de locuri si va fi acoperit în proportie de trei patrimi. Pentru proiectarea stadionului, UTCN a propus un pret de 1,4 milioane de lei, plus TVA, având durata de realizare de 24 de luni.
Grupul OHL a riscat înca de la început eliminarea din cursa deoarece la deschiderea ofertelor nu a prezentat planul cu termenele de executie ale documentatiei. La rândul sau, grupul a propus pentru acest proiect 1,5 milioane de lei plus TVA, urmând ca stadionul sa aiba forma ovala si tribune acoperite, vopsite în alb si negru. Asemenea proiectului UTCN, OHL propunea si el construirea unui turn unde s-ar putea amenaja spatii comerciale, birouri, un hotel si amenajarea unui teren pe locul actualelor terenuri de tenis. Ceea ce îi diferentia însa pe spanioli de oferta clujeana erau unele propuneri urbanistice ce vizau descongestionarea traficului din zona stadionului, prin construirea de poduri pietonale peste Somes si prin devierea circulatiei rutiere de-a lungul râului. În propunerea spaniolilor au mai fost prevazute 1.000 de locuri de parcare, la care se adaugau altele 160 de locuri VIP la subsolul arenei.
UTCN, din nou contestata
Nemultumita de rezultatul licitatiei, societatea spaniola Obrascon Huarte Lain a trimis o scrisoare de notificare Consiliului Judetean Cluj, cerând reanalizarea documentatiei. „Am primit la CJ o notificare prin care reprezentantii OHL îsi manifesta nemultumirea si cer o reanalizare a documentatiei de ambele parti”, ne-a declarat Alin Tise, presedintele CJ Cluj. „Deocamdata noi asteptam un raspuns de la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), care ne vor anunta cu privire la acest subiect pâna la data de 8 iulie. Daca acestia au depus contestatie, atunci trebuie sa asteptam ca CNSC sa solutioneze aceasta problema. Dar daca totul este în regula o sa demaram proiectul cu UTCN. De asemenea dorim si un parteneriat cu Primaria Cluj – Napoca”, a adaugat Tise.
Reamintim ca UTCN a câstigat licitatia pentru proiectarea stadionului pentru prima data în 11 februarie, în favoarea Institutului Carpati Bucuresti, care a pierdut la o diferenta de doar 2,73 puncte. Acesta din urma a contestat licitatia, astfel ca ea a trebuit sa fie reluata de la zero. Pe atunci, pentru realizarea documentatiei tehnice, UTCN propunea aproximativ 1,7 milioane de lei, iar Proiect Carpati aproximatv 1,8 milioane de lei. Ulterior rezultatului câstigator, firma Carpati Proiect din Bucuresti a înaintat Consiliului Judetean (CJ) Cluj un document prin care contesta procedura si componenta comisiei de licitatii, solicitând anularea procedurii. Firma ridica obiectii în privinta rezultatului si a modului de întocmire a grilei de punctaj, în conjunctura în care a pierdut la doar doua puncte diferenta fata de UTCN. Totodata, firma acuza comisia de licitatie ca a avut în alcatuire doi membri incompatibili – consilierul Ioan Petran si arhitectul Radu Spînu.
Adina Fartusnic