Primăria Cluj a dat pe drumuri în ultimii trei ani dublu față de precedenții șapte

Oficialii Primăriei municipiului Cluj-Napoca, conduși de Emil Boc și acoliții săi, au acordat sume fabuloase pentru două societăți „de casă”: Kiat și Diferit.  Cele două firme au primit în perioada 2010-2013 o sumă aproape dublă față de cea primită în precedenții șapte ani. Emil Boc și acoliții săi au acordat în perioada 2004-2010 118 milioane de lei, iar în ultimii trei ani le-a acordat 194 de milioane de lei. Culmea este că democrat-liberalii care au condus municipalitatea au suplimentat și lucrările cu 5,2 milioane, chipurile la dorința populației.

 

Primăria municipiului Cluj-Napoca a oferit un răspuns la solicitarea ziarului Gazeta de Cluj prin care arată că Boc și acoliții săi au spart 312 milioane de lei pe reparația drumurilor din urbea de pe Someș de când e el primar. 312 milioane pentru perioada 2004-2013, iar cei mulțumiți de toate străzile din municipiu să ridice mâna. În același răspuns se arată că firmele Kiat și Diferit au încercat să îi bage pe gât lui Emil Boc și compania facturi neconforme, fără să dea niciun exemplu concret în acest sens. Suntem curioși dacă Emil Boc a făcut de această dată plângere pentru aceste fapte care sfidează penalul sau este un posibil tăinuitor față de firmele lui de casă, Kiat și Diferit. „Au existat situații în care Primăria municipiului Cluj-Napoca a fost în situația(n.r. termen repetat în răspunsul biroului mass-media probabil pentru a accentua gravitatea „situației”) în care să refuze la plată facturi emise de către firmele amintite de dvs(n.r. Kiat și Diferit).” Adică slujbașii lui Boc confirmă că au încercat să îl înduplece pe acesta cu niște cheltuieli nejustificate, dar cel mai probabil acțiunile municipalității s-au rezumat la nimic.

 

Voi dați banii în plus

Clujenii probabil că nu știu că pe ei dă vina municipalitatea când se vorbește despre suplimentarea contractelor cu firmele de casă pentru asfaltări. Astfel, cele peste 5 milioane de lei care nu erau prevăzute în contractul inițial au fost puse pe seama locuitorilor din Cluj-Napoca. „Au fost executate lucrări suplimentare, în urma solicitărilor cetățenilor, în sumă totală de aproximativ 5.270.000 lei cu TVA. Lucrările au constat în lucrări adiacente celor prevăzute, parcări și canalizări pluviale necesare”, arată oficialii biroului mass-media în același răspuns.

În ceea ce privește penalizările pentru lucrările neconforme, municipalitatea nu s-a sinchisit să dea astfel de sancțiuni. Toate lucrările de 312 milioane au fost pe bunul plac a primarului Emil Boc și a acoliților săi că doar deh’ nu erau altfel Kiat și Diferit firme de casă a Primăriei.

Firma Kiat a primit în perioada 2004-2010 53.528.057 de lei de la Emil Boc și urmașii săi, Diferit a primit între 2007 și 2010 65.335.934 de lei, iar cele două societăți au primit pe un contract comun între 2010 și prezent nici mai mult nici mai puțin de 194.753.229 de lei.

 

Cine sunt Diferiții?

Firma Diferit SRL, deţinută de către Petri Nicolae şi soţia sa Daniela Denisa, este una dintre cele mai prolifice societăţi în ceea ce priveşte contractele cu statul. Ei par a fi abonaţi la acest tip de contracte, iar unele proceduri ridică numeroase semne de întrebare. Chiar surse de pe piaţă ne-au explicat că cei de la Diferit vin cu preţ de dumping, de 30% sub preţul corect, doar pentru a-şi adjudeca o procedură. Gazeta de Cluj prezintă opiniei publice toate contractele din bani publici câştigate de către Diferit. Culmea este că societatea Diferit a câştigat între anii 2007-2011 contracte de 463.956.929 fără să punem la socoteală contractul de 600 de milioane pe care l-a câştigat de la Emil Boc împreună cu Kiat, cifra de afaceri a societăţii fiind în toţi aceşti ani 227.636.996 de lei. Suntem curioşi dacă cineva va cerceta această posibilă evaziune fiscală.

Societatea Diferit a reînceput să fie câştigătoarea contractelor pe bandă rulantă în 2007, când a primit un prim contract de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR). Valoarea contractului pentru reparaţii îmbrăcăminte rutieră cu mixtură asfaltică pe SDN Cluj a fost de 304.197 de euro. De atunci nu s-au mai oprit, mai ales că de la prima procedură au avut un statut preferenţial: au fost primii care s-au înscris la licitaţie. Aceasta se întâmpla în aprilie 2007.

Imediat au început să se dezvolte în Transilvania, adjudecându-şi o procedură organizată de municipiul Bistriţa. Și nu orice procedură, ci una prin negociere fără anunţ de participare, adică mai pe româneşte mură-n gură. Pentru acest lucru au primit prin iunie 2007 aproximativ 227.582 de lei. Desigur că la procedură, fiind una preferenţială, nu a mai avut nimeni nici de această dată ocazia să se înscrie împotriva Diferit. Diferit împreună cu Kiat au primit cel mai gros contract al lor tot de la Primăria municipiului Cluj-Napoca: 600 de milioane de lei pentru întreţinerea străzilor pe şase ani de zile.

 

Kiat, firma Lilianei Calin

Emil Boc a fost în vizorul paparazzilor datorită presupusei  dragoste  adolescentine care i-a arătat-o Lilianei Calin. Chiar a fost surprins de către cei de la Cancan când aceasta a intrat în apartamentul lui și l-a părăsit a doua zi îmbrăcată în alte straie. Liliana Călin a fost chiar și acționarul societății Kiat, care acum câștigă numeroase contracte și asfaltări de la Primărie municipiului Cluj-Napoca. În perioada când presupusul ei iubit a fost la conducerea guvernului, Liliana Călin a început să renunțe la acționariatul celor doua firme care ar fi trebuit să o îmbogățească: King Industrial Enterprises și Kiat. De fapt, conform declarației de avere din luna mai a soțului Lilianei Călin, aceasta deține doar un apartament de 60 de metri pătrați în București, dobândit în 2005, și un teren de 2.000 de metri pătrați, din comuna Cernica, județul Ilfov. Aceasta nu deține împreună cu soțul niciun cont în bancă, nici măcar vreun autoturism, ci doar un credit de 14.000 de euro la BCR, arătam într-un articol anterior. Liliana Călin a încasat în anul 2011 179.580 de lei de la o societate privata, probabil una dintre societățile deținute de turcii Mustafa Bekar și Tamer Atalay. Apartamentul soțului Lilianei Calin se află în centrul Bucureștiului, în apropierea șoselei Ștefan cel Mare. Culmea este ca la sfarsitul anului 2012, Liliana Calin Bogdan si-a deschis o societate cu un alt cetatean de origine turca, YAVUZ HASRET, dar si cu Alina Ioana Magureanu, căsătorită cu fiul lui Virgil Magureanu.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.