Ştefan Vuza, patronul Serviciilor Comerciale Române (SCR) şi-a dat un “salariu de vară” de 15.000 de euro care vine tocmai de la una dintre companiile pe care Vuza le controlează. Salariul respectiv vine de la compania Uzuc, care face parte din “umbrela” SCR. Societatea Uzuc, la care Vuza a ajuns preşedinte al Consiliului de Administraţie şi de un primeşte 15.000 de euro/lună, a fost împrumutată de mai multe societăţi din cadrul SCR, iar după acordarea acestor împrumuturi firmele respective au ajuns în insolvenţă.
La mijlocul acestei luni, Stefan Vuza a ajuns să ocupe funcţia de şef al Consiliului de Administraţie din cadrul companiei Uzuc Ploieşti, o societate axată pe producţia de utilaje. Ţinând cont de faptul că lucrează în producţie, Uzuc este una dintre cele mai profitabile companii din cadrul grupului comercial Serviciile Comerciale Române (SCR), o “suveică” controlată de Vuza.
Omul de afaceri a devenit şef al acestei companii în urma unei capitalizări masive care a dus la insolvenţa mai multor companii din cadrul acestui grup. Concret, în cadrul SCR există circa 10 societăţi comerciale axate pe diverse domenii economice. toate aceste societăţi sunt controlate de Vuza, iar uneori, printre acţionarii minoritari, se regăsesc şi câteva SIF-uri sau diverse fonduri de investiţii. De câţiva ani de zile, acţionarul majoritar din cadrul SCR a adoptat o procedură economică prin care SC Uzuc Ploieşti se împrumuta de la diverse companii din cadrul SCR. Ulterior, firmele care împrumutau banii intrau în insolvenţă, la cerere sau din cauza altor datorii acumulate.
Datoria, înainte de toate!
Însă, împrumuturile făcute de SC Uzuc, au fost contractate, nu înainte ca Vuza să îndatoreze societatea ploieşteană. În 2008, SC Uzuc Ploieşti, a avut o creştere a profitului de 92%, iar veniturile acestei societăţi au crescut cu 32%. Acţionarii şi muncitorii erau extrem de mulţumiţi crezând că fabrica producătoare de utilaje şi echipamente pentru industria chimică, petrochimică şi energetică a ieşit din trend-ul falimentar în care se află industria românească. Însă, Vuza decide că Uzuc Ploieşti trebuie îndatorat şi omul de afaceri decide să se împrumute pe el însuşi. Conducerea SC Uzuc, societate controlată de Vuza, decide să acorde un împrumut de 1,4 milioane de euro către Caromet Caransebeş (ARMT), o fabrică deţinută de acelaşi Ştefan Vuza prin intermediul unei firme din Iaşi. La scurt timp după această decizie, afaceristul clujean mai hotărăşte să reducă o linie de credit pe care Uzuc o contractase de la 6,5 milioane de euro la 5 milioane euro şi, tot în toamna anului trecut, anunţă că scoate la vânzare, prin licitaţie, un teren din Ploieşti pentru care a cerut 2,05 milioane de euro.
“Jonglerii” cu împrumuturi între firmele lui Vuza
Înainte de a intra în insolvenţă, printre ultimele contracte încheiate de SC Someș Dej este unul (2900/30.11.2012) prin care SC Somes Dej a cumpărat de la SC A6 Impex (societate controlată tot de Vuza prin SCR) o hală de tip depozit pentru suma de 620.000 de lei + TVA. De asemenea, tot A 6 Impex a împrumutat Somes Dej cu 150.000 de lei (contract nr 2583/22.10.2012), cu 200.000 de lei (contract nr 2386/794/01/10/2012), ambele contracte având ca termen scadent de maxim 10 zile, ulterior intervenind penalități. Prin intermediul contractului cu numărul 1935/14.08.2012, Somes Dej se împrumută tot de la A 6 Impex cu 300.000 de lei, apoi de la SC Caromet (societate care face parte din cadrul SCR), combinatul din Dej cere o suplimentare de 250.000 de lei la un împrumut deja contractat.
Cu alte cuvinte, înainte de a intra în insolvență, Someș Dej se îndatorează față de propriul patron
Vuza, prins în off-side
Gazeta de Cluj a prezentat modul în care Vuza a fost prins în “off-side” de SIF Oltenia. Dinel Staicu, șeful SIF-ului, l-a acuzat pe Vuza că „plimbă” banii pentru a-i păstra în propriile conturi. Conducerea SIF Oltenia acuză că Ştefan Vuza, care a cumpărat prin privatizare cele două mari combinate (Sinterom Cluj şi Contactoare Buzău), reuşeşte prin intermediul mai multor tranzacţii financiare de tip „suveică” să ruleze fondurile acestor două combinate pentru ca, în final, acestea să ajungă în capitalul unor firme pe care miliardarul le deţine sub „umbrela” Grupului Serviciilor Comerciale Române (SCR). În mai 2006, SIF Oltenia a dat în judecată Sinterom pentru a anula o hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din cadrul Sinterom prin care se majora capitalul social la A1 Impex Cluj-Napoca (firmă deţinută de Vuza – n.r.) cu 2,7 milioane de lei. Judecătorii clujeni au dat câştig de cauză SIF-ului şi au obligat să se anuleze hotărârea. În decembrie 2007, SIF a mai deschis un proces împotriva Sinterom pentru a anula o altă hotărâre prin care se mai încerca majorarea capitalului la A1 Impex Cluj-Napoca cu peste şase milioane de lei. „Printr-un şir de operaţiuni financiare fondurile Sinterom sunt direcţionate către societăţi controlate de Ştefan Vuza”, se arată în plângerea SIF Oltenia. Şi această hotărâre este anulată de instanţa clujeană.
Insolvenţă pusă pe “mute”
Unul dintre exemplele financiare practicate de Vuza a avut loc în cadrul SC Someş Dej. La începutul anului trecut, SC Someş Dej SA, firmă controlată de către Ştefan Vuza prin SC A1 Impex a împrumutat cu 3 milioane de lei SC Uzuc SA Ploieşti. La câteva luni după semnarea acestui contract de împrumut, în 09.07.2010, în cadrul unei şedinţe a acţionarilor Sinterom, s-au prezentat pentru aprobare situaţiile financiare ale societăţilor A1 Impex Cluj Napoca şi A1 Impex. După doar câteva zile, Sinterom a cerut intrarea în insolvenţă a SC A1 Impex, însă fără a preciza nici un alt detaliu referitor la acest lucru.
“Suveica” lui Vuza
Omul de afaceri clujean, cu o avere estimată de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controlează direct sau prin interpuşi SC Sinterom, Federaţia Română de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploieşti, SC A4 Borzeşti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamţ, SC Uzuc Ploieşti, SC Someş Dej, SC Chimcomplex Borzeşti, SC Iaşitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Piteşti, şi este acţionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Române.
Răzvan Robu