Chiar dacă ar trebui să ţină balanţa justiţiei fără să apese pe vreun talger, judecătorii şi procurorii se mai servesc uneori din “cornul abundenţei”. Magistraţii care iau mită preferă banii, însă în lipsa lor se mulţumesc şi cu diferite trocuri. În Palatul de Justiţie clujean, magistraţii au fost acuzaţi, nu de puţine ori, că au luat mită de la oale Zepter până la un…pod. Partea bizară este că, în unele cazuri, judecătorii acuzaţi de corupţie au apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi au câştigat împotriva statului.
Chiar dacă ţin balanţa Justiţiei în mână, uneori magistraţii o mai înclină într-o parte sau alta. “Greutatea” care face ca justiţia să îşi piardă echitatea se cheamă mită, care are multe forme. de obicei este aşteptată sub forma banilor, însă pe timp de criză, un magistrat poate fi mituit cu orice.
La nivel naţional, magistraţii au fost prinşi sau acuzaţi că au favorizat o parte dintr-un proces pentru ţigări, mâncare sau diferite servicii. La Cluj, cei care au fost acuzaţi de luare de mită, s-au “murdărit” pentru un set de oale sau un podeţ de trecere pentru a avea acces de trecere cu maşina la propria locuinţă.
Ultimul caz al unui magistrat corupt este al procurorului Dumitru Cristudor, şeful DNA Slobozia, care a fost acuzat că pentru două maşini de piatră pentru amenajarea grădinii şi 10 arbori tuia, ar fi ajutat trei persoane din anturajul unui afacerist local să distrugă acte şi obiecte ce puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania de evaziune fiscală.
Poduri şi oale…sub presiune
Un alt caz interesant de mită este cel în care fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, Moldovan Adriana Veturia, a fost acuzată de procurorii DNA Cluj că a primit drept mită un pod în satul Şanţ, unde ea avea o locuinţă. Potrivit rechizitoriului, “în aprilie-mai 2009, Moldovan Adriana Veturia, a acceptat şi a primit de la inculpatul Scurtu Ioan „edificarea cu titlu gratuit a unui pod în valoare de 30.000 de lei peste pârâul din comuna Şanţ, judeţul Bistriţă Năsăud, lângă complexul turistic Poiana Zânelor, la casa de vacanţă a inculpatei.” Podul ar fi fost pentru ca magistratul să intervină pe lângă alt judecător pentru ca cel din urmă să îi dea o sentinţă favorabilă unui afacerist local, Scurtu Ioan. Chiar dacă asupra acestui magistrat au planat aceste acuzaţii de mită, magistraţii Curţii de Apel Cluj au considerat că probele procurorilor DNA nu sunt veridice şi au achitat-o pe magistratul năsăudean. Dosarul se află în recurs la Înalta Curte, următorul termen al procesului fiind 5 septembrie.
În celălalt pol al acuzaţiilor de mită, la Cluj s-a judecat cazul magistratului Viorel Burzo care a fost acuzat că a primit un set de oale Zepter. Acuzaţiile au fost făcute în 2001, iar odată cu Burzo au fost prinse în sarabanda mitei alte câteva nume grele din poliţia clujeană. Burzo a fost denunţat de un lider al comunităţii ţigăneşti din Cluj, Lajos Gabor. El a acuzat că i-a oferit judecătorului bani şi oale Zepter drept şpagă pentru a pronunţa eliberarea sa pe motive medicale din Penitenciarul Gherla. După declanşarea anchetei, împreună cu judecătorul clujean au fost arestaţi şi condamnaţi şi Floricel Vitan, fost şef al SIPA Transilvania, Vasile Mureşan, fostul comandant al Penitenciarului Gherla, şi maiorul Ioan Morari, angajat la Penitenciarul Gherla ca reprezentant al Ministerului Justiţiei.
Interesant este că Burzo, după ce a fost condamnat, a apelat la CEDO unde a câştigat împotriva statului pentru că nu a fost tratat corespunzător în arest.
16 magistraţi corupţi prinşi în jumătate de an
Potrivit reprezentanţilor DNA, în perioada 1 ianuarie – 11 iulie 2013, au fost trimişi în judecată de magistraţii anticorupţie opt judecători şi opt procurori, în sarcina cărora s-au reţinut în special infracţiunile de trafic de influenţă şi luare de mită. În unele cazuri, magistraţii au fost trimişi în judecată pentru favorizarea infractorului, furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii, divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului şi constituire a unui grup infracţional organizat.
„Dintre aceştia, şapte magistraţi activau în cadrul unor instituţii din Bucureşti (inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii)”, se precizează într-o adresă a DNA.
În aceeaşi perioadă, nouă magistraţi au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie. Anul trecut, DNA a trimis în judecată cinci procurori şi cinci judecători. Tot în 2012, cinci magistraţi au primit condamnări definitive.
Jacuzzi pentru judecător
Un alt caz recent la Cluj este cel al fostului magistrat Adrian Năsui. El nu a fost acuzat de luare de mită, însă a judecat favorabil o serie de dosare a unui afacerist cu care a fost fotografiat făcând baie în jacuzzi într-o localitate turistică extrem de scumpă din Austria. Pentru aceste nereguli, Consiliul Superior al Magistraturii a decis excluderea lui Năsui din magistratură.
Crama din Parchet
Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Hârlău, Ghenadie Ciobanu, este cercetat DNA Iaşi pentru că ar fi primit necuvenit vin, picioare de oaie, carne de porc şi ouă, potrivit anchetatorilor. Amănuntele apar în dosarul în care fostul magistrat a fost trimis în judecată, la 8 mai, pentru că ar fi primit 200 de euro mită pentru a da o soluţie de netrimitere în judecată într-un dosar penal pe care îl instrumenta. În al doilea dosar, anchetatorii susţin că Ciobanu ar fi abuzat de funcţia sa pentru a obţine diferite bunuri şi ar fi transformat instituţia pe care o conducea într-o veritabilă cramă.
Ştefan Trandafir