Comisariatul Judetean Cluj al Garzii Nationale de Mediu (CJC-GNM) întâmpina numeroase cazuri de abateri de la legislatia privind protectia mediului. Astfel, pâna la sfârsitul lunii iunie, suma amenzilor date de Garda de Mediu din judetul Cluj a depasit 1.700.000 de lei.
Comisarii Garzii Nationale de Mediu din cadrul Comisariatului regional Cluj au dat, pâna la sfârsitul lunii iunie, numeroase amenzi în valoare totala de 1.799.300 de lei, pentru nerespectarea normelor privind protectia mediului. Aceste amenzi au fost aplicate în mare parte pentru nerespectarea legislatiei privind managementul deseurilor. Cele mai importante amenzi au fost cele în valoare de 100.000 de lei (maximul prevazut de lege), aplicate unor importanti agenti economici din judet. Conform inspectorului sef al Garzii de Mediu Cluj, Mihaela Beu, numele acestor mari poluatori nu pot fi facute publice deoarece ei se afla în perioada legala de contestare. “Nu putem sa facem publice numele acestor institutii pentru ca din punct de vedere legal ele se afla înca în peroada legala de contestare. Ar însemna sa le facem publicitate negativa. Va pot însa spune ca este vorba despre doua cazuri de acest fel”, a afirmat aceasta. De asemenea, ing. Mihaela Beu a declarat pentru Rompres ca unul dintre controalele facute a vizat modul de respectare a prevederilor legale privind regimul bateriilor si acumulatorilor uzati – deseuri care contin substante periculoase. Alte actiuni similare au avut în vedere respectarea regimului uleiurilor uzate. În cazul depozitelor de carburanti (benzina, motorina) s-a urmarit respectarea prevederilor privind dotarea acestor unitati si a terminalelor cu instalatii specifice pentru recuperarea vaporilor, având ca scop diminuarea gradului de poluare.
Programe derulate de CJC-GNM
Deoarece legea mediului interzice construirea de imobile pe spatii verzi, în prezent, CJC-GNM se ocupa de efectuarea unor controale tematice pentru a constata daca pe spatiile verzi sunt amplasate constructii ilegale. Totodata, Garda de Mediu verifica registrele aflate la primarii ale acestor spatii, iar ulterior, împreuna cu autoritatile locale, situatia de fapt de pe teren.
Simultan cu programele tematice, CJC-GNM deruleaza programele anuale care au ca scop verificarea marilor agenti economici care au un potential impact asupra mediului si în special unitatile cu instalatii care intra sub incidenta directivei privind prevenirea si controlul integrat al poluarii. De asemenea, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Garda de Mediu verifica toate instalatiile care folosesc substante periculoase, cu risc major pentru mediu.
Un alt punct important în agenda Garzii Nationale de Mediu este sarcina de a controla programele de închidere a depozitelor de deseuri menajere si industriale de pe teritoriul judetului Cluj. Acestea sunt planificate pentru închidere cu termene între 2010 si 2012, dar solutia alternativa dupa închidere este înca în faza de proiect.
Cetatenii, parteneri în rezolvarea problemelor
În alta ordine de idei, cetatenii reprezinta un important ajutor pentru CJC-GNM, în ultimii doi ani institutia încurajându-i pe acestia sa sesizeze abaterile constatate de la legislatia privind protectia mediului. “Pentru noi, cetatenii constituie o buna sursa de informatie. Dorim, prin acest mod, sa crestem spiritual civic al acestora”, a mai declarat inspectorul sef al Garzii de Mediu Cluj.
Adina Fartusnic