După un an de zile, dosarul în care Horia Ciorcilă este acuzat de DIICOT Cluj de spălare de bani a ajuns pe masa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Chiar dacă judecătorii bucureşteni l-au găsit nevinovat pe Ciorcilă, a durat aproape un an de zile ca judecătorul de caz să redacteze motivarea soluţiei, timp în care dosarul a stat blocat. Însă, conform grefierilor secţiei penale din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, dosarul a plecat la sfârşitul lunii trecute în instanţa supremă. Dacă şi aici magistraţii vor menţine soluţia de achitare, DIICOT Cluj îşi va mai trece un dosar răsunător la categoria “chix”.
În urmă cu circa patru ani de zile, procurorii clujeni din cadrul DIICOT Cluj au început să desfăşoare o “suveică” de dosare în care au fost acuzaţi de diferite infracţiuni economice afaceriștii clujeni care s-au constituit în grupul fondatorilor Băncii Transilvania. Însă, pe rând, acuzaţiile respective, care s-au concretizat în instanţă, au fost deconstruite de judecători. Cei acuzaţi au fost achitaţi de infracţiunile imputate.
Unul dintre primele dosare din această categorie este cel în care Horia Ciorcilă (unul dintre membrii fondatori ai Băncii Transilvania), care a fost acuzat de procurori de spălare de bani. Alături de Ciocilă au mai fost acuzaţi soţii Mirela şi Claudiu Silaghi, Doina Cojocaru, Georgios Christofourou, Anastasios Isaakidis, Sergiu Dan Dascăl şi Radu Jurcovan.
Fondul s-a judecat la Tribunalul Bucureşti, unde magistraţii au decis achitarea celor acuzaţi şi încetarea procesului penal faţă de Claudiu Silaghi, care a decedat în timpul cercetărilor. După verdictul magistraţilor de la tribunal, Parchetul a făcut recurs care s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti. La această instanţă, magistraţii au emis o soluţie la mijlocul anului trecut prin care menţineau soluţia tribunalului. Însă soluţia Curţii de Apel trebuia motivată, pentru ca cei de la DIICOT Cluj să poată face recurs, iar procesul să ajungă la ultima instanţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cei de la Curtea de Apel Bucureşti au avut nevoie de peste un an de zile pentru a redacta motivarea respectivă.
Contrele dintre afacerişti rezolvate cu procurori
Revenind la acuzaţiile de spălare de bani făcute de şeful DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei, la adresa lui Ciorcilă, trebuie spus faptul că procurorul clujean are în cercul de cunoscuţi persoane specializate în brokeraj. Este vorba de jucătorii la bursă Radu Taica, Mircea Pinte, care deţin, prin intermediul SAI Target Asset Management, mai multe afaceri, printre care şi o societate de brokeraj. Hrudei, Taica şi Pinte fac parte din clubul Rotary Cetăţuie. Pe de altă parte, Horia Ciorcilă face parte din clubul Rotary Parc, iar între membrii celor două cluburi Rotary există o competiţie cunoscută în mediul de afaceri clujean.
De asemenea, tot Mircea Hrudei a instrumentat un alt dosar, disjuns din cel în care Horia Ciorcilă a fost achitat în instanţă de fond. Este vorba de un set de acuzaţii de manipulare a pieţei de capital pe care şeful DIICOT Cluj le-a adus lui Gicu Gânscă, Rareş Nilaş, director în cadrul BT Securites şi brokerilor Ana Oprean, Sergiu Dascăl şi Ionuţ Baboş. Avocaţii acuzaţilor spun că procurorii clujeni au lansat aceste acuzaţii fără nici un temei legal întrucât piaţa bursieră Rasdaq, unde au avut loc tranzacţiile bursiere suspecte, nu este reglementată de Legea Pieţei de capital.
De altfel, toate forurile de specialitate şi instanţele au decis achitarea lui Gânscă&co, menţionând şi faptul că acuzaţiile procurorilor nu sunt fondate deoarece piaţa bursieră RASDAQ nu este reglementată, procurorii DIICOT Cluj susţinându-şi acuzaţiile cu ajutorul unui articol apărut într-o revistă de specialitate.
Soluţia care a necesitat un an pentru motivare
“Decizia penală nr. 194 A /27.06.2012/În temeiul art.369 alin.1 C. proc. pen. ia act de retragerea apelurilor declarate de inculpaţii Ciorcilă Horia, Silaghi Mirela şi Cojocaru Doina-Mărioara împotriva sentinţei penale nr.577/F/04.07.2011, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr.33545/3/2010. În temeiul art.379 pct.1 lit.b C. proc. pen. respinge, ca nefondate, apelurile declarate de PÎCCJ-DIICOT-Serviciul Teritorial Cluj şi inculpatul Dascăl Sergiu-Dan împotriva aceleiaşi sentinţe. În temeiul art.192 alin. 3 C. proc. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat în apelul declarat de PÎCCJ-DIICOT-Serviciul Teritorial Cluj rămân în sarcina acestuia. În temeiul art.192 alin.2, 4 C. proc. pen. obligă pe fiecare dintre apelanţii-inculpaţi Ciorcilă Horia, Silaghi Mirela, Cojocaru Doina-Mărioara şi Dascăl Sergiu-Dan la plata a câte 250 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii-inculpaţi Jurcovan Radu-Codruţ, Silaghi Claudiu- Eugen-Iuliu, Christofourou Georgios şi Isaakidis Anastasios, în cuantum de câte 100 lei pentru fiecare dintre intimaţii-inculpaţi Jurcovan Radu-Codruţ, Christofourou Georgios şi Isaakidis Anastasios şi 200 lei pentru intimatul-inculpat Silaghi Claudiu-Eugen-Iuliu se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei”, arată soluţia Curţii de Apel București.
Acuzaţiile procurorilor DIICOT
“În perioada 15 mai 2009 – 10 decembrie 2009, Claudiu Silaghi, fostul administrator al Băncii Transilvania, a acţionat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în mod concertat cu ceilalţi învinuiţi, pe baza informaţiilor privilegiate obţinute de la învinuitul Sergiu Dan Dascăl, a achiziţionat, în mod repetat, de pe piaţa BVB, pe contul învinuitei Doina Cojocaru, soacra sa, un număr total de 43.646.740 titluri TLV ale emitentului Banca Transilvania S.A. în valoare totală de 74.797.448,34 lei, în scopul asigurării unei poziţii dominante asupra cererii şi ofertei acestor titluri, pentru crearea unor condiţii incorecte de tranzacţionare şi în scopul ascunderii identităţii deţinătorului real, precum şi aceea de a folosi informaţia privilegiată cunoscută încă din toamna anului 2008 (în calitatea sa de membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania S.A.), referitoare la intenţia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV)”, arată acuzaţiile DIICOT Cluj.
Răzvan Robu
Ancheta ucigaşă
În urma anchetelor, din cauza presiunilor psihice la care a fost supus, Claudiu Silaghi, unul dintre coinculpaţii din acest dosar, a decedat în 2011 la clinica AKH din Viena. Omul de afaceri clujean a suferit o cădere nervoasă, iar mai apoi, un atac cerebral, în 2010, şi un infarct, din cauza anchetei DIICOT care îl viza în legătură cu presupusa manipulare a pieţei de capital. Conform surselor Gazeta de Cluj, procurorii i-au citat pe cei doi copii din America. Pe fata lui au ameninţat-o şi presat-o până când s-a prezentat la audieri. Complet abuziv şi ilegal au cerut familiei lui Silaghi să dea declaraţii împotriva tatălui său. Mai mulţi martori din dosar au fost ameninţaţi în timpul declaraţiilor date la DIICOT că vor fi învinuiţi dacă nu declară ce vor procurorii, şi chiar Silaghi a fost vizitat pentru a fi audiat când era internat la spital.