Fundația U Șepcile Roșii 1919 a băgat  U Cluj în insolvență

Fundația U Șepcile Roșii 1919 a luat împrumut 1 milion de lei de la CFM Universitatea Cluj SA. Banii respectivi nu au fost primiți niciodată înapoi și s-au evaporate. Mai mult, clubul ar fi derulat banii prin fundaţie pentru plata jucătorilor. Bilanţul fundaţiei nu a fost depus niciodată la Ministerul de Finanţe. Din datoria de 1 milion de lei nu s-a mai recuperat niciun leu, iar acesta este unul dintre motivele pentru care U Cluj a intrat în insolvenţă. Gazeta de Cluj continuă prezentarea celor care au jupuit de bani Universitatea Cluj.

Florian Walter a preluat clubul Universitatea Cluj în 2009. De atunci a început să aducă bani şi a încercat să recupereze datoriile clubului. O datorie foarte importantă a fost cea pentru fundaţia universităţii, căruia clubul i-a împrumutat 1 milion de lei. Clubul este acum la o virgulă de faliment, iar Walter şi cu Mărginean ar fi făcut anumite înţelegeri pentru a închide ochii în privinţa unor datorii. Asemenea s-a întâmplat şi cu datoria către Fundaţia U, unde Walter și Mărginean au închis ochii.  Responsabilii cu contractul a fost Lucian Danciu și Alin Bănceu, din partea clubului, conform datelor existente la dosar.

Preşedintele Fundația U Șepcile Roșii 1919 a fost Lucian Danciu, cel care era şi reprezentantul Consiliului Local Cluj-Napoca. El nu îşi aminteşte de acele împrumuturi spunând că nu a avut titlu executoriu la fundaţie şi spune că fundaţia nu trebuia să depună bilanţurile.

Clubul de fotbal Universitatea Cluj a cerut înapoi banii de la Fundaţia U Şepcile Roşii 1919 pentru împrumuturile acordate în perioada 2006-2007. Acestea erau de 836.740 de lei şi de 114.500, iar totalul a depăşit 1 milion de lei. Niciun leu din aceştia nu a mai putut fi recuperate.

Florian Walter şi omul său de bază Ioan Mărginean au început acest process anevoios de recuperare a creanţelor. Însă se poate observa lipsa lor de interes pentru recuperarea banilor, motiv pentru care nu au depus la dosar unde este sediul fundaţiei. Din acest motiv în cadrul procesului nu s-au mai acordat termene şi dosarul a fost perimat. Pe 12.07.2012 a fost perimat procesul. Datoria de 1 milion de lei de lei s-a dus pe apa Someşului şi a fost bun dusă. Nici Walter şi nici Mărginean nu au fost interesaţi să scoată clubul din datoriile în care s-a băgat şi din acest motiv nu a mai continuat procesul.

Danciu nu cunoaște situația

”Nu cunosc situaţia pentru că nu am avut conducerea executivă a fundaţiei. Am avut o postură pur onorifică. Fundaţia a fost o formă de plată pentru fotbalişti care îşi vindeau drepturile de imagine asociaţiei şi o parte din venituri din contracte se plăteau prin intermediul ei. Nu ştiu nimic despre procesul acela(n.r. de recuperare a creanţelor). Nu am avut discuţii cu domnul Walter despre acest proces. S-a dat pe o sumă globală de consiliu sau dacă s-a făcut cheltuială fără aprobarea înseamnă atunci că cineva îi de vina”, a declarat Lucian Danciu.

 

ASR, alți ”iubitori” ai clubului

Gazeta de Cluj v-a prezentat în numărul precedent despre Călin Mișan, liderul ASR, care nu este deloc interest de soarta clubului și de amenzile care poate duce Universitatea Cluj nu doar în Liga a II-a, ci chiar la faliment. Surse din domeniu ne-au declarat că acesta aduce instabilitate și ceartă la Universitatea Cluj și că el a strâns prietenia dintre Dinamo și Universitatea Cluj. Faptul că fratele acestuia, Dorin Mișan, lucrează la Finanțe pare să fie un atu pentru Călin Mișan. Conform acelorași surse, suporterul s-ar fi întâlnit cu Florian Walter și ar fi discutat câte 1-2 ore doar ei doi. Cine știe dacă Mișan nu i-ar fi promis o închidere a ochilor din partea colegilor fratelui acestuia…

 

Banii publici câștigați de Mișan

300.000 de euro sunt datoriile din amenzi pe care le-a strâns în ultima perioadă clubul Universitatea Cluj. Pe liderul suporterilor, Călin Mișan, nu îl interesează aceste datorii şi spune că nu va face nimic pentru ca suporterii să nu mai aducă sancţiuni clubului aflat în dificultăţi financiare, arătam într-un articol anterior.

Mişan are cu Asociaţia Şepcilor Roşii, unde ele este preşedinte,  două proiecte câştigate din banii Primăriei municipiului Cluj-Napoca şi a Consiliului Judeţean Cluj, ambele în valoare de 15.000 de lei. El spune că cel mai probabil nu le va duce la bun sfârşit din cauză că Universitatea Cluj nu vrea să sprijine aceste proiecte. De fapt, el a uitat că Asociaţia Şepcilor Roşii şi-a asumat aceste proiecte. Oficialii Consiliului Judeţean Cluj au anunţat că în cazul în care unul dintre câştigătorii de proiecte pentru sport nu doreşte accesarea proiectelor va trebuie să îi anunţe pentru ca aceştia să direcţioneze fondurile în alte direcţii, respectiv pentru alte proiecte care stau pe stand-by.

Suntem curioși câți oameni au vrut să facă averi de pe Universitatea Cluj, căci nimeni nu pare interest să scoată clubul din insolvență.

Tiberiu Hrihorciuc[list type=”check”]

  • ADD_LIST_CONTENT
  • ADD_LIST_CONTENT

[/list]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.