„România este prost guvernată în prezent”. „Ca independent, pot fi o voce mai obiectivă, o voce a tuturor românilor, nu doar a unui partid”. „Premisele sugerează că vor veni alături de mine mulţi din cei care susţin astăzi PSD”„Oamenii aceştia se cred atât de puternici, încât nu se tem să facă exact ce vor cu banii românilor”, a declarat, într-un interviu acordat Gazetei de Cluj, Sorin Oprescu, primarul general al municipiului Bucureşti şi potenţial candidat pentru postul de Preşedinte al României.

Reporter: Situaţia politică actuală este una destul de complicată. De ce consideraţi că PDL şi PSD se „contrează” tot mai mult în cadrul coaliţiei de guvernământ. Este Traian Băsescu „mărul discordiei” în această alianţă?

Sorin Oprescu: Totul este campanie electorală, din păcate. Coaliţia de guvernământ este o căruţă de la care tot sare roata şi era de aşteptat ca acest lucru să se întâmple mai ales acum, înainte de alegerile prezidenţiale, pentru că cele două mari partide care o compun au candidaţi diferiţi în cursa electorală. Este imposibil să desparţi planul executiv de cel politic, pentru că miniştrii au fost numiţi de partide. Iar configuraţia politică, în acest moment, este specifică perioadei de criză: scena e dominată de două fomaţiuni cu procentaje comparabile. Nu există niciun element tampon, care să medieze, iar ciocnirile se produc frontal, la masa Executivului. Îi va eroda, însă, pe toţi cei care sunt responsabili de guvernare, fiindcă în aceste luni ţara nu mai este condusă.

Rep.: Aparent, această coaliţie nu lucrează în favoarea populaţiei, mai ales din prisma deselor gafe pe care le comit membrii executivului. Cine consideraţi că este vinovat pentru această imagine? Din punctul dumneavoastră de vedere, este Emil Boc potrivit pentru funcţia de premier? Putem considera că orice altă persoană care ar fi deţinut funcţia de şef al Executivului ar fi avut aceeaşi soartă ca şi Emil Boc din cauza crizei economice? Sau această criză este doar o scuză folosită pentru a masca o guvernare, aparent, deficitară?

S.O.: Înainte de a vorbi de imagine, haideţi să vorbim de realitate. România este prost guvernată în prezent. Nu se vede efectul măsurilor de combatere a crizei. Scădem cu 16 % într-un singur an (de la +8 la -8), ne împrumutăm să plătim salariile şi pensiile, avem grevă în justiţie, poliţiştii sunt nemulţumiţi, facem un simulacru de reformă în educaţie. Singurul lucru bun realizat în tot acest timp a fost menţinerea cursului de schimb la un nivel echilibrat, dar acest lucru nu e meritul guvernului, ci al BNR. Oamenii remarcă efectele guvernării, nu doar imaginea. Iar efectele sunt dramatice, fiindcă oamenii văd că locurile de muncă sunt mai puţine şi mai prost plătite şi văd că puterea lor de cumpărare scade. Vinovaţi pentru această situaţie sunt cei care conduc această ţară. Ce să spun, ca primar al Capitalei am avut dese colaborări cu domnul Boc şi am reuşit să ne înţelegem în multe privinţe. Chiar săptămâna trecută am stabilit câteva chestiuni clare legate, de pildă, de finanţarea lucrărilor pentru Stadionul Naţional „Lia Manoliu” şi pentru preluarea, de către Administraţia Spitalelor din cadrul Primăriei, a încă două unităţi mari spitaliceşti. Partidele sunt formate din oameni şi cu oamenii, cu fiecare în parte, se poate lucra. Asta o spun după experienţa de o viaţă. Şi profesional, ca medic, şi în activitatea politică şi în primărie am lucrat şi lucrez tot timpul cu oamenii. Lucrurile se complică atunci când intră în joc maşinăria de partid şi atunci când aceşti oameni sunt nevoiţi să asculte de ordine. Ce să zic? E o etapă de care eu am reuşit să trec. Şi iarăşi vă zic din experienţă: e un lucru extraordinar să fii liber, să nu simţi că, pe ceea ce ar trebui să fie deciziile tale profesionale, apasă copita politică. Da, eu cred că există politicieni care au căzut victima propriilor partide şi intereselor clientelare. Criza erodează şi ea, îi erodează pe toţi factorii de decizie, dar lupta politică transpusă la nivel executiv poate ucide. Cât despre criza economică, eu resping atitudinea celor care spun că ea este atât de gravă, încât, oricine ar fi fost, n-ar fi putut face mai mult. Uitaţi-vă la ţările din jurul nostru. De ce ele au fost în stare să aplice măsuri drastice de la începutul anului, iar noi nu? De ce acum Europa se pregăteşte să iasă din criză, iar noi ne speriem că nici n-am intrat bine? Vom auzi, în perioada următoare, că oricine ar fi fost la putere, situaţia nu s-ar fi schimbat. Mai mult, vom auzi cum acest guvern a protejat ţara de efecte şi mai grave. Nu văd ce efect mai grav decât o scădere economică fără precedent şi o îndatorare cum nici Ceauşescu n-a făcut puteam avea cu alt guvern.

Rep.: Potrivit unor declaraţii recente, luaţi în considerare posibilitatea de a candida la alegerile pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Din punctul dumneavoastră de vedere, această candidatură va reprezenta o problemă pentru celelalte partide? În momentul în care aţi candidat pentru Primăria Generală, electoralul PSD s-a îndreptat, într-o mare parte, către dumneavoastră. Sunt şanse să se repete această situaţie şi la prezidenţialele din această toamnă? Mai mult, sunt voci care vă consideră „distrugător” al PDL, deoarece în turul doi al alegerilor pentru Primărie l-aţi învins pe Vasile Blaga. Putem considera că PDL va întâmpina dificultăţi, în condiţiile în care veţi candida?

S.O.: Încă nu am anunţat că voi candida. Aşa că orice analiză, la acest moment, este prematură. Sigur că premisele sugerează că vor veni alături de mine mulţi din cei care susţin astăzi PSD, în special cei care sunt nemulţumiţi de direcţia în care a fost dus acest partid. Dar, repet, orice astfel de analiză e prematură. Dacă voi candida, vă asigur că nu mă voi baza pe electoratul unui singur partid. Ca independent, pot fi o voce mai obiectivă, o voce a tuturor românilor, nu doar a unui partid. De altfel, asta este ce a lipsit foştilor preşedinţi: capacitatea de a uni românii în jurul unei idei comune, a unui proiect comun, care să îi facă să fie mândri şi care să îi motiveze mai mult. Un preşedinte independent, care este dispus şi deschis să lucreze cu partidele şi cu politicieni din toate partidele, dar şi cu oameni de calitate din afara politicii, are mai mari şanse să fie un preşedinte unificator, un preşedinte al tuturor. În ceea ce priveşte problemele pe care le voi genera celor din PDL, PNL sau din PSD cu eventuala mea candidatură, haideţi să nu zicem încă „hop”. Ei îşi fac deja singuri foarte multe probleme, prin modul în care guvernează. Pot să vă spun un lucru cu certitudine: eu am învăţat să lucrez cu oamenii, nu am avut niciodată orgolii, nu am făcut partizanat absurd şi nu am dat niciodată pe nimeni afară, numai fiindcă vine dintr-un partid sau altul. Sunt foarte mulţi oameni pe care îi apreciez şi îi stimez în PSD, oameni cu care am rămas prieten şi după ce am plecat din partid, pentru că ne unesc ideile, discuţiile constructive, mentalitatea şi nu interesele de grup. Cred că lucrul acesta le produce unora fiori reci pe şira spinării. Normalitatea a devenit deja un lucru ciudat în lumea politică. Dar sunt şi mulţi oameni normali printre politicieni. Şi de asta le e frică celor puţini, care, sub forma unor clici, au pus mâna pe partide şi încearcă să le ţină în lesă, de la vârf, neinteresându-i marea masă a membrilor şi simpatizanţilor partidului respectiv. Pur şi simplu, le e frică de faptul că oamenii se pot înţelege şi pot comunica normal.

 
Rep.: În ceea ce priveşte candidatura dumneavoastră, consideraţi că aceasta poate fi elementul surpriză pe care îl aşteaptă românii? În momentul de faţă, o bună parte din electorat nu îi consideră potriviţi pentru funcţia de preşedinte nici pe Mircea Geoană, nici pe Crin Antonescu şi nici pe Traian Băsescu. Este Sorin Oprescu cel mai bun român pentru această poziţie?

S.O.: Sunt liber să fac alegeri şi să iau decizii. Nu mi se dictează hotărârile pe care le iau. În viaţa mea, am ajuns de multe ori la răscruce de drumuri, obligat să iau o decizie sau alta. Dar toate deciziile mele au avut la bază argumente de ordin moral. Şi acum iau în calcul acelaşi tip de argument. În ultimul timp, am discutat cu foarte mulţi oameni, care au idei, soluţii, gânduri pozitive, dar pe care nu îi ascultă nimeni. Acestor oameni le-am arătat deja că se poate, că în ei există forţa de a schimba ceva, dacă se implică şi nu stau cu mâinile în sân. Există speranţă pentru ţara asta. Gata! Avem o şansă, stă în puterea noastră, în votul nostru. Au trecut 20 de ani de la revoluţie. Trebuie să schimbăm în ţara asta ceva cu hotărâre, cu fermitate, putem face o revoluţie prin vot! Eu ştiu ce pot şi ştiu că am mai multe de oferit decât toţi ceilalţi candidaţi la un loc. Şi, spre deosebire de ei, eu am şi libertatea de a munci cu adevărat pentru toţi românii, nu doar pentru cei care m-au finanţat sau pentru cei din partidul din care provin. Nu mă consider „element surpriză” şi resping categoric tipul acesta de abordare. Românii au avut prea multe şocuri şi prea multe surprize în ultimii 20 de ani. Nu o imagine care să le ia ochii le trebuie acum, şi cred că au devenit deja sceptici faţă de asemenea încercări. Eu nu cred că o campanie electorală trebuie să fie gândită strict din perspectiva jocului strategic. Ne batem pentru nişte funcţii, dar trebuie să o facem cu gândul că, după aceasta, cinci ani de zile, vom trăi cu toţii în aceleaşi graniţe. Prefer să nu mă consider o surpriză, ci, pur şi simplu, o opţiune de bun simţ pentru românii care s-au săturat de politica făcută de partidele politice din ultimii 20 de ani. O opţiune de bun simţ şi cu bun simţ. Adică exact de ceea ce românii au nevoie în prezent.

Rep.: Cum veţi proceda pentru a vă apropia de electorat? Cel puţin în zona Transilvaniei, populaţia nu este, neapărat, la curent cu performanţele dumneavoastră profesionale. Ce anume credeţi că îi va determina pe ardeleni să vă acorde votul, asta în condiţiile în care Transilvania este considerată de analişti drept „fieful dreptei”?

S.O.: Românii votează, înainte de orice altceva, omul. Iar în funcţia prezidenţială, contează foarte mult să fii un OM în adevăratul sens al cuvântului. Om de caracter, de bun simţ, de cuvânt, de onoare, de bună credinţă. Om în care cei din jur se pot încrede şi de care pot fi mândri. Având această credinţă în suflet, eu ştiu că nu contează nici dacă eşti de stânga sau dreapta, nici dacă eşti frumos sau urât, tânăr sau bătrân. Dacă eşti un OM de calitate, asta se vede. Cât despre proiectele şi realizările mele la  Bucureşti, ele sunt pentru cetăţenii acestui oraş. Nu cred că îi va încălzi cu ceva pe cei din Sibiu sau pe cei din Satu Mare faptul că am rezolvat nişte probleme edilitare la Bucureşti sau că am fost un bun chirurg de-a lungul ultimilor zeci de ani. Pe ei îi interesează dacă omul Sorin Oprescu poate fi o opţiune pentru funcţia de preşedinte al republicii. Iar omul Sorin Oprescu a demonstrat că este perseverent şi nu se dă bătut, şi că are principii în care crede până la capăt şi pentru care se luptă indiferent de ce ar putea avea de pierdut. Cariera mea politică este, înainte de toate, un mesaj despre puterea de a lupta; eu nu mă opresc la primul obstacol. Nici la al doilea, nici la al treilea. România nu are nevoie de laşi care se ascund în spatele unor jocuri de lumini, ci de oameni serioşi, care nu se dau bătuţi şi care nu se lasă până când nu duc la capăt ce au de făcut.

Rep.: În ultima perioadă, s-au format tot mai multe comisii de anchetă pentru verificarea modalităţii de cheltuire a banilor publici de către diverşi demnitari. Care consideraţi că este motivul real pentru formarea acestor comisii? Se produc acum mai multe abuzuri decât în trecut sau putem să considerăm că toate aceste comisii au legătură cu faptul că ne aflăm într-un an electoral?

S.O.: Câte puţin din fiecare. Partea proastă e că dreptatea se face de ochii lumii. Iar partea bună e că se face dreptate. Toate semnalele de până acum, toate datele descoperite în cadrul celor două anchete trimit către abuzuri grave, către o risipire de neimaginat a banilor publici către programe fictive, într-o perioadă în care oamenii îşi pierd slujbele şi n-au bani să-şi trimită copiii la şcoală. Astfel de lucruri trebuie devoalate până la capăt şi legea trebuie aplicată. Aici avem nu numai o lecţie despre imoralitate – despre cum îţi permiţi să confişti sume considerabile de la buget, când ele ar fi putut ajuta domenii importante să supravieţuiască: avem şi o lecţie despre sfidare şi tupeu. Oamenii aceştia se cred atât de puternici, încât nu se tem să facă exact ce vor cu banii românilor. Nici măcar când faptele lor devin publice şi li se cer explicaţii, ei nu se simt intimidaţi. Aceste partide au devenit atât de puternice, încât consideră România o simplă sursă de venit.

Rep.: Mai multe state membre ale Uniunii Europene acuză România pentru că nu a luat suficiente măsuri în lupta împotriva corupţiei. Sunt aceste acuzaţii fundamentate? Când credeţi că va reuşi România să atingă exigenţele UE în acest domeniu?

S.O.: România trebuie să înceapă să se poarte ca un stat important al Uniunii Europene, fiindcă statutul său actual este inferior potenţialului. Dar, în acelaşi timp, nu poţi da lecţii altora înainte de a le învăţa tu însuţi. Înainte de a le cere altora să te respecte, trebuie să câştigi acel respect, să dovedeşti că îl meriţi. În fond, ce ni se reproşează? Că justiţia nu e reformată şi că fondurile europene nu sunt bine absorbite. Iar aceste afirmaţii au venit pe fondul protestelor din sistemul judiciar şi al lipsei de finanţare a unor domenii care ar fi putut beneficia de bani europeni, dacă ar fi existat voinţa şi priceperea de a-i aduce în ţară. Am uitat, probabil, că apartenenţa la UE se face pe merit şi pe realizări, iar cei de acolo au tot dreptul să ne atragă atenţia că greşim. Până la urmă, când ne-am dorit aderarea, am acceptat să jucăm după regulile lor, iar acum, când ni se atrage atenţia să respectăm regulile, nu ne mai convine… Iată un alt lucru care îi lipseşte României mai mult decât o conştientizăm cu toţii: respectarea regulilor. Improvizaţia nu generează dezvoltare, iar mândria nefondată nu e spre binele nostru. Cred că sunt destui români care şi-ar dori ca acei oficiali olandezi să se ofere să facă reforma justiţiei în locul nostru şi să vină aici să ne arate cum se atrag fondurile europene; în niciun caz nu se supără că ne-au criticat. Când trăieşti într-o societate plină de lipsuri şi defecte, e mai bine să înveţi de la alţii cum se rezolvă, decât să eşuezi pe cont propriu.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.