Procurorii clujeni au scos de sub urmărire penală o persoană acuzată de nerespectarea drepturilor de autor, chiar dacă persoana respectivă a recunoscut şi a fost condamnată anterior pentru încălcarea acestei legi. Alin Gregorian Tarţa a publicat mai multe culegeri de cărţi fără să plătească drepturile de autor moştenitorilor scriitorilor respectivi. El a fost dat în judecată şi, ulterior, a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare. Însă din actul de sesizare, s-a desprins o altă anchetă care îl viza pe Tarţa. Miza verdictului de scoatere de sub urmărire penală este simplă: dacă Tarţa ar fi fost găsit vinovat şi în acest caz, ar fi primit o pedeapsă cu închisoarea cu executare.
Alin Tarţa a fost condamnat la Curtea de Apel Cluj pentru că a publicat, fără a plăti drepturile de autor, mai multe volume şi antologii cu operele scriitorilor români (Tudor Arghezi, Vasile Voiculescu, Marin Preda etc.).
Înainte de verdictul de condamnare a magistraţilor clujeni, firmele prin intermediul cărora Tarţa a realizat aceste fapte au intrat în lichidare şi faliment, iar o parte dintre ele au fost mutate din judeţul Cluj în Alba. Ulterior, Tarţa s-a asociat cu o altă persoană care, la rândul ei a deschis o societate comercială care în primul an de activitate are o cifră de afaceri de peste două milioane de lei şi asta doar din editarea cărţilor! Cu alte cuvinte, s-ar putea presupune că Alin Tarţa şi-a mutat afacerile pe numele unui partener de afaceri.
În mod concret, Editura Sinapsis din Alba Iulia, se află sub incidenţa urmăririi penale. În cadrul acestei edituri sunt asociaţi Alin Gregorian Tarţa (acţionar majoritar) şi Ivanciuc Rozica Hortensia. În 2011, Ivanciuc şi-a deschis editura SINAPSIS PUBLISHING PROJECTS SRL, din Cluj Napoca, iar anul trecut a declarat o cifră de afaceri de peste 2,5 milioane de lei.
Legăturile de afaceri între Rozica Ivanciuc şi Tarţa sunt clare: în anul 2009, Ivanciuc, în calitate de acţionar, i-a vândut lui Tarţa o parte din societatea Redgrey SRL. Această firmă, la care în continuare Tarţa este asociat majoritar, are ca obiect de activitate “cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste”. În mod atipic, chiar dacă a fost condamnat penal, Alin Tarţa este şi administratorul acestei societăţi comerciale. Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să o contacteze pe Rozica Hortensia, însă aceasta nu a răspuns apelurilor pentru a îşi exprima punctul de vedere.
Dovezi “prăfuite”
Înainte de condamnare, pentru a beneficia de o pedeapsă mai blândă, patronul editurilor Odyseea şi Sinapsis a recunoscut în faţa judecătorului Curţii de Apel Cluj că este vinovat de nerespectarea Legii drepturilor de autor, astfel că a fost condamnat la pedeapsa cu închisoare cu suspendare şi plata unor despăgubiri financiare către cei prejudiciaţi.
Alin Tarţa a fost cercetat în dosarul 1083/P/2009, iar în 17 iunie 2013, procurorul Cristina Răşcanu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj îi dă lui Tarţa verdictul de scoatere de sub urmărire penală.
“În cauză, procedând la analiza facturilor fiscale în litigiu s-a constatat faptul că societatea învinuitului a derulat activităţi comerciale de vânzare cărţi (…). Din actele dosarului rezultă faptul că în cursul anului 2009, respectiv în luna februarie, firma învinuitului a fost radiată pentru motivul schimbării sediului social în judeţul Alba (…). Dincolo de impedimentele de investigare generate de trecerea timpului în raport cu momentul de referinţă infracţional, organul de cercetare penală nu a putut stabili cu caracter de certitudine dacă titlurile care au fost livrate beneficiarilor în perioada de referinţă infracţională, sunt reproduceri totale sau parţiale, după operele literare care aparţin titularilor drepturilor de autor”, arată procurorul clujean.
Însă, aceste informaţii ar fi putut stabilite prin consultarea proceselor verbale încheiate la livrarea cărţilor sau chiar consultarea dovezilor aflate la poliţiştii IPJ Cluj care l-au anchetat pe Tarţa. De asemenea, procurorul clujean mai spune că a cerut o listă cu titlurile de autor piratate de la o serie de societăţi de protecţie a drepturilor de autor, dar acestea nu au răspuns în timp util. Pe de altă parte, răspunsul acestor asociaţii s-a lăsat aşteptat pentru că nu există o centralizare a acestor date.
Suspendare, să nu fie cu executare
“Din actele dosarului nu rezultă faptul că învinuitul şi editura sa au dobândit de la titularii dreptului de autor vreun drept de reproducere şi difuzare a operelor literare aparţinând scriitorilor Marin Preda, Vasile Voiculescu, Alexandru Mitru, Elena Farago şi Mircea Eliade. aşa cum am subliniat mai sus, probele administrate în cauză nu au conturat faptul că titlurile editate şi distribuite sunt reproduceri totale sau parţiale după operele nominalizate mai sus, motiv pentru care în cauză se va dispune scoaterea acestuia şi a SC Editura Odyseea SRL Alba de sub urmărire penală”, arată procurorul clujean Cristina Răşcanu.
Dacă Alin Tarţa ar fi fost găsit vinovat penal şi, ulterior, condamnat pentru aceste fapte pedeapsa primită cu suspendare s-ar fi transformat în una cu executare.
Vânzări cu dedicaţie
Alin Tarţa publica antologii literare cu operele scriitorilor români. În special, ele erau destinate liceenilor şi, de cele mai multe ori, cărţile erau vândute direct în şcolile din Transilvania, cu ajutorul profesorilor care primeau, în funcţie de vânzări, reduceri la achiziţionarea altor cărţi. După ce, timp de câţiva ani, Tarţa a prosperat în această afacere, el a mutat sediul editurii Odyseea din Cluj în Alba pentru ca apoi firma să intre în lichidare.
Răzvan Robu