E.L. James, autoarea trilogiei erotice  “50 de umbre ale lui Grey” a avut un debut senzaţional în clasamentul celor mai bine plătiți scriitori din lume al revistei Forbes. Revista americană estimează veniturile scriitoarei la 95 milioane de euro, doar pentru perioada iunie 2012 – iunie 2013. Cartea va fi în curând adaptată pentru marele ecran, drepturile de ecranizare fiind cumpărate de Universal Pictures.

 

Literatura nu este doar o chestiune de cuvinte şi litere. Este, de asemenea, uneori, o poveste de numere şi sume mari de bani cu foarte multe zerouri, aşa cum arată revista Forbes, care a lansat pe 8 august un top al celor mai bine plătiţi scriitori din lume.  E.L. James, autoarea trilogiei erotice  “50 de umbre ale lui Grey”, a avut un debut senzaţional în acest clasament. Revista americană estimează veniturile romancierei la 95 de milioane de dolari, obţinute în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

 

Topul celor mai bine plătiţi scriitori din lume

Romanciera britanică l-a detronat astfel pe scriitorul James Patterson, care a ocupat prima poziţie în acest top în ultimii trei ani. Cu romanele sale din seriile „Witch and Wizard”, James Patterson a fost în ultimii ani liderul de necontestat în literatura pentru adolescenţi, chiar dacă, în 2013, a scris şi alte romane împreună cu Michael Ledwidge Scriitorul american, autorul deosebit de prolific al francizelor Alex Cross şi Maximum Ride, ocupă locul al doilea în topul celor mai bine plătiţi romancieri din lume, cu venituri de 91 milioane de dolari. Potrivit Forbes, o carte din 17 vândute în Statele Unite este semnată cu numele lui.

Romanciera Suzanne Collins, autoarea romanelor din trilogia „Jocurile foamei” – „The Hunger Games”, ocupă locul al treilea în acest clasament, cu venituri de 55 milioane de dolari. Bill O’Reilly, prezentatorul vedetă al postului de televiziune Fox, ocupă locul al patrulea, cu venituri de 28 milioane de dolari.  E. L. James a trecut şi înaintea altor autori consacraţi în topul Forbes, ca Danielle Steel, care se situează pe  locul al cincilea cu 26 milioane de dolari, sau Dan Brown, care a trebuit să se mulțumească cu 22 milioane pentru ultimul său  roman “Inferno”. E.L. James a depăşit scriitori ca Stephen King, J. K. Rowling sau Suzanne Collins, care sunt jucătorii importanţi în domeniu.

Topul 10 al celor mai bine plătiţi scriitori din lume este completat, în ordine, de Jeff Kinney (24 milioane de dolari), Janet Evanovich (24 milioane de dolari), Nora Roberts (23 milioane de dolari), Dan Brown (22 milioane de dolari) şi Stephen King (20 milioane de dolari).

 

Isteria planetară a gospodinelor

Trilogia “50 de umbre ale lui Grey” a devenit un veritabil fenomen editorial. Primul volum al trilogiei, a beneficiat de articole pe prima pagina în celebrele publicaţii New York Times şi Wall Street Journal şi un prim tiraj de 750.000 de exemplare. Această primă tipărire s-a dovedit în câteva zile insuficientă, astfel că editorul american s-a văzut obligat să retipărească romanul. După doar şase săptămâni de la lansare cartea s-a vândut doar în SUA în 10.000.000 de copii, după cum a anunţat New York Times. Apărută şi în Marea Britanie, cartea urmează să fie tradusă în peste 30 de ţări. Aceste romane, ironizate de unii, adulate de alţii, au fost înscrise în categoria „mummy porn”, un gen literar destinat gospodinelor, aflate în căutarea erotismului şi a unei soluţii facile pentru a-şi condimenta căsniciile. Forbes este de părere că formatul e-book a jucat un rol determinant pentru succesul fulgerător şi de ordin planetar al francizei, întrucât le-a permis cititoarelor să îşi procure aceste romane cu reputaţie scandaloasă într-o manieră discretă şi să le devoreze departe de privirile indiscrete.

 

Un film pentru 2014

Acţiunea romanelor din seria “50 de umbre ale lui Grey” se pretează polemicilor. Inspirate iniţial din cea mai în vogă idilă în rândul adolescenţilor din acest moment, cea dintre personajele Edward şi Bella din franciza „Twilight”, cărţile romancierei E. L. James iau o cu totul altă turnură. În Seattle, Anastasia Steele, o studentă în vârstă de 22 de ani şi încă virgină, cedează în faţa şarmului şi a practicilor sadomasochiste ale miliardarului Christian Grey.

Trilogia “50 de umbre ale lui Grey” va fi adaptată şi pentru marele ecran. Studiourile Universal Pictures au cumpărat drepturile de ecranizare pentru 5 milioane de dolari. Reprezentanţii studiourilor  hollywoodiene au anunţat că Sam Taylor-Johnson a fost aleasă pentru a asigura regia proiectului. Nu se ştie deocamdată cine va interpreta rolul principal în noua producţie cinematografică. Filmul va fi lansat pe 1 august 2014.

 

În Franţa volumele îşi iau zborul de pe rafturi

“50 de umbre ale lui Grey”, tradus recent şi în limba franceză, a devenit cartea care a înregistrat vânzări uluitoare în Franţa, unde s-a vândut, în fiecare zi de la lansare, în aproximativ 75.000 de exemplare. În ciuda succesului însă, cartea lui E.L. James a fost primită cu scepticism, chiar critic, de către scriitori. Dar nici măcar cronicile nefavorabile apărute în cele mai importante ziare din Franţa nu au scăzut din popularitatea cărţii. Purtătorul de cuvânt al celui mai mare retailer de cărţi din Franţa a precizat, într-o declaraţie de presă, că „practic, volumele îşi iau zborul de pe rafturi”. Romanul „Cele 50 de umbre ale domnului Grey” a devenit cartea cu cele mai rapide vânzări ale tuturor timpurilor nu doar în Franţa. Aceasta s-a cumpărat în peste cinci milioane de exemplare în Marea Britanie şi în 40 de milioane de exemplare în întreaga lume.

 

Trucuri  pentru succes

Pentru a intra în acest clasament prestigios la care unii au tendința să se uite în jos, în primul rând trebuie să fii britanic sau american. Prin urmare, se pune întrebarea dacă această hegemonie este un alt semn de protecţionism agresiv  marca SUA sau este o dovadă a lipsei totale de curiozitate a publicului larg pentru romanele din altă parte a lumii. Continuând cu o scurtă analiză a criteriilor succesului, reiese că reţeta pentru ca un romancier să dea lovitura ar fi să scrie pentru adolescenți, să se angajeze într-o saga mai degrabă decât o singură carte şi pare un avantaj să fii o femeie, deoarece clasificarea se feminizează în mod semnificativ.

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.