După o lungă perioadă, în care angajatorii din România se plângeau de lipsa de angajaţi calificaţi, criza financiară care nu ne-a ocolit, a „întors roata” şi a schimbat total situaţia angajărilor. Potrivit informaţiilor din sectorul economic, în acest an rata şomajului va atinge cote maxime, ajungând la un nivel dublu faţă de anul 2008. Fondul Monetar Internaţional a precizat că, în România, rata şomajului va atinge 8,9%, ceea ce înseamnă că numărul de şomeri va ajunge la un milion de persoane. Numai în judeţul Cluj, există, în prezent, 18.500 de şomeri, în timp numărul locurilor de muncă vacante este de doar 280.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat că, în anul 2009, numărul şomerilor va depăşi 800.000 de persoane, iar în anul 2010, acesta va scădea la 750.000. Situaţia este tot mai alarmantă, întrucât persoanele care nu îşi vor găsi un loc de muncă în timpul şomajului, vor rămâne fără niciun venit. Astfel, potrivit lui Sârbu, s-a cerut o suplimentare a bugetului Ministerului Muncii cu 500 de milioane de lei, bani care vor fi necesari pentru susţinerea plăţii indemnizaţiei şomajului, în condiţiile în care perioada de acordare a acesteia a crescut cu trei luni.

18.500 de şomeri clujeni

Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, până în luna septembrie a acestui an, numărul şomerilor a ajuns la 18.500. „Situaţia este destul de tragică, atât în ţară, cât şi în judeţul nostru. Numărul şomerilor a crescut foarte mult în ultima perioadă, iar în prezent există 18.500 de persoane care nu au un loc de muncă”, a declarat directorul AJOFM Cluj, Daniel Don. Astfel, activitatea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj s-a triplat în ultima perioadă din cauza numărului mare de şomeri. Dacă în luna februarie a acestui an erau înregistraţi aproximativ 12.000 de şomeri, care beneficiază de o indemnizaţie mărită de la 11 la 25 de miliarde de lei pe lună, în septembrie, numărul acestora a ajuns 18.500. Analistul economic Liviu Voinea este de părere că numărul acestora ar putea creşte din cauza crizei financiare, iar economia ar avea de suferit. „Dacă numărul de şomeri va creşte în continuare, putem spune că ne confruntăm cu o problemă gravă. Economia ţării va avea de suferit deoarece, dacă nu sunt bani, atunci nu se va mai putea produce nimic, dar nici nu se va mai putea cumpăra”, a afirmat Voinea. Însă, în ceea ce priveşte locurile de muncă vacante, acestea sunt infime faţă de numărul şomerilor care nu au unde munci. Astfel, în judeţul Cluj, există înregistrate la AJOFM, doar 280 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că nici măcar 10% dintre şomeri nu ar putea să fie angajaţi.

Companii în faliment

Criza financiară a afectat tot mai multe companii din ţară, care ori au fost nevoite să îşi declare falimentul, ori au trebuit să lase pe drumuri sute de oameni, deoarece nu mai existau bani pentru plata salariilor. Într-o situaţie asemănătoare au fost şi câteva companii din judeţul Cluj, care au fost nevoite să renunţe la angajaţi, pentru a nu intra în faliment. Astfel, combinatul de Sticlă din Turda a renunţat la 400 de persoane, în timp ce combinatul de celuloză şi hârtie Someş-Dej a concediat aproximativ 450 de angajaţi. De asemenea, sucursala din Ardeal a Hidroconstrucţia SA a fost nevoită să renunţe la 227 de persoane, în timp ce Vlădeasa-Huedin a trimis în şomaj 200 de angajaţi. Patronii care nu au renunţat la personal, în schimb, au recurs la alte metode nu tocmai plăcute pentru muncitori. Angajatorii au scăzut salariul, au tăiat bonusurile angajaţilor, sporurile nu au mai fost date, iar uneori nici bonurile de masă. Însă, potrivit statisticilor, cei mai mulţi şomeri provin din sectorul privat, creându-se astfel un dezechilibru între acesta şi sectorul bugetar, unde doar 10% dintre angajaţi au fost nevoiţi să părăsească locul de muncă.

504 lei, „salariul” pe o lună

Şomerii care sunt înregistraţi la Forţele de Muncă beneficiază de o indemnizaţie din partea statului de 504 lei. Această sumă se acordă pe o perioadă de 15 luni, cu trei luni mai mult decât până acum câteva luni. În ceea ce priveşte absolvenţii de studii superioare care sunt şomeri, aceştia primesc doar 300 de lei pe lună. Reprezentanţii AJOFM Cluj au declarat că tinerii care au absolvit în acest an pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj, în cazul în care nu şi-au găsit un loc de muncă. Cunatumul indemnizaţiei de şomaj pentru studenţi reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe economie şi se acordă pe o perioadă de şase luni, la care se adaugă cele trei luni de prelungire, conform OUG 28/2009. Salariul de bază minim brut pe ţară este de 600 lei, ceea ce înseamnă că un absolvent de studii superioare va primi 300 de lei pe lună, timp de şase luni. Dacă în timpul celor şase luni de şomaj, studenţii nu îşi vor găsi niciun loc unde să muncească, aceştia vor rămâne fără niciun venit.

Indemnizaţie de şomaj, dar nu pentru toţi

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, nu toţi şomerii pot beneficia de indemnizaţie oferită de stat, numai cei care îndeplinesc anumite criterii. Astfel, vor beneficia de indemnizaţia de şomer doar cei care au un stagiu de cotizare de minimun 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate, potrivit legii, venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj, ori nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii. Aceleaşi criterii trebuie să le îndeplinească atât absolvenţii, cât şi persoanele care au efectuat stagiul militar, excluzând criteriul cotizării de minim 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoarei datei înregistrării cererii. De asemenea, potrivit ANOFM, persoanele care au încetat raporturile de muncă sau de serviciu prin acordul părţilor sau prin demisie, ori persoanele care refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului de studii, situat la o distanţă de cel mult 50 de km de localitatea de domiciliu, nu beneficiază de indemnizaţia de şomaj.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.