Clujenii nu vor mai putea intra în parkingul de pe Moţilor. Minodora Fritea, chemată în instanţă. Vecinii parkingului de pe Moţilor, acuză Primăria de „nepăsare”

Parkingurile sunt printre principalele obiective de investiţii ale municipalităţii clujene. Totuşi, modalitatea prin care acestea au fost construite au ridicat de-a lungul timpului o serie de controverse. După ce mass-media locală a relatat, în repetate rânduri despre problemele cu iz penal de la parkingul din cartierul Mărăşti, patronat de liberalul Mircea Chertes, acum şi cel din curtea primăriei municipiului Cluj-Napoca este lovit de controverse. Proprietarii imobilului de pe strada Petru Maior nr. 6 – 8, aflat în imediata vecinătate a parkingului, au câştigat în instanţă dreptul de proprietatea asupra terenului aflat la intrarea în parkingul cu pricina. Practic, conform sentinţei civile nr. 8579/2009 a Judecătoriei Cluj-Napoca, aceştia au câştigat în instanţă dreptul de a-şi „reface împrejmuirile imobilului” şi aducerea acestuia în starea anterioară desfinţării parţiale a acestuia. În sentinţa civilă obţinută de proprietarii imobilului avut în discuţie se menţionează că instanţa admite acţiunea civilă şi „autorizează pe reclamanţi să îndeplinească printr-o societate specializată, în calitate de antreprenor, pe cheltuiala pârâţilor (n.r. Primăria Cluj-Napoca) obligaţia instituită în sarcina pârâţilor […] constând în refacerea împrejurimii imobilului situat în Cluj-Napoca, strada Petru Maior nr. 6 – 8 şi aducerea acestuia în starea anterioară desfiinţării parţiale”. Adică, instanţa le-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenurilor din jurul imobilului, adică şi a celui în discuţie, aflat la intrarea în parking. În 2006, Gazeta de Cluj vă prezenta un material în care se specifica situaţia funciară incertă a terenului. De asemenea, reglementările PSI erau, la acea vreme, „problematice”, iar construirea unui parking lângă o bibliotecă este, în ţările civilizate, interzisă.

Păgubiţii au câştigat în instanţă

Terenul folosit pentru calea de acces în parkingul de pe Moţilor nu aparţine Primăriei, ci altor trei proprietari. Mai exact, este vorba despre intrarea din Piaţa Păcii. Astfel, primul segment din drumul cu pricina aparţine Bibliotecii Central Universitare „Lucian Blaga”, al doilea aparţine proprietarilor clădirii de pe strada Petru Maior nr. 6-8, iar ultimul segment aparţine Consiliului Judeţean. Acum, prin sentinţa obţinută de proprietarii apartamentelor din imobilul de pe strada Petru Maior, clujenii vor trebui să găsească o altă modalitate de a intra în parking, deoarece proprietarii intenţionează să îşi refacă gardul, astfel încât, o bună parte din calea de acces va deveni „curtea vecinului”. Cu toate acestea, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat că nu este vorba despre refacerea gardului, ci doar de gardul în sine. „Noi le-am oferit amenajarea curţii şi abonamente pentru parking, dar au refuzat la vremea respectivă oferta şi ne-au dat în judecată. Oricum, terenul respectiv este al Primăriei, ei au obţinut gardul respectiv. Ei când au cumpărat proprietatea, au cumpărat şi gardul”, a declarat Apostu. De ce nu au acceptat locatarii această ofertă? Una din părţile vătămate a declarat că această variantă a venit ulterior construcţiei, iar amenajarea curţii rămase în folosul proprietarilor ar fi fost „păguboasă”. „Ei au mai zis la un moment dat că ne amenajează curtea, dar noi nu am acceptat pentru că noi nu am mai fi avut dreptul nici de folosire, nici de achiziţie. Am fi avut doar drept de a închiria spaţiul. În realitatea, reprezentanţii Primăriei au vrut să îşi „amenajeze” lor curtea, nu nouă”, a declarat Ciprian Oltean.

„În folosinţa proprietarilor”, doar în acte

Cum s-a ajuns la această situaţie, ca un parking dat în folosinţă de mai bine de doi ani, să ajungă în situaţia de a nu mai putea fi folosit? Potrivit lui Ciprian Oltean, locuitorii din imobilul cu pricina au adus, încă de la început,  la cunoştinţa autorităţilor situaţia „problematică”. „Blocul a fost trecut în patrimoniul statului ca urmare a Legii CASBI (n.r. Legea nr. 91 din 9 februarie 1945 privind înfiinţarea Casei de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice). În Cartea Funciară se specifică, pentru toate situaţiile similare din Cluj, faptul că o curte rămâne în folosinţa gratuită a proprietarilor imobilului, dar în proprietatea statului. Parkingul este făcut pe Moţilor, nu pe Petru Maior sau pe altă stradă. Noi i-am spus proiectantului să aibă grijă cum face căile de acces pentru că va fi foarte complicat. Atunci, proiectantul a spus că accesul va fi pe la Biblioteca Central Universitară, dar nu s-a putut, e şi spaţiu privat, nici pompierii nu i-au dat voie. Nu s-au respectat normativele în construcţii. Când au văzut că nu pot pe acolo, au decis să facă drumul de acces prin curtea noastră. Noi, ca şi proprietari, le-am spus că prima dată trebuie să ne despăgubească pe noi. Ei au spus că respectivul spaţiu este al statului şi nu îi interesează că avem drept de folosinţă. În condiţiile acestea, noi le-am spus că acel gard e proprietatea noastră. Când s-a vândut imobilul, legiuitorul a spus că se vinde imobilul plus împrejurimi, doar la Cluj s-a făcut acea dezmembrare. Era logic să rămână în folosinţa proprietarilor spaţiului. Pentru gardul nostru, Consiliul Local a dat o autorizaţie de desfiinţare, pe care noi am anulat-o în instanţă, pentru că autorizaţia se dă numai titularului, iar ei nu aveau niciun drept asupra gardului. Noi am cerut să se aducă la starea iniţială situaţia, să repună gardul. Nu am făcut ca alţii, să ne punem gardul, ne-am dus pe calea legală. Acum suntem în situaţia să refacem noi, dar pe cheltuiala Primăriei. Primarul ştie despre situaţie, dar dacă nu a putut să gestioneze situaţia, s-a ajuns la circ. Ei ştiau de situaţie când s-a construit parkingul, s-a făcut peste trei proprietăţi private. Atât Boc, cât şi Apostu ştiau de situaţie. Acum vor veni ei să negocieze”, a explicat Oltean. Cu toate acestea, Sorin Apostu a declarat că problema este numai gardul. Întrebat de reporterii Gazetei de Cluj ce se întâmplă cu terenul, asupra căruia vecinii parkingului au drept de folosinţă, primarul a evitat să răspundă. „Colegii mei de la departamentul juridic vă pot da mai multe informaţii ca să aveţi o imagine exactă asupra situaţiei”, a susţinut Apostu.

Plângere penală împotriva directorului Poliţiei Comunitare

„Vecinii” parkingului au considerat că modul de aboradare a celor de la Poliţia Comunitară, în special a directorului Minodora Fritea a fost abuziv, motiv pentru care i-au intentat acesteia o plângere penală. Mircea Demian şi Ciprian Oltean, două dintre părţile vătămate, au declarat faptul că atitudinea acesteia a fost sfidătoare. „Directorului de la Poliţia Comunitară Cluj, Minodora Fritea, i-am făcut plângere penală pentru furt, distrugere de bunuri, abuz în serviciu. Ea a spus că nu l-a furat, ci l-a demontat şi la pus în siguranţă, iar când vom avea nevoie de el, putem merge să îl luăm. Acum, în noiembrie, e procesul penal. Şi Fritea şi Apostu au procedat greşit. Nu au verificat dacă autorizaţia de desfiinţare este legală. Modul în care au discutat cu noi, se întoarce acum împotriva lor. În prima fază vom pune gardul la loc, să „înnebunească” toţi clujenii, ca să vadă domnul primar că nu a făcut bine. Apoi, vom negocia. Sunt soluţii legale, dar să vedem dacă îşi permit. Erau Ordonanţe Prezidenţiale de stopare a lucrărilor vizavi de problema cu acest gard, dar ei nu au respectat nici aceste măsuri”, au mai precizat aceştia. Minodora Fritea nu se consideră vinovată. „A fost plângere penală împotriva mea la Parchet şi s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Acum, au făcut o altă plângere în instanţă, pentru că ei consideră că soluţia dată de Parchet nu este corectă. Îmi voi lua avocat şi mă voi prezenta. Nu e parkingul meu, nu am făcut nimic ilegal, mă voi duce şi mă voi apăra ca şi până acum. Eu nu am fost nici proictant, nici investitor. Eu am fost prezentă când s-au demolat garajele. Nu eu le-am demolat, ci firma angajată, în schimb am participat ca şi la orice altă acţiune. Nu vreau să comentez această situaţie”, a susţinut Fritea.

„Au văzut că nu mai au nicio şansă şi au dat o Hotărâre de Consiliu Local, în luna septembrie, prin care trec parkingul în patrimoniul public al statului. Terenul pe care este parkingul, este în patrimoniul privat al oraşului Cluj-Napoca, pentru că altfel ei nu puteau construi. Va fi în administrarea Guvernului, nu a Consiliului Local. Este o încercare de a „drege” situaţia, dar noi am atacat şi această măsură. Nu au cum să facă din banii clujenilor o construcţie pe care să o dea statului fără ca statul să desgubească. Ei vor să facă acest lucru din două motive. În primul rând, pentru că noi am câştigat procesul privind porţiunea din drumul de acces, iar în al doilea rând, metrul pătrat de parking a costat 1.500 de euro, ceea ce este foarte mult, dar aşa s-au „înţeles” cu domnul Dimitru (n.r. Ştefan Dimitriu, fost consilier local PSD şi director al Napoca Construcţii). Acum trebuie plătit împrumutul cu care s-a construit parkingul, dar nu sunt bani, iar de la Guvern acum vin mai greu banii şi oricum, nu vin toţi odată”, a mai declarat Oltean.

Silvia Boncuţiu

6 COMENTARII

  1. A nu se intelege din articol cumva ca Dimitriu cu Napoca Constructii a construit parkingul. El a fost construit efectiv de Transilvania Constructii! Sintagma s-au „inteles” e mai corect exprimata prin „au cazut la pace” deoarece Dimitriu- singurul consilier din acel mandat care si avea habar de administratie-l-a apostrofat in CL pe Boc de de mai multe ori vis-a-vis de problemele cu parcelele care nu sunt ale CL Cluj ci ale CJ Cluj si ale BCU. Iar de gard ce sa mai vorbim, trbuia expropriat pt cauza de utilitate publica.Dar parkingul in L33/1994 nu-i de utilitate publica iar 3 etaje de birouri ce urmau sa fie deasupra nici asa. Iar Dimitriu stia asta in februarie 2006(vezi stnenograme sedinte consiliu) si la atentionat pe Boc. Pana cand…”au cazut la pace”!Referitor la pretul pe mp cred ca singurul din acel consiliu care nu putea fi dus cu presul era tot Dimitriul. Si din pct. acesta de vedere trebuia sa „te intelegi” cu el ca sa ai liniste si pace in consiliu

  2. Pt numela lui Dzeu.oare nu se mai poate construi un parking in Cluj fara scandal ba cu locatari,ba cu garduri,prorietati?AVEM MARE NEVOIE DE ELE!!!Stimati cetateni nu mai blocati prin tot felul de chichite avocatesti construirea lor !

  3. Draga Filipo, iti raspunde Radio Erevan, speakerul emisiunii „De-a povestile cu radioascultatorii romani neo-comunisti:1. la prima parte a intrebarii adreseaza-te Primarului Cluj-Napoca ca el si cel dinainte AU CONSTRUIT ILEGAL!2.Ti-ai dat raspunsul vis a vis de legalitatea constructiilor enumerand: locatari garduri „proprietati”…3. In democratia parlamentara proprietatea e sfanta.Totusi pentru „cauza de utilitate publica” se poate expropria proprietatea cuiva „dupa o DREAPTA SI PREALABILA despagubire! 4.toata lumea este deacord cu tine ca avem in Cluj, ca si la Erevan nevoie de parkinguri.5. In democratia parlamentara, ce numesti tu „chichite avocatesti” se numesc Decizii,Sentinte si trebuiesc RESPECTATE.Pe baza de Musai! 6.Radioascultatorii nostrii din Cluj au luat la cunostiinta doleantele tale, Tzumpi Mic, si nu o sa mai „blocheze” construirea de noi parkinguri. Care respecta legea, ca parca in constitutia tarii in care cu onoare vietuiesti scrie pe undeva „nimeni nu este mai presus de lege”. Hai pa!

  4. Se observa in mod clar cat de bine arata zona inainte si cat de rau arata acum. Lasand ironia la o parte, cred ca primaria a gresit cand a presat construirea accesului in parcare pe proprietate privata, fara sa fi ajuns la o intelegere cu proprietarii. Faptul ca proprietarii poate au vazut in primarie o vaca de muls, e alta chestiune, ca mai nou nimanui nu ii pasa de binele comunitatii, cat timp nu se imbogateste si el din asta. Inca o situatie in care ti-e jena ca traiesti in tara asta, in care primariile actioneaza abuziv in coalitie cu politia, iar proprietarilor nu le pasa de orasul in care traiesc, preferand garajul lor mizerabil unei parcari ce face atat de mult bine comunitatii.

  5. Era sa uit, asta e similar cu situatia de la intrare in Cetatea Fetei de la giratoriu in Floresti. Acolo e o gatuitura unde unica solutie e daramarea unei constructii private, care insa nu se intampla, pentru ca, probabil (recunosc ca nu stiu exact), proprietarul vrea sa scoata cat mai multi bani de la primarie din asta.

  6. Problema e ca se fura ca-n codru: cu mapa, cu camionu , cu „pixul”. Cei de la primarie si domni arhitectii cred sau considera ca populatia este o „gasca de roboti” fara discernamant care nu are nevoie de un habitat normal, sanatos. Referitor la proprietate in ombinatie cu autoritatile statului, municipalitatii, incalca dreptul constitutional: dreptul la proprietate. Este inadmisibil !!! Sunt o victima de asa natura. In vecinatatea imobilului meu str. C. Coposu 12 s-a construit o benzinarie „ROMPETROL” CU INCALCAREA flagranta a tuturor legilor scrise, nescrisa, normativelor in constructii, H.G., ORDINELOR MINISTERIALE etc.
    P.U. G. interzice : construirea, existenta a depozitelor de combustibil in cantitati mari pentru vanzare in zonele de locuit pe tot intravilanul mun. Cluj-Napoca sau „Autorizarea constructiilor in zonele de impact este interzis. Vezin cate proprietati sunt furate si habitatul proprietarilor vietile si sanataea lor sunt in pericol in fiecare clipa. Domnilor nu suntem „roboti” avam discernamant, avem nevoie de un habitat sanatos si normal. Proprietatile noastre sunt sfinte. Nu va lasati prostiti si intimidati. Eu pasnic am vrut sa-mi rezolv problema si am primit amenintari si batjocura de la alesii nostri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.