Miza alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie este una cu mult mai importantă decât cea prezentată în discursurile politice # Misiunea candidaţilor este una cu atât mai dificilă cu cât în joc, pe lângă fotoliul de preşedinte, se află şi soarta politică a ţării din următorii cinci ani # Cel mai probabil, partidele politice perdante îşi vor sancţiona candidaţii
Prezidenţiabilii Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Mircea Geoană vor avea o misiune imposibil de îndeplinit, mai ales că în joc este, pe lângă fotoliul de preşedinte şi fotoliul de lider al partidului. Chiar dacă aparţin unor partide cu trei doctrine diferite, au trei biografii complet diferite, Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu sunt cât se poate de asemănători. Toţi trei sunt actuali sau foşti preşedinţi de partid, toţi trei au reprezentat „alternativa” pentru partidul pe care îl reprezintă, toţi trei au însemnat ideea de modernizare a formaţiunii politice. Dar la fel, cei trei „muşchetari” mai au ceva în comun: în cazul în care nu vor câştiga alegerile, vor sfârşi în tenebrele politicii româneşti, fiind foarte probabil ca ei să fie „maziliţi” de colegii de partid.
Condiţie pentru PDL
Traian Băsescu, actualul Preşedinte al României se bucură de popularitate ridicată în rândul PDL, partid al cărui conducător a fost după ce l-a debarcat pe Petre Roman în anul 2000. Propulsat în 2004 în lupta pentru preşedinţia României după ce l-a înlocuit, în condiţii misterioase, pe Theodor Stolojan, Traian Băsescu a fost liderul care a ajutat partidul din care a provenit să obţină cel mai bun scor electoral de la fondarea formaţiunii. Totuşi, dacă până la finele anului trecut, Băsescu era creditat ca fiind principalul candidat pentru cea mai înaltă funcţie în stat, după o guvernare care nu a mulţumit, actualul preşedinte se situează pe o pantă descrescătoare, fiind foarte probabil să nu mai obţină un nou mandat în fruntea României. PDL este o formaţiune politică extrem de disciplinată, scandalurile din interiorul partidului fiind ţinute, de cel mai multe ori, în spatele uşilor închise. Totuşi, şi în cadrul PDL sunt anumite facţiuni, care nu sunt neapărat de acord ca PDL să se identifice cu Traian Băsescu, iar soarta formaţiunii să fie legată, printr-un „cordon ombilical” de cea a lui Băsescu. Astfel, cel mai probabil, în cazul în care Traian Băsescu nu va reuşi să obţină un nou mandat în fruntea ţării, facţiunile contra vor dori să se „debaraseze” de el pentru a supravieţui pe scena politică. Astfel, în cazul în care Băsescu va pierde alegerile din 22 noiembrie, acesta va fi îndepărtat din partidul în care cel mai probabil se va întoarce.
Rezistenţă
Dacă în cazul lui Traian Băsescu lucrurile sunt cât se poate de clare, situaţia lui Mircea Geoană este una ciudată. Încă de la preluarea mandatului de preşedinte al PSD în 2004, Mircea Geoană a fost centrul a numeroase scandaluri, grupurile din PSD acuzându-l, de cele mai multe ori, de incompetenţă. Totuşi, folosindu-se de capacităţile diplomatice, deprinse în calitatea de angajat al Ministerului Afacerilor Externe, acesta a reuşit să reziste „greilor” din partid precum Vanghelie sau Iliescu, personalităţi cu care s-a aflat de-a lungul timpului într-o serie de conflicte mai mult s-au mai puţin încinse. Cel mai probabil, dacă va pierde alegerile, „baronii” din PSD se vor descotorosi de „prostănac”.
Antonescu, de nivel secund
Actualul lider al PNL, Crin Antonescu, este candidatul, care, deşi poate fi considerat unul dintre cei mai longevivi politicieni români, nu se bucură de o apreciere la fel de mare în rândul partidului care l-a propulsat. Un om politic, care până în 2008 era considerat ca fiind unul de nivel secund, Antonescu a reuşit să obţină, cu presupusul ajutor al lui Dinu Patriciu, preşedinţia partidului şi, implicit, statutul de candidat al liberalilor pentru cea mai înaltă funcţie în stat. În cazul său efectele unui eşec la prezidenţiale ar putea să nu fie atât de devastatoare, deoarece nimeni nu se aşteaptă ca acesta să câştige alegerile.
Oprescu, fără miză politică
Sorin Oprescu, „outsiderul” acestor alegeri, este candidatul care ar putea dărâma calculele făcute până acum. Cu o candidatură depusă pe ultima sută de metri, Sorin Oprescu ar putea reprezenta surpriza acestor alegeri, putând influenţa direct rezultatul prezidenţialelor. Fost membru de bază al PSD, Oprescu a preferat să se „rupă” de partid anul trecut la alegerile locale, fapt ce i-a şi adus fotoliul de primar general al capitalei. Oprescu joacă acum aceeaşi carte, dar pentru el miza este mai mică, în cazul în care va pierde alegerile acesta având „fotoliul” de primar asigurat.
„Geoană nu va avea probleme”
Preşedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus spune că vor exista probleme în partidele ale căror candidaţi au ieşit din cursa pentru preşedinţie. „Orice candidat care pierde alegerile are o problemă cu partidul pe care îl reprezintă. Din punctul nostru de vedere, noi suntem siguri că cel care va câştiga alegerile va fi Mircea Geoană, deci, automat, preşedintele României nu are cum să aibă vreo problemă cu partidul. Noi nu punem problema pierderii alegerilor, deoarece toate sondajele arată că Mircea Geoană va intra în turul doi şi va câştiga alegerile în faţa lui Traian Băsescu. Traian Băsescu, în schimb, va avea o problemă pentru că în momentul când PDL va pierde alegerile, automat impactul în teritoriu va scădea foarte tare şi evident că foarte mulţi vor părăsi partidul. În privinţa lui Crin Antonescu, sunt multe probleme în PNL şi vom vedea în ce măsură partidul este de partea lui sau mai sunt şi liberali care sunt de partea lui Tăriceanu. Sorin Oprescu nu are treabă cu partidele, se va întoarce la Primărie şi va avea timp să se gândească cum o să arate autostrada suspendată”, spune Cuibus.
„Cetăţenii decid”
Deputatul PDL, Mircia Giurgiu crede, încă, în cursul normal al lucrurilor.
„Eu sper că nimeni nu va pierde nimic. Atâta vreme cât fiecare cetăţean poate să candideze la orice funcţie, atâta vreme cât îndeplineşte condiţiile legale, cred că, aşa cum este normal, cineva câştigă şi cineva pierde. Întotdeauna miza este foarte mare, cu atât mai mult anul acesta, dar oricum, cel care va fi ales Preşedinte va trebui să respecte legea, ca şi Parlamentul sau Guvernul. Fiecare dă ce are mai bun, iar cetăţenii vor decide, prin vot, cine va câştiga. Nu ar trebui să asistăm la „pedepse””, este de părere deputatul clujean.
Decapitări
Analistul politic Adrian Ivan este sigur că vom asista la „decapitări” ale principalelor partide politice româneşti, pentru perdanţii alegerilor din noiembrie. „Cu siguranţă toţi vor avea de suferit dacă vor pierde alegerile. Mai puţin Sorin Oprescu care candidează independent şi Vadim Tudor la care nu se aşteaptă nimeni să câştige alegerile. În ceea ce îl priveşte pe Traian Băsescu, dacă ar pierde alegerile, fireşte, s-ar îndepărta de PDL pentru că acolo sunt foarte multe voci care, în subsidiar, îl contestă şi ar profita acum de acest prilej ca să îl îndepărteze. Dar, cunoscând personalitatea lui Băsescu, cred că el singur se va retrage dacă va pierde aceste alegeri. În cazul lui Mircea Geoană, este clar că poziţia sa de lider al partidului va fi pusă sub semnul întrebării dacă nu va câştiga alegerile pentru că şi în PSD mulţi aşteaptă schimbarea lui. În privinţa lui Crin Antonescu lucrurile stau diferit, pentru că el este la început de mandat şi nimeni nu şi-a pus problema ca el să câştige alegerile. Acum se tot discută dacă el va intra sau nu în turul doi. Oricum a realizat foarte mult. A reuşit să ţină PNL în opoziţie cu un procent bun, deşi era un lider nou. Părerea mea este că dintre toţi, Crin Antonescu va avea cel mai puţin de suferit dintre principalii candidaţi la preşedinţie în cazul în care nu va câştiga alegerile”, ne-a declarat Ivan.
„Pierde candidatul, pierde partidul”
Deputatul UDMR, Mate Andras Levente crede că, atâta timp cât se lucrează în echipă nu se poate sancţiona doar o singură persoană pentru un eşec. „Nu cred că vom avea probleme de sancţionare a celor care au candidat în vreun partid. Din câte am văzut la fiecare formaţiune politică, fiecare candidat lucrează cu o echipă. Deci, dacă pierde candidatul pierde şi partidul şi nu cred că se va pune problema vinovăţiei unei singure persoane din moment ce se lucrează în echipă”, spune deputatul.
Cursă pentru notorietate
Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară este de părere că aceste alegeri nu va duce la sancţionarea perdanţilor, ci, dimpotrivă, aceştia vor câştiga notorietate. „După părerea mea, faptul că unii vor pierde alegerile nu înseamnă sfârşitul carierei politice a niciunuia dintre ei. Din contră, această campanie electorală va aduce o notorietate crescută pentru fiecare dintre candidaţi, ori în politică contează acest lucru. Toţi sunt candidaţi relativ tineri, înafară de Traian Băsescu şi au cariera politică deschisă în faţă”, ne-a declarat Nicoară.
Simona Curcian-Maleş
Bomba Tise va exploda luni dimineata, 9 noiembrie. Abuzul in serviciu si deturnarile de fonduri vor fi capetele de acuzare ale Procuraturii in viitorul caz Alin Tise. Daca mai exista lege in tara asta, de luni dimineata asa zisul „stapan” al Judetului Cluj ar trebui sa raspunda la intrebari. In fata procurorilor si in fata cetatenilor.