Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a cheltuit în trei ani, începând din 2006, doar trei milioane de euro din împrumutul de 110 milioane de euro, luat pentru realizarea reformei în Justiţie. În acest caz, România este pe punctul de a pierde aproape 100 de milioane de euro, proveniţi de la Banca Mondială, deoarece nu a avut capacitatea de a-i utiliza până în prezent. În timp ce instanţele din ţară au nevoie de reparaţii sau chiar de modernizări, banii destinaţi pentru aşa ceva stau în conturile Ministerului Justiţiei.

În cadrul unei dezbateri care a vut loc la Cluj-Napoca, Ruxandra Costache, expert al Băncii Mondiale, a declarat că statul român a primit acum trei ani un împrumut de 110 milioane de euro de la Banca Mondială, care are ca scop modernizarea sistemului din justiţie, însă aceşti bani s-ar putea pierde. „Dacă nu vor fi folosiţi până în aprilie 2011, banii vor fi returnaţi finanţatorului. Paradoxal, eu vorbesc despre bani care există şi care nu se cheltuiesc, bani destinaţi sistemului judiciar”, a declarat Ruxandra Costache. Până în acest moment, Ministerul Justiţiei a cheltuit doar 3,5 milioane de euro pentru construirea unor sedii noi de instanţe la Iaşi, Orşova şi Tulcea, iar o parte din bani au fost destinaţi realizării noilor Coduri, dar şi pentru studiile de impact ale acestor legi.

Uite banii, nu-s banii

Împrumutul primit de la Banca Mondială a fost împărţit în patru componente, mai exact pentru reabilitarea infrastructurii instanţelor (70 de milioane de euro), întărirea capacităţii administrative a instanţelor (11.05 milioane de euro), sistem de informare la instanţe (21 de milioane de euro) şi dezvoltarea instituţională a instituţiilor judiciare (şase milioane de euro). Potrivit expertului bancar, România a cheltuit doar trei procente din acest împrumut, iar ţara noastră are şanse mici ca până în aprilie 2011 să cheltuie toată suma, deşi în prezent plăteşte dobândă după aceşti bani. “La ora actuală, după trei ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a acestui împrumut, suma cheltuită efectiv este de aproximativ patru milioane de euro. În aprilie 2011 suma va fi anulată şi retransmisă Băncii Mondiale. În acest moment este nerealist să afirmăm că se va cheltui întreaga sumă a împrumutului”, a afirmat Costache. Astfel, până în octombrie 2009, România a cheltuit 3,35 milioane de euro, în timp ce până în luna iunie a acestui an suma cheltuită a fost de doar 1,21 milioane de euro. Cu toate că ar exista posibilitatea ca România să primească o extensie a termenului de utilizare a împrumutului, în cazul ţării noastre acest lucru ar fi aproape imposibil, deoarece gradul de implementare a proiectelor este nesatisfăcător. “Evaluarea implementării proiectelor se realizează de către bancă în mod gradual, de la intrarea în efectivitate a unui împrumut. În funcţie de gradul de implementare a unui împrumut se poate acorda o extensie a acestuia, dar această extensie este acordată, desigur şi în funcţie de acest grad de implementare. În România, gradul de implementare a acestui proiect este nesatisfăcător”, a continuat Ruxandra Costache.

Judecătoria Turda „în aer”

Împrumutul de 110 milioane de euro ar putea ajuta şi o parte din instanţele clujene. Printre instanţele din ţară care ar fi trebuit construite se numără şi sediul nou al Judecătoriei Turda. Instanţa din Turda a funcţionat până de curând într-o clădire veche de 300 de ani, imobil care reprezenta un adevărat pericol atât pentru angajaţii instituţiei, cât şi pentru oamenii care îi călcau pragul. Nu de puţine ori bucăţi din tavanul sălilor s-au prăbuşit, iar reprezentanţii Tribunalului Cluj au mutat instanţa într-o clădire a unei bănci din Turda, aceasta fiind doar o soluţie provizorie. În cazul în care România va pierde împrumutul, Judecătoria Turda va avea şanse slabe de a se muta într-un sediu nou. „În prezent instanţa din Turda se află cu titlul de chirie în clădirea unei bănci. Nu am fost încă anunţat despre o eventuală modificare sau deblocare a fondurilor pentru modernizarea fostului sediu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Turda, Vasile Botiş. Totodată, şi Tribunalul Cluj era pe lista instanţelor care aveau nevoie de renovări şi modernizări cu bani din acest împrumut. Pentru Tribunalul Cluj erau prevăzute lucrări de mansardare a unui corp din clădire. Atât magistraţii din toată ţara, cât şi cei clujeni au intrat în grevă şi din cauza condiţiilor improprii în care lucrează: săli de judecată prea mici, care sunt într-o stare proastă, clădiri retrocedate sau degradate şi tehnica necorespunzătoare pe care o deţin.

Început… fără sfârşit

Aproximativ 70 de milioane de euro au fost destinaţi pentru reabilitarea a 20 de instanţe din întreaga ţară. Însă, până acum au fost semnate doar opt contracte, în valoare totală de 7,8 milioane de euro. Lucrările au început la Tribunalul din Maramureş, la Judecătoria Vatra Dornei, Orşova şi Vişeul de Sus, unde cheltuielile au ajuns doar la suma de 680.000 de euro, din cei 4,7 milioane de euro. Restul instanţelor din România sunt în stadiul de aşteptare. Instanţele pentru care lucrările au început deja, se aşteaptă să fie finalizate abia între 2011 şi 2013, când banii s-ar putea să nu mai existe în conturile statului român. Chiar şi preşedintele Traian Băsescu a criticat MJ pentru că nu a ştiut să folosească eficient creditul pe care l-a avut la dispoziţie pentru dotarea instanţelor. „Domnilor, aveţi 110 milioane de euro la dispoziţie, aţi cheltuit un milion de euro în doi ani. Dacă cerem unui agricultor să facă proiect finanţabil şi agricultorul reuşeşte să facă proiect, oare oameni cu pregătire de judecători, de procurori, de ce au probleme să realizeze proiecte de atragere a fondurilor?”, a declarat Băsescu.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.