Cel mai probabil, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale se vor „lupta” Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Preşedintele va fi ales în funcţie de partidul care primeşte sprijinul UDMR. Primul „troc electoral” pentru turul al doilea: Geoană susţinut de PNL în schimbul funcţiei de preşedinte al Senatului pentru liberali
Politica, arta compromisului
Negocierile pentru cel de-al doilea tur de scrutin se intensifică în acest context pe zi ce trece, iar candidatul cu cel mai „puternic” simţ diplomatic va fi câştigătorul fotoliului prezidenţial. De fapt, această campanie se transformă din ce în ce mai mult într-o luptă între două partide, respectiv între două persoane. Un exemplu de gest care ar putea fi interpretat ca o strategie pentru cel de-al doilea tur de scrutin este propunerea actualului preşedinte Traian Băsescu ca viitorul guvern să fie unul de dreapta, format din PNL şi PDL. Acest gest încearcă să atragă sprijinul simpatizanţilor liberali de partea lui Băsescu. În momentul de faţă cursa politică devine una diplomatică, în care candidatul şi partidul care negociază cel mai bine va ieşi câştigător.
Cum se împart voturile
În momentul de faţă PNL are repartizat, conform sondajelor, aproximativ 20% din voturile românilor care ar participa la scrutin, electorat care s-ar împărţi, în al doilea tur de scrutin, între Geoană şi Băsescu. Chiar dacă, conform înţelegerilor din cadrul actualei pseudo-alianţe dintre PSD şi PNL, ar fi normal ca Antonescu să-l susţină pe Mircea Geoană în turul doi, cel mai probabil acesta nu va reuşi să motiveze mai mult de 60% dintre votanţii săi să-l aleagă pe liderul PSD. Astfel, din totalul de 20% dintre voturile electoratului cel mai probabil 60% vor ajunge către Mircea Geoană şi 40 de procente către Traian Băsescu. Astfel, Traian Băsescu ar avea 38 de procente şi Mircea Geoană 40. Din cele şapte procente pe care le-ar putea realiza Sorin Oprescu, cel mai probabil acesta va „oferi” 4 % către Mircea Geoană în timp ce trei procente vor „merge” către Traian Băsescu. În acest context, Traian Băsescu ar putea ajunge la 41 de procente, iar Mircea Geoană la 44% din opţiunile electoratului. Din cele şapte procente pe care le va realiza Corneliu Vadim Tudor, aproximativ 5% va ajunge către Traian Băsescu şi două procente din opţiunile electoratului vor merge către Mircea Geoană. În această situaţia Traian Băsescu s-ar situa la egalitate cu Mircea Geoană, amândoi obţinând 46% dintre voturi. George Becali va obţine, cel mai probabil, conform sondajelor de opinie aproximativ 3% din voturile românilor care vor participa la scrutinul din 22 noiembrie, iar aceste voturi vor fi împărţite, cel mai probabil, în mod egal între Traian Băsescu şi Mircea Geoană. De asemenea, opţiunile celor care vor vota pentru un alt candidat în primul tur al alegerilor se vor împărţi în mod egal între candidaţii PDL şi PSD. Astfel, Mircea Geoană va obţine, la finele primului tur de scrutin, acelaşi procentaj ca şi Traian Băsescu, amândoi cu 48 de procente din opţiunile electoratului.
Principala miza: UDMR
Principala „armă” în cel de-al doilea tur de scrutin sunt voturile electoratului UDMR. Cele patru procente, care conform sondajelor „li se cuvin” maghiarilor sunt cele mai importante în cursa prezidenţială, deoarece UDMR este partidul care decid de fapt cine va fi următorul preşedinte al României. În momentul de faţă toate partidele poartă negocieri cu reprezentanţii UDMR pentru a primi votul de încredere al electoratului maghiar. Deputatul UDMR Mate Andreas Levente consideră că există posibilitatea în momentul de faţă chiar ca Hunor Kelemen, candidatul UDMR pentru fotoliul prezidenţial, să ajungă în al doilea tur de scrutin cu Antonescu. „Noi negociem cu toate partidele în momentul de faţă pentru al doilea tur de alegeri, dar asta nu înseamnă că nu excludem posibilitatea ca Hunor Kelemen să ajungă în turul al doilea cu Antonescu”, a spus Mate.
Băsescu, cel mai bun preşedinte pentru judeţul Cluj
Liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila, a declarat că săptămâna aceasta va fi decisivă pentru al doilea tur de scrutin. De asemenea, Laszlo consideră că Traian Băsescu ar putea fi o variantă bună de preşedinte pentru judeţul Cluj, deoarece atât în municipiul Cluj-Napoca cât şi în judeţul Cluj la putere sunt reprezentanţi ai PDL. „Aş compara situaţia în care UDMR îi dă voturile unui anumit partid în turul al doilea cu aruncarea unei monede în sus şi căderea ei pe cant. Eu apreciez că avem şanse de 49% să stăm pe partea greşită şi 51% să nimerim partea cea bună. Cred că în următoarele zile vom fi mai deştepţi, în urma unor negocieri la nivelul conducerii partidelor. Părerea mea este că voturile noastre din Parlament vor decide cine va guverna şi tot cu voturile noastre se va decide cine va deveni preşedinte. Nu pot să mă pronunţ. Este şi o variantă ca pentru judeţul Cluj să fie ales un preşedinte din partea PDL, însă în momentul de faţă nu am certitudinea că el va câştiga”, a declarat liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila.
Propuneri „frumoase” pentru UDMR
Consilierul local UDMR Molnos Lajos consideră că dacă Geoană şi Băsescu vor ajunge în turul al doilea, cei doi îşi vor împărţi electoratul maghiar. „Noi aşteptăm prima dată să se încheie primul tur şi pe urmă vedem. Am spus că vom susţine pe cine ne oferă mai multe drepturi. Vor fi nişte oferte foarte „frumoase” pentru voturile noastre. Acum suntem în coaliţie cu PSD şi PNL, deci înseamnă că suntem mai aproape de cele două partide, dar nu excludem din calcul o alianţă cu PDL. Cele mai mari şansă pentru voturile noastre le-ar putea avea Crin Antonescu, dar eu nu cred că el va ajunge în turul doi. Secuimea este supărată pe Traian Băsescu, datorită declaraţiilor pe care le-a făcut despre anumite subiecte legate de maghiari, însă cred că voturile s-ar împărţi în mod egal între Băsescu şi Geoană”, a declarat, Molnos Lajos.
PNL nu susţine pe nimeni
Oficialii PNL au susţinut că în cazul în care vor ajunge în turul doi, vor aşteapta voturile de la oamenii cu bun simţ şi că nu vor face „trocuri” electorale. „Dacă vom ajunge în turul al doilea aşteptăm voturile oamenilor cu bun simţ care vor o schimbare în bine. Noi nu ne adresăm doar publicului liberal, ci tututor românilor care vor o schimbare. În cazul în care nu vom ajunge în al doilea tur, Crin Antonescu a declarat că nu va susţine un alt candidat”, a declarat deputatul PNL Tudor Chiurariu.
Reprezentanţii PDL susţin că în turul al doilea, Traian Băsescu v-a fi votat de majoritatea românilor, dar şi a maghiarilor. De asemenea, democrat-liberalii se aşteaptă să primească şi voturi de la electoratul liberal. „Cred că în cel de-al doilea tur de scrutin Traian Băsescu va primi votul tuturor românilor de etnie română şi maghiară. Maghiarii aşteaptă fapte şi susţinere şi au şi primit şi vor primi acest lucru de la Traian Băsescu. Actualul PNL nu reprezintă nevoile electoratului liberal, după cum se ştie că de-a lungul timpului au mai migrat oameni de la ei către PDL”, a declarat Petru Călian, deputat PDL.
PSD cu susţinere oficiala
Tiberiu Hrihorciuc