Proiecte „grandioase”, lipsite de ajutor. Dezvoltatorii imobiliari sunt depăşiţi de criză. Clujenii mai aşteaptă după mall-uri

Proiectele imobiliare care trebuiau să transforme Clujul, s-au amânat în ultimii ani din cauza crizei economice. Investitori cu „potenţial” au ales să amâne proiectele imobiliare pe care le aveau în plan datorită lipsei de lichidităţi de pe piaţă. Ca un „ajutor” la această lipsă de lichidităţi, dezvoltatorii care s-au „încăpăţânat” să îşi continue planul s-au „izbit” de refuzul băncilor de a le acorda credite. Astfel, proiecte precum Akademia Center, Atrium Center, Ramada Hotel, Sigma Tower, dar şi alte posibile investiţii „răsunătoare” au fost „abandonate” pentru moment. Un calcul rapid pentru aceste proiecte arată că aproape un miliard de euro trebuiau investiţi în aceste construcţii, bani care s-au „evaporat” din cauza celebrei crize economice.

Cartierul Tineretului, investiţie de peste 500 de milioane de euro

Cartierul Tineretului, este un proiect imobiliar realizat în parteneriat public-privat, în care Consiliul Local deţine 51 %, restul de 49 % aparţinând societăţii Polus Real Estate. Această firmă a fost creată de concernul TriGranit. Pentru acest concern, Cartierul Tineretului este primul proiect rezidenţial dezvoltat în parteneriat, pe piaţa românească. Cu toate că nu au depăşit termenul de execuţie, care este de cinci ani, în ultima perioadă lucrările pe acest şantier stagnează. În cel mult trei ani, Cartierul Tineretului ar trebui să ofere aproximativ 6.000 de locuinţe, adică o investiţie de 510 milioane de euro.

Atrium Center, „groapa” din centrul oraşului

Mall-ul care trebuia să se ridice pe terenul fostei fabrici de confecţii Tricotaje Someşul, Atrium Center, a fost şi el amânat. Iniţial, reprezentanţii companiei estimau că lucrările la centrul comercial se vor încheia în al doilea semestru al anului 2010. Şi în acest caz, “socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg”. Pe fondul crizei economice, reprezentanţii Atrium Center au anunţat, la începutul acestui an, că termenul de realizare a mall-ului a fost prelungit cu cel puţin nouă luni, adică până în martie 2011. Lucrările la Atrium Center nu au început încă, mai mult, potrivit unor surse, dezvoltatorul acestui proiect rezidenţial nu a efectuat nici plăţile pentru firma care a oferit consultanţă pentru obţinerea autorizaţiilor necesare. Spaţiul de care dispune Atrium Center este de 18.000 de metri pătraţi, pe care urma să se construiască un hotel de patru stele, un business center cu o suprafaţă de aproximativ 8.500 de metri pătraţi, spaţii comerciale care se întind pe circa 33.000 de metri pătraţi şi nu mai puţin de 900 de locuri de parcare. Suprafaţa totală a proiectului urma să aibă, potrivit planului iniţial, peste 94.000 de metri pătraţi. Investiţia estimată a proiectului este de aproximativ 120 de milioane de euro. Partenerul Atrium Center pentru proiectele din România este fondul Carpathian, fostul Dawney Carpathian, care a făcut parte din Dawney Day Group, firmă care a intrat în incapacitate de plată în anul 2008.

Sigma Towers, turnuri invisibile

Sigma Towers urma să fie un ansamblu multifuncţional, construit în parteneriat de Paszkany Arpad şi operatorul internaţional „Starwood Hotels & Resorts Worlwide Inc.”. Potrivit planului iniţial, proiectul implica două turnuri de 24 de etaje, în care erau găzduite birouri, primul hotel Sheraton din România, „Sheraton Cluj” şi 110 apartamente de lux. Astfel, proiectul urma să se întindă pe o suprafaţă de peste două hectare şi o arie construită de 120.000 de metri pătraţi. Construcţia primului turn din Sigma Tower trebuia să înceapă în septembrie 2008, iar valoarea la care era estimat acest turn este de aproximativ 120 de milioane de euro. Nici acest proiect imobiliar nu a fost demarat, cu toate că termenul de începere a lucrărilor a fost depăşit cu mai bine de un an.

Resident Park, în aşteptare

În luna decembrie a anului trecut, Octavian şi Călin Buzoianu, proprietarii hotelului de cinci stele Opera Plaza din Cluj-Napoca, au amânat pentru 2009 începerea lucrărilor la proiectul Resident Park. Acesta urma să fie realizat pe terenul fabricii de dulciuri Feleacul. Suprafaţa totală a proiectului urma să fie de aproximativ 100.000 de metri pătraţi, în care să fie îmbinate spaţiile comerciale cu birouri şi nu în ultimul rând, un segment rezidenţial. Investiţia fraţilor Buzoianu se ridica la circa 35 de milioane de euro. Potrivit unor declaraţii făcute la sfârşitul anului trecut, construcţia trebuia să se “înalţe” anul acesta, dar pe tema crizei aceasta întârzie să apară.

Akademia Center, “când a face plopu` pere”

Akademia Center, un alt proiect imobiliar “grandios” trebuia realizat de Nisco Invest. Această investiţie urma să fie făcută pe o suprafaţă de peste 40.000 de metri pătraţi şi un buget de peste 30 de milioane de euro. Akademia Center este construit în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj. Chiar dacă a stârnit o serie de controverse, CJ Cluj a concesionat societăţii Nisco Invest, în anul 2006, un teren de circa 8.000 mp chiar în centrul Clujului, pentru construirea mall-ului. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, unul dintre punctele cheie ale licitaţie a fost termenul de predare, astfel încât prelungirea acestuia nu este acceptată de reprezentanţii CJ Cluj. “Din punct de vedere al raporturilor contractuale dintre noi şi Nisco Invest, am primit o solicitare din partea acestora de a prelungi perioada de începere şi finalizare a lucrărilor şi de modificare a unor clauze contractuale, iar noi le-am răspuns că este în afara contractului de bază, ca atare am respins solicitarea lor. Din moment ce perioada de executare a fost punctată, a fost un element care a dus la câştigarea licitaţiei, noi nu putem să modificăm acest termen care a influenţat acordarea contractului către Nisco. Ar însemna să bulversăm şi să distorsionăm rezultatul licitaţie. Urmează să se desfăşoare construcţia conform înţelegerii iniţiale şi a licitaţiei făcute. În măsura în care ei nu îşi îndeplinesc obligaţiile din contractul de bază, noi vom lua în considerare rezilierea contractului şi tot ceea ce este stipulat în acesta. Nu avem nicio problemă să iniţiem astfel de demersuri”, a declarat Alin Tişe. Cu toate acestea, Nisco Invest nu are cum să termine construcţia mall-ului până la finele acestui an. În vara acestui an, reprezentanţii companiei anunţau că Akademia Center va fi “livrat” cel mai devreme în primul trimiestru din 2011.

Badiu perseverează în “probleme”

Hotelul Ramada trebuia să fie inaugurat în luna octombrie, cel târziu noiembrie 2008. La un an după data de „inaugurare” a hotelului, şantierul din parcul Tetarom I nu s-a finalizat. Hotelul Ramada din Cluj-Napoca urmează să dispună de aproximativ 120 de camere, două restaurante, terasă, piscină şi toate facilităţile necesare unui hotel din lanţul Ramada. Investiţia în această construcţie depăşeşte 15 milioane de euro. Hotelul Ramada este construit de către CBC Development Design. Din acţionaratul acestei companii face parte şi Nicolae Badiu, implicat în scandalul imobiliar Europort de pe Calea Baciului.

Cunoscutul Continental nu se poate valorifica

Hotelul Continental, o clădire simbol din centrul Clujului, urma să fie reabilitat şi să se transforme într-un mall. Oficialii PM&Pertmaster au declarat la sfârşitul lunii iulie că vor demara lucrările pentru reabilitarea vechiului imobil în aproximativ o lună. „Într-o lună vom începe lucrările la hotelul Continental, iar prima dată ne vom ocupa de faţadă şi de acoperiş”, a declarat Daniel Boca în luna iulie. Proprietarii hotelului, firma Ardeleana SA, au efectuat mai multe studii de piaţă până să decidă ce vor face cu imobilul. Din cauza finanţării, proiectul a fost oprit timp de o lună. “Dacă înainte a existat o problemă legată de finanţare, în momentul de faţă proprietarul dispune de fonduri şi vom demara proiectul în cel mai scurt timp”, a explicat Boca. Singurul lucru care mai urmează să fie făcut în următoarea lună, până la începerea lucrărilor, este găsirea unei firme care să realizeze construcţia. “Acum suntem în căutarea unei firme care să se ocupe de construcţie, să realizeze proiectul conceput de noi. În momentul de faţă, sunt şase firme în joc pentru a reabilita vechiul Hotel Continental”, a continuat manging partnerul PM&Pertmaster. Cu toate acestea, lucrările la galeriile comerciale de lux din hotelul Continental întârzie să înceapă.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.