Geoană dă vina pe PDL pentru greşeala PSD

 Proiectele PNL, în „grădina” PSD

 „Băsescu a folosit mandatul de cinci ani pentru distrugere”

Caravana „Din dragoste pentru fotoliul prezidenţial” l-a adus pe Mircea Geoană la Cluj. Săptămâna trecută, candidatul PSD pentru funcţia de preşedinte a venit să le explice clujenilor cât de bine o vor duce românii sub conducerea lui.

Însoţit de preşedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus şi de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Ilie Sârbu şi Constantin Niţă, Geoană şi-a însuşit programe locale care nu aparţin PSD. Prezent la Cluj-Napoca, Geoană nu a fost nevoit să atace PNL, dar fără nicio problemă, partidul şi-a însuşit proiectele liberalilor, pe care administraţia „portocalie” le-a lăsat în „conturile” PNL. De departe cea mai „jenantă” acuzaţie a fost făcută cu privire la costurile Autostrăzii Transilvania, pe care PSD o pune în „cârca” PDL, cu toate că acest contract a fost semnat în mandatul fostului premier social-democrat, Adrian Năstase.

Minciuna „supremă”

Preşedintele PSD, Mircea Geoană a declarat răspicat faptul că preţul Autostrăzii Transilvania s-a mărit din cauza PDL. În vara acestui an, avocatul CNADNR, Ioan Băraş, declara în exclusivitate pentru Gazeta de Cluj faptul că România a semnat cu Bechtel un contract care îi permitea acestei companii să ceară oricât, iar statul este obligat să plătească, fără drept de apel. „Statul s-a încărcat de obligaţii, Bechtel nimic. Dacă Bechtel doreşte o soluţie care mă costă pe mine ca stat cu 80 % mai mult decât s-ar face o ocolire, a trebuit să plătim. Pot să termine autostrada în 2013 sau pot să abandoneze şi să intre în faliment în 2012 şi eu nu pot să zic nimic. Trebuie să plătesc cât îmi facturează ei. Dacă doresc să facă km de autostradă cu 1000 de euro, îl face cu 1000 de euro, dacă vor să-l facă cu 100.000 de euro, sau cu 100 de milioane, atât trebuie să-l plătesc. […] Personal l-am citit şi este un act de 300 şi ceva de pagini care cuprinde exclusiv drepturile Bechtel. […] Noi avem dreptul să plătim, să plătim şi iar să plătim”, a declarat Ioan Băraş. Varianta lui Geoană este departe de acest adevăr. „Uitaţi-vă puţin la Autostrada Transilvania, cel mai important proiect de modernizare şi de conectare a acestei importante regiuni a României cu occidentul democratic dezvoltat, cu care facem atât de mult comerţ şi de care depind atât de multe locuri de muncă din România. Am lăsat la cheie în 2004 un proiect care costa 5,5 milioane de euro pe km construit. Astăzi, după cinci ani de întreruperi şi de scandal, aceeaşi autostradă întârziată cu ani de zile, costă 11 milioane de euro pe km construit. Sută la sută scumpire. Acesta este preţul celor cinci ani irosiţi de către România. Clujeni, vă spun, încă cinci ani cu Băsescu înseamnă încă cinci ani irosiţi pentru România, nu mai avem luxul să pierdem timpul pentru România, fiecare secundă contează”, a susţinut Geoană. Întrebat de reporterii Gazetei de Cluj dacă situaţia nu este „puţin” diferită şi dacă nu prevederile contractului încheiat de PSD au condus la această situaţie, Mircea Geoană a răspuns, vizibil iritat, „Ei, da…”, acesta refuzând, în continuare, discuţii pe marginea altor subiecte.

Golden Blitz, responsabil pentru situaţia agriculturii

O altă problemă imputată „portocaliilor” face referire la situaţia critică din agricultura românească. Mircea Geoană dă vina pe „gaşca de la Golden Blitz” pentru lipsa subvenţiilor. „Nu sunt bani pentru subvenţiile pentru agricultură din această toamnă pentru că printr-o rectificare de buget s-au dus banii care trebuiau să vină pentru agricultură la şmecheriile lui Berceanu şi a găştii de la Goden Blitz”, susţine social-democratul. Aceste afirmaţii au fost făcute în prezenţa fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu. Acesta s-a aflat în fruntea acestui minister până la începutul lunii octombrie, dată la care problema subvenţiilor trebuia rezolvată, deci rolul lui Berceanu, ca ministru interimar, nu trebuia să fie fundamental. Mai mult, secretarul general al Ministerului Agriculturii, Miron Moldovan, declara la sfârşitul lunii august faptul că până în 10 octombrie se vor acorda avansurile pentru subvenţii „Interesul nostru este să acordăm cât mai repede avansul, banii există. Este vorba de aproximativ 650 de milioane de lei, bani pe care Ministerul Finanţelor ni-i va aloca sub forma unui împrumut, aşa cum s-a întâmplat şi în 2008. Deci noi prefinanţăm, după care UE ne acordă banii. Uniunea Europeană ne-a dat termen limită de primire a banilor a treia zi lucrătoare din a doua lună de plată, deci interesul nostru este să acordăm avansul cât mai repede pentru a putea recupera banii de la UE cât mai repede, să îi putem recupera până la sfârşitul anului. Noi avem obligaţia să recuperăm de la UE banii până la sfârşitul anului şi să rambursăm împrumutul. Asta înseamnă că, până în 10 octombrie, trebuie să acordăm toate avansurile pentru a putea recupera în acest an banii de la UE”, a menţionat Moldovan.

Cuibus îşi însuşeşte proiecte PNL

Preşedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus, le-a vorbit susţinătorilor PSD despre proiectele pe care acest partid le-a demarat la nivel local. Mai precis, Cuibus a menţionat trei proiecte importante, dar două dintre ele au fost iniţiate de PNL. Atât parcurile industriale Tetarom, cât şi modernizarea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca au fost proiecte iniţiate în mandatul preşedintelui PNL Cluj, Marius Nicoară. Potrivit lui Cuibus, „administraţia portocalie” îşi asumă proiecte care nu le aparţin. „La Cluj, alocările de fonduri se fac dictatorial, după modelul de la Cotroceni, în totalul dispreţ al nevoilor cetăţenilor. Administraţia portocalie face ce ştie mai bine, minte şi inaugurează proiecte care nu le aparţin. Marile proiecte ale Clujului, pe care şi le asumă cu neruşinare, Aeroportul, parcurile industriale sau Autostrada Transilvania nu sunt proiectele lor. După ce au făcut tot ce le-a stat în putinţă să împiedice realizarea acestora, astăzi mint cu neruşinare şi se laudă cu ele. Nu au fost de acord cu dezvoltarea aeroportului, dar s-au înghesuit la inaugurare, iar apoi au vrut să îl privatizeze. Nu au crezut în proiectul Tetarom, dar l-au luat de-a gata. Nu au dorit autostrada şi au anunţat deja că după tăierea panglicii nu o să o continue. Portocalii nu pot şi nu doresc să continue aceste proiecte, dar PSD Cluj nu mai tace şi nu mai aşteaptă, pentru că aceste proiecte sunt proiectele noastre, pentru care PSD s-a luptat şi pe care PSD le-a demarat”, a susţinut Cuibus. Cu toate acestea, din declaraţia aceasta, rezultă cât se poate de clar faptul că şi PSD îşi asumă programe care nu le aparţin. În acelaşi context, Cuibus a afirmat faptul că Mircea Geoană crede în calitatea procesului educaţional. „Locuitorii unui centru universitar nu pot vota un preşedinte care nu pune preţ pe învăţătură şi le spune că şcoala românească scoate tâmpiţi. Mircea Geoană crede că succesul României depinde de calitatea învăţământului”, a afirmat Cuibus. Cu toate acestea, la fel ca şi în cazul Ministerului Agriculturii, PSD a avut prin Ecaterina Andronescu, „frâiele” Ministerului Educaţiei. În mandatul acesteia, problemele din educaţie nu s-au apropiat, aparent, de o posibilă rezolvare.

Atac la Băsescu

Pe lângă aceste chestiuni, atacurile la adresa lui Traian Băsecu au fost constante şi consistente. Geoană a afirmat că proiectul de preşedinte a lui Băsescu este răfuiala şi vendeta, iar cinismul lui nu are limite. „Pot să vă întreb care este proiectul preşedintelui Traian Băsescu pentru următorii cinci ani de zile? Există vreo notă pozitivă în campania sa? Există măcar un cuvânt despre lupta împotriva crizei şi salvarea locurilor de muncă? Există vreun cuvânt despre o viaţă decentă pentru bătrânii noştri? Nu, există numai răfuială, scandal, vendetă şi ceea ce reprezină virusul cel mai mare al naţiunii, vrajba şi învrăjbirea naţională. […] Observaţi cum l-a tratat preşedintele Traian Băsescu pe primul ministru Emil Boc, care i-a fost atât de devotat, uneori cu preţul călcării în picioare a propriei sale personalităţi. L-a folosit şi l-a aruncat ca pe o coajă stricată şi la inventat pe Croitoru, acum pe Negoiţă. Toţi cei care au încercat să îl slujească pe Traian Băsescu s-au trezit cu un cuţit băgat pe la spate, singura recunoştinţă fiind aceea de a-l fi servit şi a fi fost folosit şi aruncat. […] Traian Băsescu este atât de cinic încât nu are nicio limită în a sacrifica interesul pensionarilor şi a bugetarilor şi a credibilităţii noastre internaţionale faţă de FMI şi faţă de Comisia Europeană şi Banca Mondială. […] Băsescu a folosit mandatul de cinci ani pentru distrugere, pentru scandal şi răfuială politică. Nu ne putem prezenta cu un model moral care lasă de dorit. Nu ne putem prezenta cu un preşedinte care este ignorat la întâlnirile şefilor de stat din Europa. Iată ce se întâmplă când ai un preşedinte certăreţ în România”, a afirmat Geoană.

Silvia Boncuţiu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.