Sumele rezultate ca diferenta între taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule si taxa pe poluare pentru autovehicule pot fi recuperate în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de restituire, însotita de actele doveditoare, potrivit normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 50/2008 aprobate marti de Executiv.
Potrivit sefului Directiei Taxe Vamale si Accize din Ministerul Economiei si Finantelor, Mihai Hura, cu cât un autoturism are mai multi kilometri rulati si dotari mai putine, cu atât va fi mai mica valoarea taxei de poluare auto pe care va trebui sa o plateasca proprietarul. El a explicat ca s-a avut în vedere un autovehicul standard care a parcurs, în medie, 15.000 de kilometri/an, care întruneste conditiile de trecere a inspectiei tehnice si are un grad de dotare standard (aer conditionat, airbag, ABS). În functie de aceste elemente pot fi acordate, prin norme, reduceri suplimentare fata de grila din anexa 4 a ordonantei, luându-se în considerare distanta parcursa, daca este o alta vechime decât cea înscrisa în documente si contribuabilul demonstreaza acest lucru, dar si daca aspectul interior sau exterior este sub standard.
'Prin acordarea acestor reduceri suplimentare nu facem decât sa respectam principiul impus de Comisia Europeana, în sensul ca taxa trebuie sa scada în acelasi ritm cu valoarea de piata a autoturismului. Deci, atâta timp cât el nu are aer conditionat, nu are ABS, nu are airbag este clar ca valoarea lui este mai mica, iar taxa trebuie sa fie si ea mai mica', a declarat Mihai Hura.
Taxa poate fi contestata
Totodata, normele prevad posibilitatea ca persoana nemultumita de acordarea reducerii prevazute de lege sa poata contesta taxa ca atare, suma pe care a platit-o sau pe care fiscul i-a spus ca o are de platit. Normele de aplicare prevad si cazuri de restituire a sumelor reprezentând diferente de taxe platite, aici existând doua categorii. Una se refera la diferenta dintre taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule practicata în prezent si prevazuta în Codul Fiscal si taxa rezultata din OUG nr. 50/2008, iar cea de-a doua categorie de restituiri vizeaza sumele provenite din valoarea reziduala a taxei platite.
'Asta înseamna ca scoaterea din parcul national a autovehiculelor pentru care s-a platit taxa fie prin export, fie prin livrare, prin transfer în alt stat membru, fie prin distrugeri accidentale, dar pentru care s-a platit fie taxa de înmatriculare, fie taxa de poluare, pot beneficia de restituire pentru valoarea reziduala', a precizat Hura. Potrivit acestuia, sumele pot fi restituite în termen de 45 de zile prevazute de Codul Fiscal de la depunerea cererii însotite de documentatia prevazuta de normele metodologice, care 'nu este stufoasa'. Banii vor putea fi primiti fie într-un cont indicat de beneficiar, fie vor fi virati la Trezoreria din raza de resedinta a contribuabilului.
În ceea ce priveste masinile vândute dupa achitarea taxei auto, Hura a explicat ca vânzatorul si-a recuperat practic prin pretul de vânzare si contravaloarea sau 'bucata de taxa' care ramâne pâna la exploatarea autoturismului respectiv, banii putând fi ceruti de cel care a înmatriculat masina.
În ceea ce priveste o estimare a sumelor care ar trebui returnate, Mihai Hura a spus 'ca nu s-a urmarit aceasta problema'. 'Sumele pot varia de la 30-40 de euro pâna la 2.000-3.000 de euro. Cert este ca la autoturismele noi înmatriculate în aceasta perioada nu este vorba de restituire pentru ca taxa este putin mai mare decât cea prevazuta în Codul Fiscal si care se aplica în prezent', a subliniat el. Reprezentantul MEF a afirmat ca în 2007 s-au încasat din taxa de poluare auto circa 230 de milioane de euro, iar anul acesta, circa 70 de milioane de euro. 'Deci, este vorba de circa 300 de milioane de euro încasati, dar nu se vor restitui integral, suma fiind mult mai mica. Pentru masinile noi se restituie zero lei. Având în vedere ca trei sferturi din masinile înmatriculate sunt noi, putem spune ca este vorba de o suma foarte mica', a spus el. Executivul a aprobat, marti, în sedinta de Guvern, normele de aplicare a OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule. Astfel, începând cu 1 iulie, va fi instituit un nou sistem de calcul al acestei taxe si o procedura de returnare a unei parti din suma deja platita de cei care au achitat taxa în baza prevederilor legii actuale.
(A.R.)