Parlamentarii preferă o săptămână de concediu, în defavoarea supunerii la vot a legii bugetului şi a guvernului Negoiţă
 Social-democraţii consideră că principala vină pentru concediul fără plată o are Roberta Anastase
 Liberalii consideră că oficialii PDL organizează o „joaca de-a Guvernul”

Parlamentarii şi-au luat în această săptămână concediu fără plată pentru a-şi dedica activitatea campaniei electorale. Din acest motiv, ţara „stagnează”, iar anumite proiecte importante de pe ordinea de zi a Parlamentului nu vor fi votate. Unul dintre principalele proiecte care vor fi amânate este legat de votul pentru guvernul Liviu Negoiţă, mai ales luând în calcul faptul că interimatul guvernului Emil Boc a expirat săptămâna trecută, iar ţara se adânceşte într-o „criză” politică fără precedent. Un alt proiect care ar putea fi putut fi votat de parlamentari, în cazul în care aceştia nu şi-ar fi luat concediu fără plată, este legat de proiectul de buget pe anul 2010, acesta fiind unul dintre priorităţile, atât pentru ieşirea României din criză, cât şi pentru respectarea acordului cu FMI. Majoritatea politicienilor consideră, cu o „neruşinare ipocrită” că această vacanţă este una firească, deoarece ei au de făcut lucruri mai importante decât cele care au legătură cu ieşirea României din criză.

 PSD o atacă pe Roberta Anastase

Deputatul PSD Eugen Bejinariu consideră că această perioadă este una specifică campaniei electorale. „Vacanţa nu este una morală, dar nu se pune problema de mini-vacanţă pentru că suntem în perioadă de campanie. Eu zic că într-un fel sau altul e chiar bine, pentru că toată lumea este în teritoriu, aleargă, face campanie”, consideră Bejinariu. Întrebat de reporterii Gazetei de Cluj dacă parlamentarii nu ar trebui să îşi facă meseria şi să lucreze pentru România, Bejinariu a răspuns că „ceea ce spuneţi dumneavoastră este foarte adevărat şi real. Problema este următoarea: nu se întâmplă nimic în Parlament dacă lucrăm sau nu în următoarea săptămână”, a continuat deputatul PSD. Chiar dacă parlamentarul acuză lipsa moralităţii în campanie, el, la rândul său, trimite „săgeţi” către Roberta Anastase. „Important e ca în momentul în care suntem la Parlament, să ne facem treaba, însă mai important este ca liderii acestei instituţii să îşi facă meseria. Aici mă refer la Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, care nu a demonstrat că ar putea să ducă funcţia asta. E prea mare căciula pentru domnia sa. Roberta Anastase nu este în măsură să facă propuneri, să vină cu decizii şi să reprezinte cu adevărat Parlamentul României. Parlamentarii se văd prin şefii lor şi în relaţia cu mass-media, prin televiziune şi preşedintele Camerei Deputaţilor nu poate să facă acest lucru. Ea are un singur obiectiv prin lupta ei cu Năstase şi nimic altceva”, consideră Bejinariu. Social-democratul a declarat că această perioadă este una prolifică pentru a găsi propuneri legislative din partea electoratului, chiar dacă aceste gesturi au mai mult o nuanţă electorală. „Parlamentarii sunt aleşi ca să stea de vorbă cu cetăţenii şi să facă legi, iar când ajung în Parlament să facă propuneri legislative. Asta înseamnă o săptămână în plus cu poziţiile electoratului. Nu este singura săptămână, ci la fiecare sfârşit de săptămână mergem să vedem opinia electoratului”,  a conchis Bejinariu.

„Joaca de-a Guvernul”

Deputatul PNL, Tudor Chiuariu consideră că această perioadă este una care nu creează nici un efect în rândul Parlamentului. „Această vacanţă parlamentară este un lucru de organizare internă, actualul guvern Boc demis fiind, nu mai poate trimite proiecte de legi la Parlament. Această perioadă nu e nici benefică şi nici dimpotrivă, nu este nimic stringent în momentul acesta cu excepţia bugetului. Guvernul Boc, demis fiind, nu e în poziţia morală de a propune alte proiecte de legi şi ca să desemnăm alt Guvern până la alegeri nu putem nici în mod logic, nici în mod politic să vorbim”, consideră Chiuariu. Deputatul liberal atacă guvernul Boc, susţinând că acesta nu a reuşit să exceleze la capitolele legislative. „Nici înainte de a fi demis, guvernul Boc nu excela la acest capitol, pentru că a trimis puţine proiecte de lege şi unele dintre ele au fost declarate neconstituţionale. Marea parte a activităţii parlamentare, cea generată de aprobarea de proiecte de legi, era oricum blocată din punctul acesta de vedere. Atunci, sigur că a venit ca o consecinţă a măsurii luate de acelaşi guvern Boc privind reducerea activităţii în instituţiile publice cu zece zile în cursul anului 2009 şi a trebuit să punem în aplicare şi acestă lege care a fost promulgată de către preşedintele. Imediat ce guvernul va trimite proiectul de buget la Parlament, îl vom discuta şi această vacanţă nu împiedică discutare acestuia. În ceea ce priveşte guvernul Negoiţă, nu am avea de ce să îl discutăm dacă nu are nicio şansă să treacă. Sunt în proporţie de 90 de procente aceiaşi miniştri pe care i-a trimis şi domnul Croitoru, care nu a obţinut avizul comisiilor de specialitate, şi din privinţa mea nu ar trebui să fie supus votului planului. Vă reamintesc că logica democratică şi parlamentară spune că un guvern are nevoie de majoritate ca să îşi poată promova iniţiativele legislative. Noi răsturnăm această logică pentru că ascultăm prea mult de Traian Băsescu şi de minciunile sale şi spunem să votăm noi un guvern că după aceea mai vedem. Nu, în nicio ţară democratică nu este votat un guvern care nu are majoritate parlamentară. Ce sens are toată joaca asta? O joacă de-a Guvernul? Cred că ar trebui într-o viitoare revizuire constituţională să stabilim mai clar lucrul acesta şi anume că nu se poate prezenta un prim ministru desemnat în faţa Parlamentului dacă nu este sprijinit de o majoritate. Nu este logic, nu are niciun sens să investim un guvern care să cadă în zece zile”, a considerat Chiuariu.

„Nu este nevoie de acest concediu”

Deputatul PDL, Petru Călian consideră că această perioadă de concediu nu este cea mai bună decizie, dar dacă tot a fost votată, ea trebuie respectată. „Din câte am înţeles este un concediu fără plată. În primul rând trebuie să păstrăm proporţiile şi în al doilea rând cred că este mai bine aşa decât să fie un absenteism plătit. Este concediu fără salariu deoarece legea permite să ai într-o sesiune parlamentară şapte zile de concediu, iar în al doilea rând cred că este mai bine aşa decât să fie concediu plătit. Cred că în această săptămână guvernul va avea timpul să trimită proiectul de buget în Parlament pentru că oricum săptămâna viitoare nu l-am putea termina. Decât să nu meargă parlamentarii la serviciu şi să fie plătiţi, mai bine aşa. Cred că este mai corect aşa. Nu era neapărat necesară această săptămână de concediu, dar cred că e bine, mai ales că este ultima săptămână de campanie. Această săptămână este dedicată campaniei electorale, ca să fim realişti. Parlamentul ar trebui să îşi facă treaba cum spun legile ţării şi cred că această săptămână nu ar trebui dedicată campanie, dar fiind o săptămână neplătită, nu cred că este o tragedie”, consideră Călian.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.