Doar marile firme din industria de salubritate pot participa la licitația de 170 de milioane pentru colectarea deșeurilor din municipiul Cluj-Napoca.Contractul este lansat pentru următorii opt ani conform hotărârii de consiliu local nr 256/16.05.2013. Chiar dacă tehnologiile de salubritate vor evolua în urmatorii opt ani, oficialii Primăriei municipiului Cluj-Napoca vor în continuare să semneze contracte pe o perioadă extrem de lungă.
Emil Boc a lansat procedura pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa de ridicarea gunoaielor din urbea de pe Someș: “concesionarea serviciului de salubrizare stradală și deszăpezire din municipiul Cluj-Napoca”. Pentru a participa la cele două loturi firmele trebuie să dețină în propriul “CV” contracte în domeniul salubrității în ultimii trei ani de 26 de milioane de lei pentru lotul I și respectiv 25 de milioane de lei pentru cel de-al doilea lot. De altfel, firmele care vor să participe în cadrul procedurii trebuie să aibă cifră de afaceri în ultimii trei ani de peste 100 de milioane de lei pentru fiecare lot în parte. O altă condiție pentru a participa la licitație este necesitatea unei licențe de rang 2 pentru a participa la un singur lot și o licență de rang 1 pentru a participa la ambele proceduri. Licența este acordata de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.
“Bilanțul contabil din anii precedenți: 2010, 2011, 2012 vizat și înregistrat de organele competente sau documente justificative echivalente în copie legalizată sau copie lizibilă conform cu originalul. Cifra medie de afaceri globală pentru ultimii trei ani financiari încheiați să fie de minim/lot(sector): 100.000.000 lei”, se arată în caietul de sarcini pentru licitația de 170 de milioane de lei.
Societățile cu licență
Următoarele firme au licență pentru Regiunea de Nord Vest, unde este inclus și Clujul:
Clasa a 2-a : Ave Bihor- 9 milioane de lei cifră de afaceri în ultimii 3 ani, RER ECOLOGIC SERVICE(salubrizarea localității)-303 de milioane cifră de afaceri din ultimii 3 ani, Salprest Rampa- 17 milioane de lei cifră de afaceri în ultimii 3 ani , Strict Prest-12 milioane de lei cifră de afaceri din ultimii 3 ani, COMFRIG SRL Zalău- 29 de milioane cifră de afaceri în ultimii trei ani.
Clasa a 1- a: Eco Bihor Oradea – 33 de milioane de lei cifra de afaceri în ultimii trei ani, Codrisor SRL- 5 milioane de lei în ultimii trei ani , Bratner Veres(n.r. licență doar pentru salubrizarea localităților)- 52 de milioane în ultimii trei ani, Drusal SA(salubrizarea localităților)-45 de milioane de lei, AVE SALAJ ECOSERV S.R.L.(ROM ENTRANS SERV SRL Zalau )- 18 de milioane de lei în trei ani, FLORISAL SA(n.r. licență doar pentru salubrizarea localităților)- 72 de milioane de lei. Notă: în afară de firmele care au menționate tipul licenței, toate au licență intitulată “sortare a deșeurilor municipale organizarea prelucrării, neutralizării și valorificării materialelor și energetice a deșeurilor.”
Cerințele primăriei
“Concesionarea serviciului de salubrizare stradală și deszăpezire din municipiul Cluj-Napoca cuprinzând activitățile: măturat manual, întreținerea curățeniei, spălatul carosabilului și al trotuarelor, stropitul carosabilului, curățat manual rigole, măturat mecanizat, curățat manual al zăpezii și ghetii, pluguitul, combaterea poleiului, curățarea de zăpadă și gheața a gurilor de scurgere, încărcat, transportat zăpadă și gheață; toate activitățile descrise mai sus se vor realiza pe două sectoare” , se mai arată în același caiet de sarcini.
Ce spune specialistul
Sergiu Hossu, directorul Rosal Cluj, explică că societatea sa va participa la această procedură de achiziție, dar că de acest lucru, respectiv de licitații, se ocupă cei de la București, partea care îi revine directorului din Cluj este doar de punerea în practica a unui contract câștigat. El a spus că Rosal deține licență pentru servicii de salubritate pe zona București, dar că dețin și acte adiționale pentru fiecare zonă unde operează, cum ar fi și județul Cluj. Hossu a explicat că la această procedură ar putea participa societăți din afara țării, dar și sucursalele din București ale unor societăți care au licență pe zona județului Cluj.
Ofertele pentru această procedură trebuie depuse până pe 18 noiembrie 2013. Culmea este că vechile contracte cu Rosal și Bratner Veres se termină pe 10 noiembrie 2013, deci Emil Boc a fost prins din nou în “offsaid” și va trebui să prelungească contractul cu cele două societăți. Ultimele contracte au fost semnate pe 14.10.2005 și au fost parafate pentru o perioadă de opt ani.
Finanțarea pentru colectarea deseurilor este asigurată de la bugetul de stat, conform portalului e-achizitii.com.
Municipiul Cluj-Napoca are o suprafață totală de 179 de kilometri pătrați și un număr de 304.802 de locuitori, conform datelor de la Institul Național de Statistică, citate în hotărârea de consiliu local menționată.
„În perioada 2005-2013 măturatul manual s-a executat pe cca 500 străzi. Pe 114 dintre străzi s-au executat prestațiile în program de noapte, iar pe restul în program de zi. Întreținerea se efectuează zilnic pe un număr de cca. 300 de străzi”, se arată în hotărârea de consiliu local menționată.
Măturatul mecanic s-ar fi făcut de asemenea pe 500 de străzi cu o suprafață totală de 500.000 de mp. Suprafața totală a municipiului este de 179.000.000.000 de mp, conform paginii de Wikipedia.
Cifră: 1/358.000 din suprafața municipiului Cluj-Napoca este măturată mecanic
Tiberiu Hrihorciuc