După ce a tras o țeapă imensă cu Centrul de Management al Deșeurilor din Cluj, omul de afaceri Georgică Cornu își pregătește exit-ul din insolvență prin intermediul unei reorganizări cu o altă societate de-a sa aflată în insolvență, Conar, conform unor surse de pe piața construcțiilor. Unul dintre asociații Conar, Lucian Caraiman, a fost condamnat penal la doi ani de închisoare.

 

Asociatul lui Cornu, condamnat penal

Lucian Caraiman, asociatul lui Georgică Cornu la grupul de firme Izometal, va sta la închisoare doi ani. se arată pe site-ul pe debanat.ro. Sentința a fost dată de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a condamnat definitiv și fosta conducere a Electrica, la pedepse între unul și patru ani cu executare sau cu suspendare. Toți inculpații făceau parte din dosarul Electrica II.

În februarie 2012, Lucian Caraiman, asociatul lui Georgică Cornu la a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Electrica II”. Caraiman a făcut recurs la Curtea de Apel Timişoara, care i-a redus pedepsa la patru ani. Acum, ICCJ a redus-o din nou, la doi ani.

În dosarul „Electrica II“, foştii directori de la Electrica Banat sunt acuzaţi că au atribuit firmei deţinute de Lucian Caraiman şi Georgică Cornu o lucrare contra unor şpăgi. Miza era un contract de 700.000 de lei pe care Confort l-a obţinut pentru executarea unor reparaţii la un cămin de nefamilişti. Contractul ar fi fost dat ilegal, conform aceloraşi procurori. Caraiman avea, conform Topului Forbes din 2010, o avere estimată la 24 de milioane de euro.

În acelaşi dosar a fost condamnat Livius Milea, fostul şef de la Electrica Banat. ICCJ a admis și recursul acestuia, casând în parte decizia Curții de Apel Timișoara și a Tribunalului Timiș. Milea a primit o pedeapsă redusă, de doi ani de închisoare cu executare, de la cinci în sentința anterioară.

Gheorghe Erimescu, fost director comercial la SISEE Electrica Banat, va sta după gratii patru ani. Pedeapsa inițială, dată de Tribunalul Timiș, era de șase ani, dar Curtea de Apel a redus-o la patru, sentința fiind confirmată de ICCJ.

Sorin Boc, fost director economic la SISEE Electrica Banat, a primit o pedeapsă de doi ani de inchisoare cu executare, redusă de la trei ani. Iulia Anca Crudu, fost șef Serviciu Aprovizionare la SISEE Electrica Banat, a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare. Tribunalul Timiș și Curtea de Apel Timișoara deciseseră trei ani, tot cu suspendare. Decizia instanței supreme este definitivă.

 

Insolvența în care apare numele lui Ponta

Nume grele din politica romaneasca sunt implicate in constructia gropii de gunoi de la Cluj-Napoca. Societatea Confort, detinuta de Georgica Cornu, care se afla momentan in insolventa, are legaturi la cel mai inalt nivel care ajung pana la primul-ministru Victor Ponta, dar si la consilierul lui pe probleme juridice, Gyorgy Frunda. Insolventa a intarziat constructia gropii ecologice de gunoi, iar lucrarile vor fi finalizate cu cel putin trei luni intarziere. Patronul Confort, Georgica Cornu, care apare in presa ca apropriat al primarului Aradului, Gheorghe Falca, se pare ca s-a reorientat catre PSD cand acestia sunt la putere.

 

Cine castiga din insolvenţa Confort?

Un proiect european care era cu mult in urma este cel al constructiei gropii ecologice din Cluj-Napoca. Principalul beneficiar al insolventei celor de la Confort este chiar firma unuia dintre cei mai importanti gunoieri din Romania, Silviu Prigoana cu a sa societate Rosal. Pe de alta parte, cel mai mult au de pierdut clujenii , care in loc sa viseze la alte proiecte din bugetul judetului, acesta va trebuit ocupat in mare parte cu re-constructia gropii. Firma Confort SA a castigat proiectul „Constructie Centru de Management Integrat al Deseurilor in judetul Cluj” pentru 107,5 milioane fara TVA. Contractul a fost initial castigat de Hidroelectrica. Societatea avea probleme de la inceputul semnarii acestui contract, cu toate acestea contractul fiind semnat la inceputul anului 2012. Cu un an mai tarziu, societatea se judeca in insolventa si fondurile europene au fost pierdute de noua administratie judeteana care nu a reusit o buna negociere cu societatile cu care avea contracte.

Cei de la Confort par sa-si fi pregatit insolventa cu mare talc. Procedura a inceput pe 20.09.2012 cand judecatorii de la Tribunalul Timis au dat incheierea din dosarul 8287/30/2012. Procedura s-a miscat foarte rapid, mai ales avand in vedere ca cei de la Confort au inregistrat cererea de insolventa cu doar 13 zile mai devreme. Urmatorul termen al procesului de insolventa este in 28.02.2013. In schimb, inaintea procedurii de insolventa datoriile firmei au crescut exponential, de la o indatorare de 223% pe 30.06.2012 la o indatorare de 674% pe 31.08.2012. In doar doua luni gradul de indatorare a firmei a crescut de trei ori, pana in acel moment cresterea fiind mult mai temperata de-a lungul anilor. Firma de insolventa care a prins contractul este Expert SA Arad.

 

Consilierul lui Ponta intră pe fir

Dupa deschiderea procedurii de insolventa, societatea Confort SA a devenit indatorata anumitor entitati, insa cea mai importanta este cabinetul avocatului Frunda Gyorgy. Acesta este un membru foarte influent din UDMR, care chiar daca uniunea nu a ajuns la guvernare, a fost numit consilierul pe probleme juridice al lui Victor Ponta.  Desigur, acesta este consilier doar onorific si neremunerat, insa apropierea acestuia de putere se pare ca l-a ajutat deja pe Gyorgy Frunda sa ajunga in apropierea firmei lui Georgica Cornu.

Confort SA, firma omului de afaceri Georgica Cornu, supranumit “Regele asfaltului din Banat”, a reusit dublarea valorii unui contract cu Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, printr-o serie de acte aditionale in care cheltuielile au fost umflate aberant, a dezvaluit, la Antena 3, jurnalistul Oana Stancu in cadrul emisiunii “Exces de putere”, conform PressAlert. Firma a castigat contractul pentru instalatia de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii cu suma de 163.381.830,05 lei fara TVA pentru ca la final sa incaseze mai mult decat dublu, mai exact 341.173.335 lei fara TVA. Un control efectuat de Serviciul Antifrauda – Anticoruptie al Corpului de Control al ministrului Economiei a scos la iveala mecanismul folosit pentru sifonarea banilor publici.

Analizarea actelor aditionale ale contractului a scos la iveala faptul ca una dintre metode a fost umflarea pretului pentru schela metalica de 50 de ori. Peste 13 milioane de lei a costat inchirierea schelelor metalice, “o valoare anormal de mare tinand cont ca schelele oricum au fost inscrise ca montate in devizele initiale”. Daca cei 6.800 de metri lineari de teava au costat 5,7 milioane lei, doar 251 de bucati de teava curbata au costat peste 7 milioane de lei.  Un alt “tun” s-a dat la inlocuirea a 300 de metri de teava cu diametrul de 400, operatiunea ajungand sa coste peste 23 de milioane de lei, din care valoarea tevii reprezenta doar aproximativ 264.000 lei.  In schimb factura s-a umflat cu costurile a 272 bucati de teava curbata care au fost facturate cu peste 7,6 milioane lei sau cu cele ale unei macarale care ar fi lucrat non-stop pentru inlocuirea celor 300 de metri de teava, 4.477 ore, adica 186 de zile non-stop.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.