Scandalul din cadrul societăţii Farmec este departe de a fi ajuns la un final. Societatea clujeană este atacată pe fronturi iar, la ultimul termen de judecată, magistraţii au decis refacerea unui raport de expertiză. Practic, într-unul dintre procese, TOTHFALUSI JANOS cere înscrierea lui în tabelul acționarilor cu un pachet de circa 200.000 de acțiuni, iar în celălalt proces, deschis de Cristian Olăneanu, se cere anularea unei hotărâri importante luate de AGA din cadrul Farmec SA.
În primul proces, în care TOTHFALUSI JANOS cere să fie înscris în tabelul acționarilor Farmec cu circa 200.000 de acțiuni, magistrații au declarat ședința secretă din cauza “notorietății” pe care acest dosar a dobândit-o.
Pe de altă parte, TOTHFALUSI a cerut strămutarea procesului la o altă instanţă, iar acum se aşteaptă verdictul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). “Ia act de suspendarea judecării prezentului dosar, suspendare dispusă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 4501/1/2013 până la data de 05.11.2013, data soluţionării cererii de strămutare a judecării acţiunii formulate de către reclamantul T.J. în contradictoriu cu pârâţii T.M.L., T.L., T.I.V., T.O.H. şi SC F.SA, privind şi pe intervenientul în interesul pârâtei SC F. SA, O.N.C., având ca obiect acţiune în constatare”, se arată în soluţie.
În celălalt proces, în care Olăneanu cere anularea unei hotărâri AGA, la sfârşitul lunii septembrie, instanţa Tribunalului Comercial Cluj a trimis pentru refacere un raport de expertiză cerut în cadrul procesului. “Admite excepţia nulităţii raportului de expertiză întocmit de către doamna expert D. M. A. şi dispune refacerea acestuia, cu obligaţia de a cita ambele părţi litigante şi de a încunoştiinţa experţii asistenţi. Amână cauza pentru data de 6 decembrie 2013, sala 249, ora 10,00, termen dat în cunoştinţă părţilor prezente în instanţă, pentru când: Pune în vederea reclamantului ca, în termen de 5 zile de la închiderea dezbaterilor, adresa exactă a doamnei expert asistent V. E. Se va reveni cu adresă către domul expert S. V. cu solicitarea de a depune la dosar raportul de expertiză“.
Jonglerii cu Farmec mirosite de un clujean
În 1995, familia Turdean, care controla societatea Farmec SA, a luat o hotărâre prin care acțiunile companiei puteau fi tranzacționate doar între acționari.
„Societatea fiind de tip închis, acţiunile nominative sunt cesibile numai între acţionari. Acţionarii care doresc să cesioneze acţiunile sunt obligaţi să notifice în scris Consiliul de Administraţie al societăţii, iar acesta va aduce la cunoştinţa celorlalţi acţionari această intenţie prin afişarea ofertei de cesionare la sediul societăţii. Notificarea are valoare de ofertă irevocabilă şi are ca scop aducerea la cunoştinţa acţionarilor a intenţiei de cesiune. Acţiunile dobândite în condiţiile prezentului act constitutiv pot fi transmise către terţi numai prin moştenire legală”, arată hotărârea AGA a Farmec contestată în instanță.
Pe de altă parte, acționarii SC Farmec susțin în cadrul procesului cu TOTHFALUSI că nu puteau vinde acțiunile din cauza unei hotărâri judecătoreşti a ÎCCJ. Prin decizia Înaltei Curți s-a dispus, la data de 3 iulie 2008 anularea emisiunii de acțiuni din anul 2004. Drept urmare, membrii familiei Turdean nu mai erau în măsură să transcrie acțiunile respective pe numele lui Tothfalusi Janos, de vreme ce întreaga procedură de dobândire a acțiunilor a fost anulată.
Familia “Farmec”
În momentul de față, la conducerea Farmec se află Mircea și Horea, fii lui Turdean. Liviu Turdean a fost acuzat de comiterea unor fraude în timp ce se afla la conducerea producătorului clujean de cosmetice. În 2005, Liviu Turdean a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, care îl acuzau de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, emiterea de noi acţiuni in schimbul aporturilor de numerar înainte ca acţiunile precedente să fi fost achitate în întregime şi folosirea în adunările generale de acţiuni nesubscrise. Alături de el au mai fost acuzați fiul lui, Mircea, precum și KEVORKIAN MARIN, PANTEA PETRU și alții. După circa 2 ani, instanța de fond îi condamnă cu suspendare pe cei din lotul “Farmec”, dar ei fac apel însă magistrații Tribunalului București mențin aceeași sentință. Nemulțumit de faptul că magistrații au dat același verdict, clujenii fac recurs care se judecă la Curtea de Apel București, unde judecătorii, la începutul anului 2010, îi “spală” de toate acuzațiile: “încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor Turdean Liviu şi Kevorkian Marin pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 178 din Legea nr. 141/1997 şi respectiv art. 26 raportat la art. 178 din Legea nr. 141/1997, ca urmare a intervenţiei prescripţiei speciale a răspunderii penale”, arată soluția definitivă a celei de-a treia instanțe.
Afacerea Farmec
SC Farmec este cel mai mare producător de cosmetice din România, iar cea mai cunoscută marcă a companiei este Gerovital. Conform unui comunicat al companiei, în primele 6 luni ale anului, FARMEC a înregistrat vânzări în creştere cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut. Această evoluție confirmă tendința de creștere anuală a performanțelor companiei, după ce, în primul trimestru din 2013, Farmec Cluj-Napoca și-a majorat vânzările cu 9% față primul trimestru al anului 2012. „Performanțele foarte bune ale vânzărilor Farmec reprezintă rezultatul investițiilor constante în îmbunătățirea și dezvoltarea portofoliului nostru de produse”, a afirmat Mircea Turdean, Director General al Farmec Cluj-Napoca.
Răzvan Robu