Conform unor surse, procesul în care fostul adjunct al IPJ Cluj, Alexandru Mureşan, este acuzat de înşelăciune va lua o cu totul altă turnură. Surse judiciare susțin că procurorii se pregătesc să se autosesizeze în privinţa fostului şef al BRD Cluj, Mihai Teodorescu. Într-un mod voalat, fostul şef de poliţie l-a “turnat” pe Teodorescu că, de fapt, el i-a aranjat creditul pentru care acum Mureşan este acuzat de înşelăciune. La nivel naţional, BRD are o serie de probleme, ţinând cont de faptul că anul trecut a înregistrat pierderi de peste 330 de milioane de lei.

Săptămâna trecută, Alexandru Mureşan, fostul şef al Poliţiei rutiere Cluj şi fost adjunct al IPJ Cluj, s-a prezentat însoţit de avocat la procesul în care este acuzat de înşelăciune de către BRD.

La ieşirea din sală, avocatul lui a declarat că va încerca să demonstreze nevinovăţia clientului.

“Din punctul nostru de vedere, vom încerca să demonstrăm faptul că domnul Mureşan este nevinovat raportat la argumentele pe care le vom prezenta strict în faţa instanţei”, susţine apărătorul fostul şef din cadrul poliţiei clujene.

Pe de altă parte, Mureşan spune că el doar a accesat un credit bancar care i s-a oferit în urma faptului că “l-a sunat” pe fostul şef BRD, Mihai Teodorescu care i-a “rezolvat” accesarea banilor.

“În 2008, împreună cu soţia mea am stabilit şi am decis să cumpăram un teren ca să construim o casă. În prima fază m-am prezentat singur la BRD pentru a vedea condiţiile de acordare a acestor credite. Verbal, am discutat cu ofițerul de credite Lavinia Mureşan, despre un credit de 218.000 de euro, având în vedere că identificasem un teren de 500 de mp. pe strada Pinului. Am considerat că oferta cea mai bună o are BRD. I-am explicat persoanei pe care o cunoşteam, Lavinia Mureşan, despre ce salarii avem eu şi soţia mea, iar aceasta ne-a spus că sumele mai mari de 200.000 de euro se aprobă doar de centrala de la Bucureşti şi este o procedură de durată. Atunci, am hotărât cu soţia să luăm doar 200.000 de euro. Am fost la mai multe discuţii, s-a făcut o simulare de credit. De fiecare dată când am discutat cu Lavinia Mureşan i-am spus că eu am un venit de 5.000 de lei, iar soţia mea de 4.200-4.500 lei. Am hotărât să merg la directorul BRD, Teodorescu Mihai, era directorul regional al BRD, i-am expus situaţia şi i-am solicitat dacă se poate să aprobe plata creditului. În prezenţa mea, domnul Teodorescu a sunat-o pe doamna Mureşan şi i-a spus să rezolve acest credit. Din acel moment, doamna Mureşan Lavinia a fost mult mai operativă şi totul s-a rezolvat mai uşor”, arată declaraţiile lui Alexandru Mureşan.

 

Mureşan s-a folosit de o “râşniţă”  

Astfel, fostul adjunct al IPJ Cluj apare în faţa acuzaţiilor ca fiind nevinovat şi că doar datorită intervenţiei fostului şef BRD Cluj a putut accesa acel credit bancar.

Pe lângă profesionalismul de care a dat dovadă, Mihai Teodorescu a mai fost ajutat în cariera lui de manager bancar la BRD şi de faptul că este finul fostului director general al BRD România, Sorin Popa. Coincidenţa face că, după ce Popa a plecat de la BRD pentru a lucra în cadrul Societe Generale Paris, şi directorul clujean al BRD a renunţat la această funcţie. Însă, la începutul acestui an, naşul lui Mihai Teodorescu s-a numărat printre persoanele audiate într-un dosar de corupţie. Popa, împreună cu mai mulţi ai BRD au acordat o serie de credite neperformante care au fost considerate de cei de la DIICOT ca fiind obţinute în mod fraudulos. “Capetele de afiş” ale acestui dosar au fost afaceriştii Vasile Creștin și Marius Locic, iar în discuţiile adiacente a fost menţionat şi numele Elenei Udrea care a contractat de la BRD un credit de peste 3 milioane de euro. Popa a fost unul dintre oficialii BRD care aveau drept de veto în schema acordării de credite, el dându-şi girul pentru creditul lui Udrea. De asemenea, în timpul care a ocupat funcţia de director, Sorin Popa a făcut circa 300 de angajări în cadrul filialelor BRD din România.

Revenind la Cluj, trebuie menţionat şi faptul că BRD a fost banca prin care a fost finanţat proiectul Akademia Center, care ulterior s-a dovedit a fi un fiasco. În această situaţie, suma a fost de circa 2,5 milioane de lei, această bancă fiind şi instituţia care a cerut deschiderea procedurilor de insolvenţă pentru societatea Nisco Invest, dezvoltatorul proiectului imobiliar.

 

Acuzaţiile erau, procurorii abia acum le-au văzut!

Fostul adjunct al poliţiei clujene Mureșan a fost ținta unor acuzații de corupție încă de acum câțiva ani, însă procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj l-au trimis în judecată abia anul acesta, iar trimiterea lui în judecată a coincis cu trimiterea în judecată a şefului lui, Ioan Păcurar.

În perioada în care informațiile despre afacerile lui Mureșan, și ale soției lui, erau titrate în ziarele clujene, Alexandru Mureșan a plecat de la conducerea Poliției Rutiere Cluj și a fost numit, pentru o scurtă perioadă, adjunctul șefului IPJ Cluj. Însă, la începutul acestui an, el a reprimit funcția de șef al Serviciului de poliție rutieră a județului Cluj.

De fapt, Alexandru Mureșan a avut parte de o serie de avansări demne de invidiat. Dacă până pe la sfârșitul anilor 90, el era sergent major la poliția sălăjeană, după ce a primit transferul la IPJ Cluj a urcat constant în ierarhie până a ajuns șeful Poliției Rutiere Cluj.

Alexandru Mureșan este unul dintre cei mai bogați șefi de poliție din cadrul IPJ Cluj însă, cu toate acestea, conform procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, el lua bani de la Inspectoratul de poliție pentru chirie.

 

Mureşan, fără risc!

“Am aflat de acele modificări de pe adeverinţele de serviciu abia în cursul lunii martie 2013, când procurorii mi-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Aceste modificări nu îmi aparţin. Pe prima adeverinţă de serviciu modificarea cifrei patru este grosolană. În opinia mea, vinovaţi de falsificarea acestor adeverinţe de serviciu sunt funcţionarii bancari. Acordarea acestui credit s-a făcut foarte superficial, era anul 2008 şi era vremea când creditele se dădeau doar cu buletinul. Nu îmi aduc aminte ca cineva să ne fi făcut o analiză de risc din care rezulta că gradul de îndatorare al familiei mele era de 70 la sută”, declară Alexandru Mureşan.

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.