Guvernul Ponta vrea să îndatoreze fiecare român, inclusiv şi pe cei din urmă boschetari care nu au niciun venit. Printr-o ordonanţă de urgenţă emisă pe şest, toţi românii sunt obligaţi să plătească asigurări de sănătate. Astfel, chiar dacă nu au asigurare de sănătate, ANAF-ul a calculat că toţi românii suntem datori cu circa 6.500 de lei către bugetul de stat. Senatul a aprobat proiectul legislativ potrivit căruia ANAF va putea executa silit persoanele fizice care nu-şi plătesc la timp contribuţiile datorate fondului asigurărilor sociale de sănătate.

ANAF este picătura chinezească, fiind obligată de lege să colecteze. În mod normal va face acest lucru executând tot ce-i iese în cale, maşini, case, conturi bancare, la milioanele de neplătitori de azi.

Pentru a fi explicit, ANAF nu va renunţa la colectarea veniturilor bugetare pentru că legea obligă. Să revenim la calcule. Pentru un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar obligaţia de plată pentru CASS este de 44 de lei, conform art. 257 de mai sus. Aceasta înseamnă 12 luni x cu 44 lei = 528 lei. Prescripţia răspunderii fiscale este de 5 ani plus anul curent. Suntem în octombrie 2013, deci 5 ani şi 10 luni = 70 de luni x 44 lei = 3.080 lei. Şi de aici explodează bomba. Nimeni nu a spus că toţi ţăranii, cuponarii, cei cu venituri independente sau cei care primesc şi trăiesc din dobânzi sau chirii au de plătit asigurări de sănătate OBLIGATORII.

ANAF va executa legea. Aceasta presupune că va trebui să calculeze dobânzi şi penalităţi la cei 3.080 de lei. Penalităţile sunt 15%, respectiv 462 lei. Dobânzile sunt astăzi de 0,04% pe zi, dar în 2008 şi 2009 erau 0,1% pe zi. Adică 44 de lei la care se calculează dobânda de acum 6 ani, însemnă dobândă de 92,35 lei. Valoarea dobânzii totale este de 2.407 lei. Amenda pentru neplată este între 500 şi 1.000 lei. Un calcul simplu înseamnă 3.080+462+2.407+500 = 6.449 lei.  Această valoare aplicată la fiecare un milion de neplătitori = 6.449.000.000 lei sau 1,445 miliarde euro.

ANAF este picătura chinezească, fiind obligată de lege să colecteze. În mod normal va face acest lucru executând tot ce-i iese în cale, maşini, case, conturi bancare, la milioanele de neplătitori de azi.

 

Cum ajungi în executare silită

Propunerea legislativă prevede că, în cazul neachitării la termen a contribuţiilor datorate fondului, colectarea veniturilor se face de către ANAF, care procedează la aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor cuvenite, dar şi a majorărilor de întârziere

Conform Art. 257 alin. 2 lit. f) “veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) – d), alin. (2^1) şi (2^2) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar”.

De asemenea, Art. 211 (1^1) “Asiguraţii au dreptul la pachetul de bază de servicii medicale de la data începerii plăţii contribuţiei la fond, urmând ca sumele restante să fie recuperate de casele de asigurări de sănătate şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în condiţiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creanţele bugetare”.

 

Cine a propus noile norme

Propunerea iniţiată de senatorii PDL Şerban Rădulescu şi Iosif Secăşan a fost aprobata cu 61 de voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

„Pentru o susţinere echitabilă şi echilibrată a desfăşurării actului medical este imperios necesară optimizarea colectării contribuţiei datorate, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de sănătate. În acest sens este necesară (…) colectarea contribuţiilor persoanelor fizice care realizează venituri impozabile, respectiv aplicarea măsurilor de executare silită în cazul neachitării la termen, să se realizeze de către ANAF”, se arată în textul propunerii legislative.

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.