Societate de administrare a investiţiilor Certinvest, a omului de afaceri clujean Eugen Voicu, a contestat în instanţă amenda pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat-o societăţii. Tranzacţiile pentru care firma lui Voicu a fost sancţionată au fost cu bilete la ordin, iar reprezentanţii companiei spun că nu au făcut nimic în neregulă. Voicu este unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri la ora actuală, care la începutul anilor ‘90 se afişa cu Ioana Maria Vlas. Brokerii clujeni spun că operaţiunile sancţionate sunt la limita legii şi este vorba despre o “jonglerie” cu bilete la ordin.

SAI Certinvest este o companie de administrare a investiţiilor condusă de omul de afaceri clujean Eugen Voicu. În urmă cu câteva luni, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat această societate cu aproape 25.000 de lei pentru o serie de nereguli, neprecizate până acum în mod concret. De asemenea şi o parte din şefii societăţii au fost amendaţi.

“Se sancţionează S.A.I. Certinvest S.A., autorizată iniţial prin Decizia C.N.V.M. nr. 138/06.09.1995, reautorizată ca societate de administrare a investiţiilor prin Decizia C.N.V.M. nr. 333/30.01.2006, cu amendă în cuantum de 24.198,80 lei (reprezentând 0,5% din cifra de afaceri aferentă exercițiului financiar 2011)”, se arată într-o decizie de sancţionare a SAI Invest .

De asemenea, în aceeaşi şarjă de controale a inspectorilor CNVM a mai fost sancţionat cu 2.500 de lei Ion Gustă, reprezentant al compartimentului de control intern, conducător şi preşedinte al Comitetului Director al SAI Certinvest. Nici Eugen Voicu nu a scăpat de o amendă de 1.000 de lei.

În replică, directorii SAI Certinvest au deschis un proces în care contestă şi cer anularea amenzii primite, însă, în mod public nu precizează nici ei motivele pentru care au fost amendaţi şi nici modul în care vor contesta această sancţiune.

Cu toate acestea, o parte dintre clujenii care lucrează în acest domeniu spun că cei de la Certinvest au fost amendaţi pentru o serie de “jonglerii” cu biletele la ordin.

 

“Jonglerii” cu bilete la ordin?

Conform unor surse, Autoritatea de supraveghere Financiară ar fi descoperit o încălcare a normelor de investiţii în fondurile închise şi deschise.

“Există voci care spun că cei de la ASF au găsit investiţii prea mari făcute de cei de la Certinvest prin fonduri deschise în fonduri cu circuit închis care fac investiţii în bilete la ordin. Acest lucru nu este ilegal, însă se creează o anumită presiune în sensul în care se impun anumite limitări investiţiilor pentru fondurile deschise. Este normal să se reglementeze puţin politicile financiare, însă cei de la ASF ar fi trebuit să puncteze clar motivele pentru care au dat aceste amenzi, nu să meargă pe astfel de intuiţii”, spune un broker.

Conform normelor Autorităţii,  fondurile de investiţii pot investi în bilete la ordin în conformitate cu: “prevederile art.83 din OUG 32/2012 : un OPCVM (organism de plasament colectiv în valori mobiliare, n.r.) poate investi cel mult 10% din activele sale în valori mobiliare sau instrumente ale pieţei monetare sau instrumente ale pieţei monetare, altele decât cele menţionate la art.82 din OUG 32/2012. Prevederile art. 187 din Regulamentul CNVM nr. 15/2004 Investiţiile unui AOPC pot fi efectuate în categoriile de active menţionate la art. 101 alin.1 din Legea nr. 297/2004 (modificat de art. 82 din OUG nr. 32/2012), precum şi în alte valori mobiliare şi instrumente ale pieţei monetare, efecte de comerţ (bilete la ordin, cambii)”.

 

Prima sancţiune a fost cu “mama FNI”

Întorcându-ne la primul eşec al societăţii Certinvest trebuie menţionat faptul că o contribuţie destul de importantă a avut-o Ioana Maria Vlas. La începutul anilor ‘90, când Vlas a început să cocheteze cu economia, conjunctura momentului a făcut ca fosta “mamă a FNI” să ia parte la înfiinţarea primului fond al oamenilor de afacerilor (Mondragon), iar din “lotul” business-man-ilor postdecembrişti făcea parte şi Eugen Voicu. În cadrul înfiinţării Mondragon-ului, Vlas şi Voicu au reuşit să pună bazele unui alt fond de investiţii, Credit Fond, care a avut principalul atu de a avea în spate o bancă:Credit Bank. Fondul respectiv a intrat în administrarea Certinvest, fiind prima mare afacere a firmei. Însă, după câteva “tunuri”, Credit Bank a fost falimentată în 1996, iar odată cu închiderea băncii s-a “surpat” şi Credit Fond, însă firma de administrare a lui Voicu, Certinvest, a rămas în picioare, aspect demonstrează faptul că societatea este extrem de solvabilă.

 

Fondurile Mariei

Gazeta de Cluj a prezentat modul în care Ioana Maria Vlas a mai participat la devalizarea unui fond de investiţii, de această dată alături de clujenii din cadrul afacerii BT. În cadrul fondului de investiţii Quantum Invest se regăseau ca asociaţi Pop Baldi, Nicola Olimpiu, Urasi Bella, Sorin Voicu Ghite, Meciu Eugeniu şi Ioana Maria Vlas. Administratorii firmei erau Meciu Eugeniu, Sorin Voicu Ghite şi Ioana Maria Vlas, care deţinea 50% din firmă. Quantum Invest SRL din Cluj era specializată în administrarea fondurilor, având ca obiect de activitate “activităţi ale companiilor de management”. În baza obiectului de activitate, Quantum SRL a administrat după 1996, şi falimentat, un fond de investiţii mai puţin cunoscut, Investor. Conform bilanţurilor depuse, în anul 1996 firma a avut o pierdere de 13 milioane de lei, în 1997 de 50 de milioane de lei, iar în 1998 de 185 de milioane de lei. Quantum Invest a mai funcţionat până în 2004, an după care societatea a fost radiată.

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.