În şedinţa ordinară din data de 14 noiembrie, Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca a analizat proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii Ansamblului „Centrul Cultural Transilvania” care va găzdui clădirea sălii de concerte sediul Filarmonicii Transilvania, precum şi o piaţetă, parcare şi anexe.

Conform studiului de fezabilitate realizat de proiectantul S.C. Vaal Arhitectura S.R.L., rezultă o valoare estimată a ansamblului de 288.000,9 mii lei (fără T.V.A.), din care valoarea estimată pentru construcţie şi montaj este de 202.872,1 mii lei ( fără T.V.A.) Suprafaţa desfăşurată a proiectului este de 46.000 mp, din care suprafaţa de carosabil este de 1.740 mp, suprafaţa pietonală – 3.283 mp, iar Suprafaţa de spaţii verzi de 475 mp. Durata estimată de realizare a investiţiei este de 4 ani, finanţarea investiţiei realizându-se din bugetul local şi alte surse constituite conform prevederilor legale. Amplasamentul acestui proiect major de investiţii este situat în apropierea zonei centrale, având adresa pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 106, arată referatul depus spre aprobarea consilierilor. Terenul are o suprafaţă de 13.923 mp, în proprietatea municipiului Cluj-Napoca şi în administrarea Consiliului local  Cluj-Napoca.

Noul ansamblu va asigura spaţiile necesare desfăşurării activităţii instituţiei de cultură a Filarmonicii “Transilvania” într-un cadru adecvat. Întregul ansamblu, “Centrul Cultural Transilvania”, va fi în final compus din  cinci clădiri cu funcţiuni distincte: Sediul Filarmonicii Transilvania, Clădirea Sălilor de Concerte, Clădirea artelor plastice şi dramaturgie, Sediul Academiei de muzică “Gheorghe Dima” şi un hotel de două sute unităţi de cazare.

 

Shoebox – standardul internaţional

Clădirea Sălii de Concerte este formată din corpul C, regimul de înălţime este de 4S + P + 8E amplasată central, fiind piesa principală a întregului ansamblu. Sala mare de concerte cu o capacitate maximă de 1.650 locuri, din care 100 locuri pentru corişti, a fost conformată şi dimensionată după mai multe criterii care ţin în mod special de acustică în funcţie de tipologia şi stilul, maniera muzicală a concertului dorit.

Sub această sală se va găsi sala mică de concerte de maximum 480 de locuri, cu foyerul deschis în Pasajul Muzicii. Tipologia acesteia se înscrie în conceptul “shoebox” (cutie de pantofi) care a fost utilizat cu succes în întreaga lume în ultima sută de ani, dar mai ales în ultimele trei decenii. Filarmonica Transilvania are un efectiv compus din 100 de membri – cor cu 70 de artişti lirici, o orchestră (100 de instrumentişti) şi un cvartet. Acustica exclusiv naturală a sălii trebuie să fie adaptabilă de la sonoritatea unui singur interpret până la cea a unei formaţii compuse din 200 de muzicieni.

Sala va fi dotată cu o mare orgă montată deasupra scenei. Va fi o orgă de mari dimensiuni şi va cuprinde în construcţia ei şi o orgă “transilvană”, va fi un unicat – ca orice orgă construită să funcţioneze pe principiul pneumatic clasic, având pe lângă caracteristicile obişnuite şi unele sonorităţi specifice româneşti (fluiere, tulnice etc.).

 

Amânări peste amânări

Primăria Cluj-Napoca a intrat în posesia studiului de fezabilitate pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania la sfârşitul acestei veri. Studiul de fezabilitate a fost realizat de firma Vaal Arhitectură, cea care a realizat, în asociaţiune, proiectarea Centrului Cultural.

Primarul Emil Boc a declarat că după ce proiectul de hotărâre va trece de votul Consiliului Local, următorul pas va fi găsirea unui parteneriat public-privat pentru realizarea centrului, deoarece construirea Centrului Cultural Transilvania nu poate fi suportată doar din fonduri de la bugetul local din cauză că este un proiect foarte costisitor. Valoarea integrală a proiectului care cuprinde atât sediul Filarmonicii, săli de expoziţii, concerte şi conferinţe cât şi un parking subteran şi un hotel se ridică la 70 milioane euro.

“Investitorul privat va suporta cheltuielile pentru construirea parkingului subteran. În schimbul parkingului, investitorul privat va face hotelul, iar restul proiectului se va face din fonduri europene şi din bugetul local”, a precizat edilul. Boc pregăteşte depunerea proiectului pentru accesarea de fonduri europene pentru exerciţiul 2014-2020. Centrul Cultural Transilvania va fi construit pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, pe un teren de aproximativ 1,2 hectare, pe locul unde a funcţionat Centrul Militar Zonal şi Biroul de Recrutare al Armatei.

 

Contestaţii încă din era Apostu

În anul 2011, primarul Sorin Apostu anunţa ca termen de finalizare a Centrului Cultural anul 2015. Pe parcurs au apărut mai multe probleme din pricina contestaţiilor la licitaţia pentru studiul de fezabilitate, proiectare, dar şi din cauză că societatea civilă s-a opus propunerii iniţiale ca centrul să fie realizat în Parcul Central. În urmă cu doi ani, Apostu declara că există o întârziere de un an.

În aceeaşi locaţie vor avea sediu Academia de Muzică Gheorghe Dima şi Filarmonica, instituţii care nu au beneficiat de un sediu propriu în ultimii 100 de ani. Sediul nou al Academiei de Muzică Gheorghe Dima va fi gata peste cel mult patru ani sau chiar mai devreme dacă vor avea fondurile necesare. În momentul de faţă instituţia de învăţământ are un teren de 2.760 mp, adică o parte din amplasamentul pe care va fi ridicat Centrul Cultural. Conducerea Academiei de Muzică va trebui să găsească fondurile necesare pentru proiectarea şi execuţia viitorului sediu. Până la finalizarea noii clădiri, studenţii vor studia în actualul sediu de pe strada I.C. Brătianu, imobilul fiind retrocedat în anul 1992 Bisericii Greco-Catolice.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.