Grupul de Lucru al Organizatiilor Civice (gLOC) anunță într-un comunicat de presă verdictul Curții de Apel Cluj privind evacuarea forțată de pe strada Coastei și relocarea în Pata-Rât, în locuințe de necesitate substandard, a celor 76 de familii clujene, majoritatea de etnie romă, în 17 Decembrie 2010. „Aşteptăm motivarea şi vom formula un recurs în termenul legal”, a declarat pentru citynews.ro Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
GLOC arată că, în soluția din 30.12.2013, Curtea „constată nelegalitatea Dispoziției 6397/16.12.2010 a Primarului Municipiului Cluj-Napoca. Admite în parte acțiunea în contencios adm. Obligă pârâții să acorde despăgubiri pentru prejudiciul moral creat reclamanților prin evacuare și mutare în locuințele modulare din zona Pata-Rât și pentru condițiile de trai din aceste locuințe astfel: câte 2.000 Euro pentru fiecare reclamant, suma se socotește în lei la cursul BNR din ziua plății efective. Obligă pârâții să pună la dispoziția reclamanților locuințe care să respecte condițiile minimale stipulate în Anexa 1 a Legii nr.114/1996 . Cu drept de recurs în termen de 5 zile pentru excepția de nelegalitate Pronunțată în ședința publică din 30.12.2013”.
„«Despăgubirile pentru prejudiciul moral creat» și «obligarea pârâților de a pune la dispoziția reclamanților locuințe adecvate» sunt două aspecte majore ale revendicării privind redobândirea demnității umane și cetățenești pe care, susținând comunitatea, am adresat-o autorităților prin diverse mijloace de-a lungul celor trei ani de după evacuarea și re-locarea ei forțată în Pata Rât. Această revendicare acum a dobândit o forță legală, dar ea va trebui impusă până când decidenții în mod efectiv vor aduce deciziile politice și administrative și vor mobiliza resursele financiare necesare”, arată prof. univ. Enikő Vincze, membră gLOC.
Un precedent important pentru familiile relocate
„Cred că această sentință este un precedent important pentru justiția din România, care redă încrederea pentru familiile relocate forțat în zone marginalizate și poluate similare, cum sunt cele din Baia Mare sau Miercurea Ciuc. Sper ca în curând ne vom putea bucura de o sentință finală irevocabilă, ce va fi implementată de către Primăria Cluj-Napoca în cel mai scurt timp”, spune Cristina Raț, lector Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și membră gLOC.
Amintim că în dimineaţa zilei de 17 decembrie 2010, 56 de familii care închiriau locuinţe sociale pe strada Coastei sau trăiau în case improvizate în preajma acestora, au fost evacuate de către autorităţile locale. Potrivit gloc.ro, aproximativ 250 de persoane au fost transportate, împreună cu ceea ce au putut aduna din bunurile lor, în „locuinţele sociale” construite de către Primăria municipiului Cluj tocmai lângă groapa de gunoi şi depozitul de deşeuri chimicale farmaceutice a unei fabrici din oraş. Înştiinţarea oficială de la Primărie a venit în 14 decembrie, locatarii de pe Coastei fiind anunţaţi că, dacă nu vor să rămână pe drumuri de sărbători, trebuie să semneze cererea pentru locuinţe sociale în termen de două zile. În ciuda încercărilor de a apela la sprijinul instituţiilor locale abilitate, cetăţenii s-au trezit cu buldozerele în faţa caselor în dimineaţa zilei de 17 decembrie, deşi evacuările de orice fel sunt interzise prin lege pe toată perioada rece a anului.
Cele 10 case modulare în care au fost obligaţi să se mute sunt amplasate la o distanţă de circa cinci kilometri de cea mai apropiată staţie de autobus. Acestea cuprind un total de 40 de apartamente, a câte o cameră de maximum 18 metri pătraţi, şi 10 băi, fiecare sub 6 metri pătraţi.