Sumele alocate de Ministerul Educatiei universitatilor sunt in continua scadere, cu toate ca studentii cer acordarea 6% din bugetul de stat pentru educatie. Surse din conducerea Universitatii Babes-Bolyai(UBB) ne-au declarat ca institutia de invatamant superior va avea in acest an un buget cu 10 procente mai mic decat cel din anul precedent, cand au primit 330 de milioane de lei de la Ministerul Educatiei. Astfel, UBB va trebui sa se descurce cu un buget sub 300 de milioane in acest an. Decizia Ministerului Educatiei vine in contextul in care UBB este singura universitate din tara care a intrat in top 500 Shanghai si universitatea cu cel mai mare numar de studenti in anul I din tara. Principala explicatie a oficialilor de la Educatie este scaderea numarului studentilor la taxa, fenomen care s-a intamplat la toate institutiile de invatamant superior.
Citeste pe aceeasi tema:
EXCLUSIV UBB a intrat in top 500 Shanghai.
De altfel, cei de la UBB sunt in asteptarea deblocarii strategiilor pentru accesarea fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, aceasta fiind principala modalitate prin care spera sa isi creasca bugetul. Oficialii institutiei se vor orienta in special pe proiectele din cadrul Planului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane(POSDRU). De altfel, UBB a avut in perioada 2007-2013 cele mai multe proiecte europene din tara, accesand 8% din totalul fondurilor de la UE.
„Organizatiile membre ale Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) au protestat in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu, Constanta, Galati, Suceava, Oradea, Baia Mare si Alba Iulia fata de finantarea slaba a educatiei si slaba calitate a sistemului de invatamant. Revoltati de iresponsabilitatea cu care guvernantii trateaza educatia in conditiile in care ea este definita ca prioritate nationala, studentii au iesit in strada pentru a cere respectarea legii educatiei si alocarea a 6% din PIB. Nemultumirile lor sunt legate de taxele din universitati (taxe de studiu, taxe de camin) care au crescut in majoritatea universitatilor in ultimii ani, de bursele sociale care sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decat prevede legea, de conditii de studiu mizere, de lipsa de atractivitate a sistemului de invatamant pentru tinerii competenti din cauza salariilor mici pentru debutanti, de faptul ca jumatate dintre studentii din Romania renunta la studii din motive financiare sau pentru ca isi aleg gresit facultatea”,
aratau oficialii ANOSR intr-un comunicat din noiembrie 2013.