Senatorul Miron Mitrea declara, săptămâna trecută, că nu s-ar da înlături de la o candidatură împotriva lui Mircea Geoană, dar numai dacă „gaşca” actualului lider al PSD ar face presiuni asupra adversarilor.
Parlamentarul a făcut totodată, într-o postare pe blogul său personal, o analiză a greşelilor echipei de campanie a lui Mircea Geoană, în urma cărora preşedintele PSD a ratat victoria la recentele alegeri prezidenţiale.

După ce Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidenţiale, în PSD se vorbeşte tot mai mult de o schimbare a acestuia din fruntea partidului. Opiniile sunt pro şi contra, dar tot mai multe voci consideră că situaţia va fi lămurită odată cu alegerea unei noi echipe de conducere. În această privinţă, Mircea Geoană are o opţiune clară – să clarifice situaţia echipei de conducere a PSD, dar vrea ca alegerile în PSD să se desfăşoare cât mai repede, astfel încât contestatarii săi să nu aibă timp să se organizeze. „Consider că un congres organizat cât mai rapid ne-ar permite să ne concentrăm după aceea asupra adevăratelor probleme ale ţării”, a argumentat Geoană. El a avansat data de 7 februarie pentru organizarea Consiliului Naţional, for care va prefaţa Congresul.
În acelaşi timp, Adrian Năstase s-a pronunţat pentru data de 12 februarie, şi nu este exclus să fie unul dintre rivalii lui Mircea Geoană la preşedinţia partidului. Decizia va fi luată săptămâna aceasta, la reuniunea liderilor de filiale.
De asemenea, vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu a lăsat să se înţeleagă că o eventuală candidatură a sa la şefia PSD este foarte posibilă, dacă în urma unei analize va rezulta necesitatea schimbării actualei conduceri.

Ameninţă „gaşca”

Miron Mitrea îl vede pe Cristian Diaconescu preşedintele PSD, dar nu exclude nici posibilitatea ca fostul lider al partidului, Adrian Năstase, să revină în fruntea formaţiunii politice social-democrate. Senatorul a afirmat că deocamdată el este interesat să intre în echipa de conducere a PSD, dar a ameninţat că în cazul în care „gaşca” lui Mircea Geoană ar face presiuni asupra adversarilor, el va intra în competiţie împotriva actualului lider al partidului. „Vreau să intru în echipa de conducere pe care o vom propune la Congres. Iar dacă gaşca din jurul lui Geoană reuşeşte să sperie alţi candidaţi în ideea de a candida din nou singur, am să candidez eu împotriva lui Geoană”, a afirmat Mitrea.

Se caută ţapul ispăşitor

Fierberea din sânul PSD este centrată acum pe întocmirea unei analize, în urma căreia să fie identificat ţapul ispăşitor al eşecului de la prezidenţiale. Cu o astfel de misie au fost însărcinaţi Liviu Dragnea şi Viorel Hrebenciuc, şeful, respectiv coordonatorul campaniei prezidenţiale PSD, care vor trebui să scoată în evidenţă punctele tari şi punctele slabe. Analiza ar trebui să identifice nu doar judeţele în care PSD a pierdut la alegerile prezidenţiale, ci şi filialele în care, deşi s-au câştigat alegerile, s-ar fi putut obţine rezultate mai bune, comparativ cu rezultatele de la alte scrutine şi cu diferenţele faţă de PD-L, în cursul mai multor alegeri.

Mitrea pe post de „legist”

Miron Mitrea a fost, însă, cu un pas înaintea celor doi şi a postat pe blogul său diagnosticul suferinţei PSD: PSD nu a pierdut alegerile din cauza flăcării violet, nici din cauza condiţiilor meteo defavorabile, nici a fraudării alegerilor şi nici a norocului chior al lui Traian Băsescu, sau a modului în care s-au aliniat planetele în seara dezbaterii finale, ci doar din cauza greşelilor echipei lui Geoană. „Da, este vremea analizelor. (…) PSD este un partid serios şi mult prea important ca să înghită explicaţii de genul «am pierdut din cauza flăcării violete». Sau «am pierdut din cauza fraudării alegerilor, a norocului chior al lui Traian Băsescu, a buletinului meteo, a modului în care s-au aliniat planetele în seara dezbaterii finale şi a textelor de pe blogul lui Miron Mitrea». Acestea sunt justificările hrebenciucilor. Nu analiza lucidă a înfrângerii”, scrie senatorul.
Senatorul mai spune că PSD nu este un partid de rangul doi, ci unul puternic, care a pierdut însă din cauza unei „conduceri incompetente”. „Ei trebuie să ştie că măsura puterii PSD o dau ei, membrii şi simpatizanţii din teritoriu, şi nu Mircea Geoană şi echipa lui”, le transmite Mitrea pesediştilor care se pregătesc de alegeri interne în această primăvară.

Greşelile, pas cu pas

Senatorul, fost şef al campaniilor PSD în 2008, pentru alegerile locale şi uninominale, enumeră pe blogul său, în ordine cronologică, cele 12 erori ale echipei Geoană & co., pe parcursul unui an de zile, care au dus la eşecul răsunător înregistrat de social-democraţi în scrutinul prezidenţial.
O primă greşeală, în opinia lui Mitrea, a fost refuzul PSD, la negocierile cu PD-L pentru formarea guvernului, de a prelua Ministerul Finanţelor. Apoi încăpăţânarea echipei social-democrate de a prelua Ministerul de Interne. „Dorinţa expresă a hrebenciucilor de a controla neapărat “doi ş’un sfert”, serviciul secret al Internelor, a dus la schimbarea, într-un interval foarte scurt, a doi miniştri de interne. Scandalul iscat de aceste schimbări a aruncat asupra PSD imaginea de partid neserios, mânat de interese obscure şi nu de dorinţa de a guverna în folosul cetăţenilor, afirmă senatorul.
O altă greşeală majoră, în opinia lui Mitrea, a fost modul nedemocratic şi discreţionar în care Geoană şi echipa lui au împărţit funcţii şi au impus oameni la conducerea unor filiale din ţară, dar şi modul abuziv în care s-a decis excluderea unor oameni din PSD.
Nici scoaterea PSD de la guvernare nu a fost trecută cu vederea de Mitrea. „Totul a pornit de la demiterea lui Dan Nica din fruntea Ministerului de Interne, mulţi oameni au înţeles că partidul se cramponează de un om şi de o funcţie. Şi asta chiar dacă PSD avea dreptate”, scrie senatorul.
Faptul că Geoană şi echipa lui şi-au axat campania preelectorală pe o singură idee – atacarea lui Traian Băsescu, iar Marian Vanghelie a fost folosit ca portavoce a partidului, dar şi numirea lui Hrebenciuc, care nu a avut „nici o idee câştigătoare”, drept şef al campaniei pentru prezidenţiale,  au fost alte greşeli ale staff-ului lui Geoană.
Printre greşelile enumerate de Mitrea pe blogul său se numără şi faptul că Geoană & co. au pierdut controlul propriei campanii electorale, exemplul în acest sens fiind folosirea filmuleţului cu Băsescu lovind un copil. „Felul în care a fost lansat filmuleţul (l-a anunţat Dinu Patriciu), repetarea lui până la saturaţie, dubiile legate de autenticitatea lui au făcut să aibă un efect contrar celui scontat. Confruntarea a fost mutată în zona emoţională, unde Traian Băsescu era specialist. Prea mulţi şefi-sfătuitori sau sfătuitori-şefi a avut Mircea Geoană. Din dorinţa fiecăruia dintre ei de a fi EL cel care îi dă lovitura mortală lui Băsescu, s-au călcat efectiv pe picioare”, spune Mitrea.
Vizita la Timişoara, oraşul simbol al Revoluţiei române, şi mai ales vizita nocturnă la Sorin Ovidiu Vântu, sunt două greşeli considerate fatale de Miron Mitrea. „Cum poţi să faci aşa o greşeală când ştii că tema favorită a lui Traian Băsescu este legătura ta cu «mogulii»? Când ştii că Băsescu se străduieşte să demonstreze că eşti subordonat «mogulilor», tu te duci în miez de noapte la unul dintre ei acasă. Cum poţi să-i furnizezi asemenea muniţie contracandidatului tău? Nu poţi să fii şef de partid, politician care vrea să devină şeful statului şi să faci astfel de gafe”, scrie senatorul în legătură cu vizita lui Geoană la Sorin Ovidiu Vântu.
Ultimele două greşeli fatale ale lui Geoană şi a echipei sale au fost hotărârea de a participa doar la o singură dezbatere cu Traian Băsescu, şi prestaţia slabă a liderului PSD de la dezbaterea finală. „Ştiind că era singura confruntare, candidatul Geoană trebuia să fie mult mai bine pregătit pentru a specula slăbiciunile lui Băsescu şi pentru a face faţă atacurilor acestuia. Mircea Geoană trebuia să fie mai stăpân pe el, ţinând cont că intră în avantaj în dezbatere şi avea două şanse din trei: fie să câştige confruntarea cu Traian Băsescu, fie să fie egal cu el”, precizează Miron Mitrea.
Senatorul mai spune că l-a avertizat de nenumărate ori pe Mircea Geoană în legătură cu expertiza lui Viorel Hrebenciuc în materie de campanii electorale şi că a încercat să îi de sfaturi. „A, că el n-a vrut să ţină cont de sfaturile mele, că a crezut mai mult în flacăra violetă a lui Hrebenciuc, este decizia lui de mare bărbat politic”, conchide Mitrea.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.