Să ne respectăm primarii ! Domnule președinte de ședință, doamnelor și domnilor parlamentari,

S-ar putea ca această declarație politică să nu mă transforme în cel mai simpatic parlamentar pentru opinia publică. Și aceasta din cauză că voi avea îndrăzneala de a spune în public ceea ce foarte mulți dintre dumneavoastră gândesc: trebuie să mărim veniturile primarilor !

Știu că această temă, începând de la grețoasa campanie împotriva’ salariilor nesimțite’ pornită din dealul Cotrocenilor, nu este populară. Știu de asemenea că mulți dintre cetățenii cu drept de vot ai României consideră că a fi primar este o sinecură și că primarii își’ completează’ oricum veniturile, așa încât la ce bun să le mai mărești ? Dar sunt sigur că nici una, nici cealaltă dintre aceste mituri urbane nu acoperă realitatea, în cazul zdrobitoarei majorități a aleșilor locali.

Am avut onoarea de a cunoaște, în campania electorală din iarnă lui 2012, un număr de primari din colegiul pe care acum îl reprezint. Marea lor majoritate primari PNL și PSD, dar acum nu culoarea lor politică mă interesează. Nici faptul că fără muncă pe care aceștia și organizațiile de partid pe care de regulă le conduceau au depus-o, eu nu aș fi acum în Parlament. Mă interesează faptul că, uitându-ne mai mult la agenda publică creată de către media decât înspre realitățile din comunitățile pe care le reprezentăm, noi legislatorii am uitat de primarii fără de care nici eu dar nici dumneavoastră, poate, nu am fi în onoranta postură de demnitar al statului român.

Azi un primar de comună sau de oraș, care a fost înainte de alegerea să ca primar profesor titular cu gradul I, câștigă mai puțin decât foștii săi colegi. Deși el este cel care gestionează inclusiv bugetul din care provin salariile acestor colegi. Deși de bunul management pe care îl asigură sau nu, depind în foarte mare măsură nu numai veniturile foștilor săi colegi, dar și bunăstarea, zestrea materială a școlii al cărui salariat a fost.

Aș putea da și alte exemple, dar sunt sigur că idea a fost surprinsă în toată dezolanta ei goliciune: am ales (sau mai bine zis guvernarea PDL a ales) să dăm niște salarii sub-mediocre primarilor în condițiile crizei economice, iar după aceea am uitat să le repunem la o valoare mai apropiată de ceea ce ar trebui să fie. Indiferent dacă aceste venituri vor fi, pentru viitor, indemnizații acordate unor demnitari (precum în sistemul actual) sau vor fi venituri salariale, sunt convins că ele trebuie mărite. Să ne asigurăm deci că, atât de repede pe cât va fi posibil, vom dezbate în această aulă o lege — una care să asigure venituri nu doar decente dar și într-o reală corespondență cu importanța socială a poziției pe care un primar, cel în mâine căruia comunitățile locale își încredințează pentru o perioadă bună gospodărire a treburilor, o are. În această privință majorarea cu minim 50% a veniturilor încasate de către primari mi s-ar părea un prim, modest, pas.

București, 18 februarie 2014

Radu Zlati, deputat PNL circumscripția electorală 13 Cluj, colegiul uninominal nr. 5 Gherla

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.