Fiul familiei Cătăniciu, Tudor Cătăniciu, a fost angajat la Ministerul Muncii, unde însuşi ministrul Mariana Câmpeanu are probleme de integritate. Se pare că nici Tudor Cătăniciu, precum mama sa vitregă deputatul PNL Steluţa Cătăniciu, nu ar fi scutit de problemele de integritate. Probabil pentru că nu are cei şapte ani de acasă, consilierul ministrului Muncii nu îşi declară complet averea. Mai precis, este vorba de o casă pe care a primit-o drept „donaţie”, iar ceilalţi trei proprietari sunt ascunşi publicului, deşi pe declaraţia de avere se specifică foarte clar că trebuie trecut acest lucru.
Faptul că fiul lui Marius Cătăniciu, Tudor Cătăniciu, şi-a găsit un post „călduţ” într-un minister liberal nu poate să ne mire. Faptul că Marius Cătăniciu revine într-un post călduţ la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj o dată cu fiecare „venire” a liberalilor la putere nu poate să ne mire. Faptul că fostul consilier local Steluţa Cătăniciu a pierdut procesul cu ANI, nici asta nu ne miră pentru că nu o putem considera pe actualul deputat plină de integritate. Dar faptul că nici fiul vitreg al Steluţei Cătăniciu, Tudor Cătăniciu, nu a reuşit să înveţe să îşi completeze o declaraţie de avere după ce părinţii lui, fie naturali, fie prin alianţă, au completat atâta amar de vreme aceste declaraţii ne surprinde. Faptul că mama vitregă, jurist de altfel, care şi-a completat toate cele 12 apartamente pe declaraţia de avere, nu l-a învăţat pe fiul vitreg Tudor Cătăniciu să îşi completeze o declaraţie de avere nu poate decât să ne surprindă. Tudor Cătăniciu deţine o casă de 103 mp în Cluj-Napoca, unde cota lui parte este de doar o pătrime. Ceilalţi proprietari sunt ascunşi publicului. Suntem curioşi ce ar putea avea de fapt de ascuns un membru al familiei Cătăniciu. Culmea este că Agenţia Naţională de Integritate ar trebui să se auto-sesizeze în orice caz în care declaraţiile de avere nu sunt completate complet. Poate va avea de împuşcat doi iepuri din familia Cătăniciu.
Problemele şefului
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a declanşat procedura de verificare pentru un posibil conflict de interese în care s-ar afla ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, în legătură cu pensia de gradul I de invaliditate primită de soţul acesteia. Aceasta este cea care a luat un membru al familiei Cătăniciu sub „aripa” sa ocrotitoare. Liberalul la nevoie se cunoaşte, ar putea fi vorba adoptată în zilele noastre.
Ancheta a fost declanşată în urma unei sesizări primită de ANI de la Centrul de Investigaţii Media, conform art.11 din Legea 176/2010 care prevede că: „Activitatea de (…) evaluare a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor se efectuează atât pe durata exercitării funcţiilor ori demnităţilor publice, cât şi în decursul a 3 ani după încetarea acestora. Activitatea ce se efectuează pe durata prevăzută la alin. (1) constă în evaluarea (…) conflictelor de interese sau a incompatibilităţilor, exclusiv pentru perioada exercitării funcţiilor sau demnităţilor publice”. Centrul de Investigaţii Media a publicat recent un articol în care arată că în anul 2005 Casa de Pensii a judeţului Ilfov, condusă la acea vreme de Mariana Câmpeanu, i-a acordat soţului acesteia, Iulian Câmpeanu atât pensie, cât şi indemnizaţie de însoţitor ca urmare a încadrării în gradul I de invaliditate. Jurnaliştii susţin că Iulian Câmpeanu nu locuia în Ilfov, ci în Bucureşti, iar dosarul medical ar conţine o serie de nereguli: decizia medicală pentru încadrarea ca invalid nu are decât o semnătură, deşi sunt necesare alte două, iar la rubrica diagnostic clinic sunt doar o serie de formulări destul de generale. Numai din indemnizaţia pentru însoţitor pe care o primeşte odată cu pensia din 2005 şi până în prezent, soţul Marianei Câmpeanu a încasat suma de 54.184 de lei, mai arată Centrul de Investigaţii Media. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, consideră că informaţiile apărute în presă cu privire la soţul său nu răspund niciunui interes public legitim, în condiţiile în care acesta nu este persoană publică şi nu este implicat în politică sau în activităţi de interes public, ci au urmărit denigrarea sa şi a familiei sale.
„Întreg acest demers jurnalistic este nedeontologic şi nesusţinut de dovezi concrete şi îşi propune ca scop evident şi transparent alterarea imaginii mele publice de profesionist şi om politic. Mai grav decât atât, obiectul atacului îl reprezintă intimitatea familiei mele, soţul meu nefiind persoană publică şi neimplicat în politică sau în activităţi de interes public. Consider că informaţiile difuzate în spaţiul media nu răspund niciunui interes public legitim, având drept unic scop denigrarea mea şi, cel mai grav, a familiei mele, prin urmare voi reflecta asupra demersurilor judiciare imediate ce vor fi întreprinse în acest sens”, afirmă Mariana Câmpeanu.
„Mama” are şi ea probleme de integritate
Judecătorul Sergiu Rus de la Curtea de Apel a respins luni, 30 decembrie, contestaţia deputatului Steluţa Cătăniciu, faţă de raportul Agenţiei Naţionale de Integritate, care stabilise că se afla în conflict de interese, în perioada în care şi-a exercitat funcţia de consilier local al Primăriei Cluj-Napoca. În luna martie, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au anunţat că deputatul clujean liberal Steluţa Cătăniciu s-a aflat într-o situaţie de incompatibilitate pe vremea când ocupa funcţia de consilier local clujean şi, în acelaşi timp, a reprezentat în instanţă o societate comercială pentru care şi-a exprimat votul de membru al CL din cadrul municipalităţii clujene.
Raportul întocmit de inspectorii ANI arată că “s-a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiul cu altă destinaţie al SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încheiat cu SOCIETATEA COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societăţii în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj.
La data de 18 iunie 2008, a fost validat mandatul lui CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, pentru perioada 2008-2012. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a reprezentat în instanţă interesele SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, prin contractele de asistenţă juridică încheiate la data de 22.04.2008, şi, respectiv, 05.05.2009. Pentru contractele încheiate, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încasat suma de 8.000 Lei. Părţi în litigiu au fost Societatea Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Comisia de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj. În perioada 27.06.2008 – 04.11.2008, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a deţinut calitatea de membru al Comisiei de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii, comisie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, deşi avea un interes patrimonial personal în problema supusă dezbaterilor, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca”, arată raportul ANI.