Mai mulți locatari ai imobilelor situate pe Strada Ștefan Octavian Iosif, la numerele 4 și 6, au înmânat, la începutul lunii februarie a acestui an, o petiție primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prin care îl rugau să nu avizeze favorabil funcționarea clubului Junkyard Pub. Aceștia arată că zgomotul produs de muzică pe timp de noapte le afectează grav sănătatea, deja pusă la încercare. Clubul va fi perete în perete cu Căminul de Vârstnici pe care primăria îl construiește.
În petiția respectivă se arată că Junkyard Pub funcționează de o bună bucată de timp, deși nu are aviz de funcționare eliberat de Biroul de Autorizări, fără de care niciun local din Cluj nu poate fi deschis. Ca temei legal a cererii lor, locatarii de din vecinătatea Junkyard Pub amintesc Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 467/2009, art. 6 care spune că ”nu se eliberează acord de funcționare dacă se aduc prejudicii vecinătăților”.
100 de metri distanță
De asemenea, Planul General de Dezvoltare Urbană, PUG, aprobat prin HCL nr. 729/1999, prevede interzicerea funcționării unei unități de comercializare de băuturi alcoolice situată sub 100 de metri distanță de o instituție publică, mai exact ”se admit restaurante care comercializează, pentru consum, băuturi alcoolice, numai la o distanță de 100 de metri față de instituțiile publice și lăcașele de cult”.
În acest caz, Direcția de Asistență Socială a Primăriei Cluj-Napoca este vecina proximă a clubului Junkyard Pub, fiind situată la un metru și jumătate distanță, existând chiar și o curte comună. În plus, exact în acest loc urmează a fi construit Căminul de Vârstnici, proiect dezvoltat chiar de Primăria Cluj-Napoca.
Bunele maniere ale funcționarilor din primărie
Locatarii din zonă povestesc că nu este gălăgie mare în fiecare seară, dar că atunci când sunt party-uri este imposibil, nu doar să dormi, ci să stai în casă. Cei mai afectați sunt cei din imobilul de la nr. 6, care au perete comun cu clădirea ce găzduiește localul. De asemenea, ei spun că tinerii ies noaptea în stradă și urinează pe pereții clădirilor din jur. Când s-au plâns autorităților de la primărie, unii funcționari le-au răspuns în răspăr ca este un risc să locuiești într-o zonă centrală, sugerându-le să se mute la periferie, dacă vor liniște. Alții, le-au spus – unor oameni de 80 de ani – că dacă vor să nu fie deranjați de gălăgie, să meargă și ei la party.
Tot ca urmare a plângerilor făcute de locatarii din vecinătatea clubului Junkyard Pub au fost efectuate măsurători sonometrice pentru stabilirea poluării fonice în timpul unui party. Cu această ocazie s-a stabilit că au fost mult depășite valorile maxim admise, iar clubul s-a ales cu o amendă contravențională.
Printre petiții
Unul dintre semnatarii petiției povestește, pentru Gazeta de Cluj, că a depus, în numele Asociației de Locatari de pe strada Ferdinand nr. 12 mai multe adrese către Serviciul Autorizări Comerț și către Serviciul Inspecție Comercială al Primăriei Cluj-Napoca. În primul răspuns de la Serviciul de Inspecția Comunitară s-a arătat că ”din verificările efectuate în teren, din punct de vedere comercial, s-a constatat faptul că în spațiul situat în imobilul de pe strada Ștefan Octavian Iosif nr. 4, în prezent se efectuează lucrări de amenajări interioare, în vederea desfășurării activității de cafe bar de către SC Wertym SRL. S-a luat legătura cu reprezentantul firmei, care a fost avertizat să nu înceapă activitatea până la obținerea tuturor autorizațiilor prevăzute de lege. ”
O primărie amărâtă
De asemenea, prin altă adresă li s-a răspuns că SC Wertym SRL, societatea sub care funcționează Junkyard Pub, a fost sancționată contravențional pentru funcționarea fără deținerea acordului și a aprobării de orar eliberat de către primărie, arătând că în situația în care nu respectă măsura de suspendare a activității dispusă, se va iniția o acțiune în instanță pentru a obliga firma să respecte măsura respectivă. Cum clubul a funcționat, în continuare, după aplicarea amenzii și a avertismentului, cetățenii deranjați s-au interesat dacă societatea a fost acționată în instanță și au aflat că în sertarele dintr-un birou al primăriei există dosarul de instanță al societății Wertym, dar primăria nu deschide acțiunea pentru că nu are bani pentru plata timbrului fiscal.
Junkyard funcționează oricum
În sfârșit, pe 11 martie 2014, locuitorii străzii Stefan Octavia Iosif au primit o adresă din partea primăriei în care se arată că în cadrul ședinței comisiei de autorizări s-a luat decizia de respingere a documentației depuse în vederea obținerii acordului de funcționare pentru punctul de lucru situat pe strada Ștefan Octavian Iosif nr. 4. Locatarii spun însă că este un răspuns vag, că nu se specifică clar că nu li s-a dat avizul de funcționare, că aceasta poate însemna că dosarul nu e complet sau un act nu e conform. Iar clubul funcționează, oricum, și în acest moment.
În așteptarea unei aprobări
Am vorbit cu reprezentantul legal al societății Wertym SRL, Norbert Vig, care a spus că este la curent cu respingerea documentației, dar spune că singura piesă care lipsește la dosar este planul de pază, de care s-a ocupat firma PP Protect și care a fost depus deocamdată la Poliție, și așteaptă aprobarea. El spune că barul funcționează cu un program redus, aceasta fiind o practică la nivelul orașului. Norbert Vig arată că aprobarea planului de pază poate dura chiar și trei luni, iar clubul nu își permite să nu funcționeze în acest interval. Vig a mai adăugat că știe despre plângerile vecinilor și și-a avertizat colaboratorii să nu mai organizeze party-uri zgomotoase.