La începutul săptămânii, mai exact luni, 15 februarie, Adrian Năstase a anunţat, la finalul şedinţei Comitetul Executiv Naţional PSD, că se retrage din cursa pentru preşedinţia partidului. „Nu doresc să fiu un figurant într-un scenariu care este şi prost scris şi care după părerea mea duce la nişte decizii greşite”, a precizat Năstase. Ion Iliescu a ameninţat că este decis să se retragă şi el din funcţia simbolică pe care o deţine în PSD dacă delegaţii partidului vor consfinţi, prin votul lor, bazele scindării partidului. O altă surpriză a venit din partea lui Victor Ponta care a anunţat, după declaraţia lui Năstase că va candida pentru şefia PSD, explicaţia fiind „nevoia unei alternative”.

Adrian Năstase şi-a justificat astfel gestul de a abandona cursa pentru şefia PSD: “Mecanismul instituţional este complet dat peste cap. Vorbim despre cu totul alt partid şi despre o organizare care are ca scop un anumit tip de aranjamente între anumiţi lideri. Cum nu am o miză personală, nu am de gând să dau sentimentul că vreau să mă bat acum cu colegii mei şi că vreau să fac o bătălie la Congres. Nu am de gând să legitimez, prin participarea mea la această competiţie, o competiţie în care nu cred şi care se desfăşoară, în momentul de faţă, pe nişte reguli care nu sunt corect aşezate şi gândite", a completat Năstase, asigurând, însă, că va rămâne, în continuare, membru PSD. Acesta a declarat că  nu vrea să candideze la nici un fel de funcţie în cadrul partidui "În felul acesta, i-am eliberat de o grijă şi pe cei care spuneau că am o anumită ambiţie pentru a obţine acum o funcţie în partid. Singura mea dorinţă este ca acum partidul să nu se deşire în urma acestei discuţii de seară care au loc între anumiţi lideri ai partidului".

Partidul Social Democrat-Aripa Vanghelie

Două zile mai târziu, fostul premier a completat: “Eu am anunţat retragerea mea ca o formă de protest! Dacă elementele faţă de care am dorit să îmi exprim acest protest rămân valabile, evident că şi decizia mea rămâne valabilă. (…)  Mi-aş dori o formulă de conducere din care să facă parte toate generaţiile din partid, oameni capabili să gândească strategic, buni organizatori. (…)  Mie nu mi-ar conveni să fac parte dintr-un tandem, ştiu eu, Vanghelie-Geoană care să conducă partidul mai departe. Şi atunci aş rămâne mai departe membru de partid!" "Mă întreb dacă nu vom schimba denumirea partidului în PSD-AV, Partidul Social Democrat-Aripa Vanghelie", a adăugat fostul lider al PSD. Peste 20 de parlamentari ai PSD i-au cer lui Adrian Năstase să revină asupra deciziei şi să candideze la funcţia de preşedinte al partidului, a declarat pentru Mediafax, deputatul Florin Iordache. El a precizat că există şanse ca Adrian Năstase să candideze la preşedinţia PSD "în condiţii normale şi rezonabile" ale statutului partidului.
Unul din membrii “grupului de la Cluj”, sociologul Vasile Dâncu consideră că retragerea lui Năstase se poate să fi aprins o formă de revoltă în partid şi că, dacă el a decis să facă acest lucru, trebuie să fi avut un motiv foarte bine întemeiat, fiind un politician putrenic şi luptător. "Adrian Năstase era destul de hotărât să candideze, nu a avut o candidatură conjuncturală, a considerat că are o şansă şi cred că a existat un motiv foarte serios care l-a împins să renunţe la candidatură. Participarea sa la Comitetul Executiv Naţional, unde a văzut că toate regulile se falsifică, că nu se respectă statutul şi că vom avea în loc de Congres un fel de carnaval, l-a făcut să nu participe la această farsă. Şi-a dat seama că actuala conducere încearcă să influenţeze Congresul, nu prin metode oneste, ci prin metode care sunt oarecum vecine cu fraudarea alegerilor. Altfel nu îmi închipui, pentru că Năstase este un luptător şi nu ar renunţa aşa uşor", a afirmat Dâncu.

Ponta: “Adrian Năstase şi Mircea Geoană au pierdut amândoi nişte alegeri”

Vasile Dâncu împreună cu colegii săi din cadrul PSD Cluj, au declarat public că îl vor susţine pe Cristian Diaconescu, iar această retragere a lui Năstase ar reprezenta un avantaj pentru Diaconescu, în speranţa că totul se va face în condiţii egale şi nu va fi favorizat Mircea Geoană, Vanghelie şi gaşca sa. "Nu este exclus ca gestul lui Năstase să fi aprins o formă de revoltă în partid, mi se pare că spirala tăcerii a depăşit cu mult limita admisă într-o societate liberă. Văd că nimeni nu vorbeşte, deşi se vorbeşte pe la colţuri, iar asta este reacţia publică a celor cărora nu le convine. Ar putea să se nască o reacţie în rândul membrilor PSD şi să ne trezim chiar şi cu alte candidaturi. Ar trebui să fie cineva care să meargă în fruntea acestei mişcări, să fie un lider al contestării. Dacă Diaconescu va face asta va fi ok şi cred că el va avea de câştigat, în condiţii normale, dacă nu se va falsifica votul direct la Congres. Dacă nu, s-ar putea să preia altcineva această ştafetă", a spus Vasile Dâncu. El consideră că Diaconescu ar trebui să fie mai activ şi să încerce să se pună în faţa acestei mişcări de contestare a membrilor simpli, care nu pot accepta astfel de aranjamente".
Ştafeta a fost preluată, aşa cum a anticipat Dâncu. Surpriza a venit din partea lui Victor Ponta care a anunţat, după declaraţia lui Năstase că va candida pentru şefia PSD, explicaţia fiind „nevoia unei alternative”. Întrebat anterior de Gazeta de Cluj, Ponta a declarat că „nu se gândeşte să candideze, cel puţin nu în acest mandat”. Nu putea să candideze împotriva lui Adrian Năstase  „deoarece este omul care m-a adus în politică, e vorba de un principiu. Poate că în politica asta se numeşte că eşti un fraier, dar eu nu am putut să o fac", a declarat Victor Ponta la emisiunea Sinteza Zilei de luni. "M-am gândit că e nevoie de o alternativă, nu pot să cred că o singură societate se poate dezvolta pe o singură cale. Adrian Năstase şi Mircea Geoană au pierdut amândoi nişte alegeri, […] eu nu mă tem de bătălie", a precizat Victor Ponta.

Ion Iliescu ameninţă că se retrage la “masa de scris”

Adrian Năstase postează pe blogul său motivele care au dus la retragerea sa, sub denumirea de “explicaţii pentru prieteni”. El şi-a justificat astfel gestul:  ”Data Congresului Extraordinar a fost astfel stabilită  încât să nu poată avea loc o dezbatere autentică în interiorul partidului, organizatorii Congresului sunt deopotrivă şi candidaţi (arbitri şi jucători în acelaşi timp). În mod normal, în organizarea Congresului ar fi trebuit să fie implicaţi în mod real toţi candidaţii, deciziile trebuind a fi luate în mod transparent şi consensual. Nu s-a întâmplat aşa. Din păcate, Mircea Geoană se pare că nu şi-a depus mandatul tocmai pentru a putea dirija organizarea Congresului”; „Normele de reprezentare a organizaţiilor judeţene nu sunt reprezentative”; „Eliminarea din rândul delegaţilor a membrilor PSD consideraţi a fi „incontrolabili”; Presiuni asupra delegaţilor, pentru a vota conform unui mandat imperativ primit în mod real nu din partea organizaţiei, ci din partea şefului de organizaţie; Alegerea unei locaţii care să nu asigure deplina securizare a lucrărilor Congresului; Centralizarea puterii în PSD şi desfiinţarea de facto a Consiliului Naţional, prin proiectul de modificări la Statut, elaborat de Liviu Dragnea si supus dezbaterii din partid, fără ca el să fi fost pregătit în cadrul Comisiei de redactare a documentelor, hotărâtă de CN; Creşterea posibilităţii de a se lua decizii arbitrare.”
Ion Iliescu a ameninţat la rândul său că este decis să se retragă şi el din funcţia simbolică pe care o deţine în PSD dacă delegaţii partidului vor consfinţi, prin votul lor, bazele scindării partidului. Potrivit unor surse social-democrate, gestul posibil al seniorului pesedist nu este privit cu prea multă îngrijorare de membrii taberei Geoană, care cred că Iliescu încearcă să aplice o nouă strategie într-o ultimă tentativă de a se pune de-a curmezişul adoptării votului pe liste pentru viitoarea conducere a PSD. Mizând pe imaginea sa de patriarh al social-democraţiei, Iliescu ar viza în fapt influenţarea delegaţilor la Congres pentru a obţine respingerea votului în bloc a viitoarei echipe de conducere.
"Am decis să mă retrag din orice funcţie executivă şi de partid. La vârsta mea de 80 de ani, mă gândesc să-mi cântăresc mai bine timpul liber în favoarea reflecţiei şi a scrisului. Dacă cineva mai are nevoie de un sfat de la mine, asta e altceva”, a declarat Ion Iliescu pentru cotidianul.ro. Ion Iliescu a afirmat ca va anunţa decizia sa colegilor de partid sâmbătă, în cadrul congresului PSD. De asemenea, acesta a declarat că nu doreşte ca funcţia sa să fie menţinută în statutul partidului şi că nu susţine alegerea pe liste, preferând ca la congres să fie ales preşedintele şi Consiliul Naţional, iar cel din urmă să aleagă vicepreşedinţii.

Vanghelie, „rana urâtă, hidoasă, în văzul întregii ţări

Un alt candidat pentru conducerea partidului, Miron Mitrea, face referiri pe blog la colegul său Marian Vanghelie, care reprezintă în opinia sa "pata de pe obrazul PSD". Senatorul îl critică pe liderul PSD Bucureşti pentru "vorbele de duh", care au ţinut, ieri, jurnalele de televiziune. "Deja este prea mult. Marian Vanghelie, pata de pe obrazul PSD, s-a transformat în rană. Începând de ieri, când pe ecranele tuturor televiziunilor rulau vorbele de duh ale lui Vanghelie la adresa unor colegi din partid, rana s-a deschis. Urâtă, hidoasă, în văzul întregii ţări", scrie Miron Mitrea. Liderul PSD este de părere că Vanghelie "face un imens rău partidului". "Un individ care, chiar dacă are mintea odihnită, n-a înţeles că trebuie să se oprească. Un individ care, să ne amintim, visa să devină cel mai important om din România", mai spune Mitrea, fiind convins că ceea ce zice şi face astăzi Marian Vanghelie a ajuns să fie catalogat drept definitoriu pentru PSD.
Cristian Diaconescu şi-a întocmit deja echipa de conducere, chiar dacă la un moment dat existau  anumite zvonuri, venite din partea colegei de organizaţie Rodica Nassar, cum că Diaconescu ar intenţiona să intre în echipa lui Geoană, în postul de vicepreşedinte. Cristian Diaconescu a infirmat însă această informaţie. Din echipa Diaconescu  fac parte mai multe nume destul de cunoscute. Deputatul de Bucureşti Valeriu Zgonea şi preşedintele organizaţiei Argeş, Constantin Nicolescu ar candida pentru funcţiile de secretar -general, respectiv prim-vicepreşedinte. Pentru funcţiile de vicepreşedinţi sunt nominalizaţi: Vasile Puşcaş, Dan Mircea Popescu, Adrian Severin, Ioan Chelaru, Marian Oprişan, Nicolae Bănicioiu, Şerban Nicolae, Gheorghe Bunea Stancu, Iasmina Pârvulescu, Mădălin Voicu, Florian Popa, Ovidiu Natea, Alexandru Cordoş, Mircea Ursache, Carmen Moldovan.

Adina Botîrcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.