20 februarie, o zi cu trâmbiţe sunate pentru membrii partidului social democrat, ziua congresului în care pesediştii şi-au ales un nou preşedinte în persoana lui Victor Ponta, care a devenit astfel, la 38 de ani, cel mai tânăr lider de partid important de după 1989. Fostul preşedinte PSD, Mircea Geoană, a mai marcat un eşec electoral şi este posibil să fie forţat de partid să părăsească şi şefia Senatului.

În mod normal orice congres al unui partid acaparează atenţia şi se fac tot felul de analize, însă acesta a a devenit unul interesant si plin de surprize mai ales în momentul iscării acelor schimb de replici dure şi acelor huiduieli dintre Florentin Pandele şi Marian Vanghelie. Primarul oraşului Voluntari l-a acuzat pe Vanghelie fiind răspunzător de suspendarea sa şi că acest lucru ar fi împotriva statutului. Discursurile celor doi au stârnit huiduieli şi aplauze din partea delegaţilor împărţiţi în mai multe tabere. "Am fost suspendat de către Vanghelie, într-una din zilelele după ce m-am ridicat la Consiliu Naţional împotriva politicii pe care o face Vanghelie. (…) Vreau să vă spun că dacă ai o altă atitudine, părere, în afară de Vanghelie şi Geoană, nu rămâne decât să fii dat afară!”  
"Acesta este o nuntă, nu un congres", a declarat Florentin Pandele. Anterior, acesta declarase că Marian Vanghelie a fost "îmbracat în mireasă", iar nunta sa este congresul. De asemenea. Pandele a glumit, spunând că a întarziat la Congres pentru ca a fost la farmacie să cumpere o seringă, pentru că unul dintre colegii săi a inventat un antidot "anti-Vanghelie". "Sunt convins că în sală vor fi câţiva medici care vor reusi să facă o excizie ca să scoata răul din trupul PSD. Eu am întârziat puţin pentru că am fost la farmacie să iau o seringă, pentru că unul din colegi a scos un antidot împotriva acestei malarii, acestui microb care nu face decât să ducă PSD în jos. Antidotul se numeşte anti-Vanghelie. Seringa mea e o seringă mai specială, votul este antidotul împotriva acestui personaj odios", a mai spus Pandele, care, de altminteri, a fost trimis în judecată de DNA pentru corupţie. Într-un final, acest conflict a fost tranşat de către preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Mircea Geoană a încercat să-l schimbe din funcţie pe Adrian Năstase

După discursuri mai mult sau mai puţin la obiect , au urmat ore întregi în care s-au numărat voturi. Târziu în noapte Victor Ponta a fost declarat învingător cu 856 voturi, în timp ce contracandidatul său Mircea Geoană a obţinut 781. Cei doi au avut susţinerile mai mulor lideri ai partidului.După retragerea sa din cursa pentru şefia partidului, Cristian Diaconescu a declarat că îl susţine pe Mircea Geoană. Diaconescu este unul dintre marii perdanţi ai acestui congres, deoarece el nu şi-a mai pus candidatura pentru nici o altă funcţie în afara celei de preşedinte. Au circulat o serie de informaţii cu privire la retragerea lui Diaconescu, se specula inclusiv o presiune făcută asupra sa cu nişte informaţii compromiţătoare. Jurnalista Floriana Jucan a declarat sâmbătă că a primit pentru publicare 36 de pagini de monitorizare ale lui Cristian Diaconescu, în care social democratul este surprins în situaţii compromiţătoare cu care ar fi putut fi şantajat. Floriana Jucan a precizat că această monitorizare s-ar fi făcut în poerioada 1-10 februarie. Senatorul a depus o plângere penală in rem (împotriva unor persoane încă neidentificate – n.red.) pentru ca Parchetul să cerceteze dacă el a fost monitorizat ilegal. "Este vorba despre o sesizare, cum se spune în materia noastră in rem pentru că vreau să clarific nu numai pentru mine – deşi lucrurile sunt destul de dramatice, dacă există şi o doză de adevăr – dar şi pentru funcţionarea acestei societăţi, dacă s-a întâmplat aşa ceva. In rem înseamnă în legătură cu fapta, iar Parchetul, singura instituţie care poate constata dacă a existat vreo faptă penală în legătură cu această organizare, să ne spună dacă acest lucru s-a întâmplat", a declarat Diaconescu  Dar propuneri pentru Diaconescu au început să reapară. Mircea Geoană i-ar fi propus acestuia funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, post ce în prezent este ocupat de Adrian Năstase.

Geoană a pierdut din nou competiţia electorală

Mai mult, noul preşedinte PSD, Victor Ponta, i-a propus acestuia şefia Senatului în schimbul susţinerii la Congres. "Am promis că-l voi sprijini pe Cristian Diaconescu pentru şefia Senatului în schimbul susţinerii. Din punctul meu de vedere, Cristi Diaconescu ne-ar fi reprezentat mai bine la Senat", a spus Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni televizate. "Credeam că, pentru imaginea şi pentru proiectul de viitor al partidului, Cristian Diaconescu putea să ocupe o poziţie mult mai serioasă decât ceea ce îi oferea Mircea Geoană, preşedinte executiv, prim-vicepreşedinte. Mie nu-mi place să dau funcţii ca să fie lumea fericită, îmi place să dau responsabilităţi", a încheiat Ponta.
Alţi doi candidaţi care şi-au retras candidaturile şi i-au oferit voturile lui Ponta au fost Miron Mitrea şi Radu Mazăre. Se poate spune că Mircea Geoană a trăit din nou acel scenariu din 6 decembrie în care contracandidatul său recuperază pe ultima sută de metri, iar cel supranumit şi «Micul Titulescu», neimplicat în scandaluri de corupţie şi cu sprijinul veteranului Ion Iliescu şi al lui Adrian Năstase reuşeşte să se claseze pe prima poziţie în preferinţele membrilor PSD.
Au apărut şi retrageri din partid, cum au fost cele ale senatorului Şeban Mihăilescu, deputatului Ioan Munteanu, deputatului de Neamţ Culiţă Tărâţă şi a fostului senator şi ministru al Culturii în Guvernul Năstase, Răzvan Theodorescu. Mai mult, bursa zvonurilor, ne indica că Mircea Geoană se doreşte a fi îndepărtat din funcţia de preşedinte a Senatului. Actualul preşedinte PSD neagă acest lucru: «Nu am ca plan să-l schimb pe Mircea Geoană pe termen mediu, lung». Ponta a ţinut să precizeze că funcţia de preşedinte a Senatului nu este al lui Geoană, "Funcţia a fost câştigată de PSD, prin voturile tuturor senatorilor. (…) Ne vom bate ca aceasta funcţie să fie a PSD-ului".

Chiar şi Victor Ponta a fost alungat de la Bucureşti la Gorj

Chiar dacă membrii grupului de la Cluj, l-au susţinut pe Cristian Diaconescu, aceştia se declară mulţumiţi de noul şef PSD. Vasile Dâncu e de părere că această victorie al lui Victor Ponta poate fi interpretată ca fiind o victorie a „României reale împotriva politicii de carton” şi se arată încrezător în viitorul partidului. "Eu sunt bucuros, pentru că un prieten a ajuns să fie din nou o speranţa pentru mine, o speranţă că vom face ceva odată cu politica asta de carton din România. Cred că este o victorie a României reale împotriva politicii de carton şi victoria ţării, cred, care a înfrânt Bucureştiul cu subteranele lui politice. Sigur că nu am învins centralismul. Ponta ştie asta, chiar el a fost izgonit de la Bucureşti la Gorj (Ponta este senator de Gorj – n.red.) şi de aceea cred că principalul lucru pe care trebuie să îl facă Victor Ponta în viitor este reconstrucţia organizaţiei Bucureşti, să avem o organizaţie aşa cum merită capitala României şi astfel vom câştiga următoarele alegeri în Bucureşti, iar dacă va face asta, după aceea vom câştiga alegerile şi în ţară şi inclusiv în Transilvania", a spus Dâncu, conform site-ului Ziare.com.
Sociologul Vasile Dâncu consideră că această etapă va ajuta PSD să depăşească vanghelizarea partidului: "Evident că acest tip de politică ar trebui să dispară. De fapt, eu cred ca o parte din bucuria mea vine din faptul că am pus punct vanghelizării, deşi nu este un proces de trezire, de iluminare a partidului, dacă ne uitam la echipa de vicepreşedinţi şi la modul în care s-a desfăşurat congresul."

„Din păcate, Transilvania a dispărut din nou, aşa cum şi-a dorit Ion Iliescu”

Un mare dezavantaj care s-a închegat în urma acestui Congres e faptul că Transilvania nu are nici un reprezentant în conducere, aspect evidenţiat şi de Dâncu : «Din păcate, Transilvania a dispărut din nou, aşa cum şi-a dorit Ion Iliescu şi cum şi-a dorit acum Mircea Geoană, a dispărut din nou din conducerea partidului. Acest lucru se întampla până în anul 2000, sub conducerea lui Ion Iliescu. Din cei 60 de candidaţi la funcţia de vicepreşedinte au fost o gramadă de ardeleni. Reprezentantul nostru în acest moment este Victor Ponta, nu avem pe altcineva, avem un fel de prieten. Sper să aibă timp să se ocupe şi de Transilvania”, a afirmat fostul strateg al PSD. Cu privire la retragerea lui Cristian Diaconescu din cursa pentru şefia partidului Vasile Dâncu e de părere că a fost una forţată, Diaconescu fiind un om foarte grijului cu imaginea sa, dar nu crede că a fost şantajat de cineva pentru a se retrage din cursă. "Părerea mea este că una din datoriile noastre şi a lui Victor Ponta şi a autorităţilor noastre este să ducă până la capăt analiza acestui gest. Eu cred că a fost un gest determinat de o presiune enormă. Am văzut-o în ultimele două-trei săptămâni, de la Rodica Nassar, la Vanghelie, la Mircea Geoană, toţi au anunţat retragerea lui Cristian Diaconescu din timp, ori, aşa cum unii au văzut la Congres, s-a întamplat ceva acolo şi eu cred că nu a fost voinţa lui Cristian Diaconescu să facă asta. Pur şi simplu a fost forţat să facă asta. Nu cred că este un om santajabil, nu cred că a făcut sau face ceva vreodată ilegal, dar este un om sensibil, poate este hipersensibil, e foarte atent la imaginea lui şi nu cred că rezista în faţa unei presiuni care ar fi arătat ceva slăbiciuni omeneşti, să zicem", a spus fostul stateg al PSD, adăugând că gestul de la Congres îl scoate pe Cristian Diaconescu din politică, dacă nu va fi elucidat.
Contactat de către Gazeta de Cluj, Valentin Cuibus, preşedintele PSD Cluj s-a declarat mulţumit de rezultatul alegerilor din partid declarând că: “Este un efect pozitiv pe o perioadă scurtă, iar mai departe sperăm ca lucrurile să meargă într-o direcţie care să fie favorabilă partidului. Eu nu vreau să fac mai multe comentarii pentru că am făcut foarte multe în 2005 când tot de la Cluj a plecat ideea unei schimbări şi, în final, lucrurile nu au mers în direcţia pe care am dorit-o noi, şi atunci prefer să văd lucrurile în direcţia pe care ne-o dorim şi să comentăm după aceea. Dar oricum pe termen scurt, evident este o îmbunătăţire”, a conchis Cuibus.

Ardealul şi Banatul au avut doar 400 de delegaţi la congres

Întrebat care este opinia sa cu privire la nealegerea nici unui vicepreşedinte din partea Ardealului, acesta s-a arătat destul de dezamăgit. “Este unul dintre aspectele care ne-a nemulţumit tot timpul, ne-a nemulţumit din momentul în care s-au făcut împărţirea mandatelor şi a delegaţilor la Congres şi în acel moment ştiam exact că lucrurile vor ieşi prost, pentru că tot Ardealul şi Banatul avea 400 de delegaţi la Congres, condiţie în care în mod evident pentru un post de vicepreşedinte, ai nevoie de un număr de minim 600 de voturi şi atunci era clar că singura variantă să obţii un post de vicepreşedinte era să faci o alianţă cu Bucureştiul şi cu cei din zonă, altfel era imposibil să câştigăm. Chiar dacă aveam toate voturile delegaţilor din Transilvania era imposibil, deoarece întotdeauna există persoane care votează şi împotrivă, şi orice înţelegeri ar fi fost, tot nu puteai să ajungi vicepreşedinte. Este clar că noi suntem total nemulţumiţi, însă, din păcate, chestiunea respectivă nu mai poate fi modificată”, a adăugat liderul PSD. Cuibus a completat că preşedintele Ponta ar fi venit cu nişte propuneri privind alegerea unor secretari executivi din Ardeal, dar lucrurile deocamdată pot fi doar îmbunătăţite şi nu pot fi corectate.
Preşedintele PSD Cluj îşi doreşte în acest moment ca electoratul din Transilvania să-şi recapete încrederea în acest partid, speră ca proiectul la nivel naţional să fie cât mai eficient pentru Ardeal şi pentru Cluj, iar cuvântul celor de aici să însemne ceva pentru cei din Bucureşti, să fie totul gândit în mod favorabil PSD şi nu numai pe termen scurt sau în interesul cuiva.
Între timp, Cristian Diaconescu a decis să părăsescă definitiv partidul social democrat şi să se alăture grupului independenţilor, chiar dacă iniţial acesta nu şi-a plănuit şi nici nu şi-a dorit, după cum a declarat cu ceva zile înainte. "Nu mi-am pus problema să ies din PSD. N-aş vrea să pun răul înainte", a subliniat Cristian Diaconescu. El a menţionat că este ambasador pe grad şi ar putea reveni în diplomaţie.

Vicepreşedinţii PSD

Ecaterina Andronescu – 1070 de voturi, Bucureşti
Dan Nica – 814 voturi, Galaţi
Marian Vanghelie – 667 voturi, Bucureşti
Ion Toma – 667 voturi, Olt
Gheorghe Nichita – 755 voturi, Iaşi
Titus Corlăţean – 639 voturi, Braşov
Rodica Nassar – 629 voturi, Bucureşti
Constantin Niţă, Braşov
Ion Prioteasa – 576 voturi, Dolj
Robert Negoiţă – 561 voturi, Teleorman
Ion Câlea – 538 voturi, Vâlcea
Marian Oprişan – 520 voturi, Vrancea
Ion Chelaru – 517 voturi, Neamţ
Valeriu Zgonea – 517 voturi, Dolj
Adrian Severin – 506 voturi, Bucureşti
Noul secretar general al PSD este vechiul secretar general, Liviu Dragnea, din Teleorman

Dâncu: PSD şi PDL şi-au împărţit România

Sociologul Vasile Dâncu a explicat pentru Gazeta de Cluj care sunt raţiunile pentru care PSD nu are acum nici un vicepreşedinte din Transilvania (Braşovul a fost, potrivit strategului PSD, întotdeauna afiliat Bucureştiului în structurile organizatorice ale partidului). “PSD, la insistenţele lui Liviu Dragnea, a acceptat, în primul pas, alegerea uninominală a preşedinţilor de consilii judeţene, fapt care să dea o mai mare autoritate politică baronilor locali. Urmarea a fost că partidul şi-a fixat liderii în zonele tradiţionale ale stângii, sudul şi Moldova, însă a pierdut în favoarea PDL Transilvania şi Banatul. Al doilea pas greşit al PSD a fost comis în scurta perioadă de guvernare alături de PDL, când a acceptat ca prefecţii să fie de aceeaşi culoare politică cu preşedinţii CJ. În acest mod, Transilvania şi Banatul au ajuns să fie complet dominate de dreapta”, a explicat Dâncu.


Adina Botîrcă
Dorin Petrişor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.